sâmbătă, 20 iunie 2009

La Bookfest, domnul deputat se prăbuşeşte la ora 17 fix

Aceasta este invitaţia oficială, cu reverenţă, la lansarea antologiei de nuvele politice inedite "Domnul deputat se prăbuşeşte", coordonată de Horia Gârbea şi publicată de editura Tritonic. Deci, ne vedem sîmbătă, la ora 17, la standul Tritonic de la Bookfest.
Iată, în continuare, prefaţa scrisă de Horia Gârbea:
Zoo Story cu politicieni

Volumul de faţă a pornit ca un proiect îndrăzneţ pentru că e greu de definit conceptul de „nuvelă politică”. În realitate, textele se apropie de ceea ce se poate defini mai exact: nuvele cu politicieni, cu oameni politici, cu sub-oameni politici sau, şi mai precis, care ocupă poziţii într-o ierarhie politică. Ce menajerie splendidă! Cel care a avut ideea, prozatorul şi analistul politic Bogdan Teodorescu, a propus ca nuvelele să fie inedite şi să se refere la realitatea românească, o provocare firească pentru orice autor care trăieşte pe plaiurile mioritice şi se confruntă cu lumea politicienilor noştri, pasionat ca tot românul de fotbal şi politică naţională, în acelaşi timp destestîndu-le ciclic.
Căutînd printre prozatorii români cei mai bine cotaţi scriitori care să se ralieze proiectului nostru am strîns, destul de repede, o recoltă bogată. Au răspuns Radu Sergiu Ruba, al cărui roman despre revoluţie Demonul confesiunii şi destule articole de presă îl recomandă de la sine, Doina Ruşti, pentru care politicul văzut ca „mică istorie” a dat romane remarcate de critică şi public, fiind acum marfă de export, Mihail Gălăţanu, un ziarist pasionat de cotidian şi un poet al actualităţii, Cătălin Mihuleac, ale cărui excelente proze scurte au fost egalate de romanul antiutopic Dispariţia oraşului Iaşi unde caricaturile de politicieni sînt memorabile. La închiderea ediţiei, cum se zice, ni s-a alăturat Liviu Georgescu, cunoscut poet, ce s-a stabilit la New York, dar a păstrat amintiri pregnante despre ce-a trăit în România înainte de emigrarea sa şi lucrează şi la un roman despre opresiunea comunistă. Bogdan Teodorescu, cel mai experimentat, dintre autorii volumului, în genul thrillerului politic, dar unul bine agrementat cu parodie şi sarcasm, nu a adus doar textul său, ci şi un invitat, Petre Berteanu, la fel de bun cunoscător al jocurilor politice şi dispus să le încondeieze cu sagacitate. O surpriză plăcută o constituie prezenţa Luciei Verona, cunoscută autoare dramatică, şi care după succesul volumului său de proză Fără canguri, perseverează în genul epic. Mi-am adăgat textul cu toată modestia între cele create de această pleiadă de scriitori plini de talent şi de cunoaşterea domeniului politicului dar, nu fără importanţă, cunoscători ai politicianului român.
El, politicianul român, este în fapt eroul central al încercării noastre, fie că am vrut-o fie că s-a impus de la sine. Politica se face cu oameni, cu temperamente şi caractere (ori cu lipsa lor). Situaţiile imaginate de autorii acestui florilegiu sînt spectaculoase şi adesea crîncene. Indiferent de suspansul lor, binevenit, dau greutate textelor portretistica, tipologia personajelor şi faptele adesea insolite şi totuşi credibile ale acestora.
Chiar dacă tema este dată, ea este atît de largă, de vastă încît încă zece sau douăzeci de autori ar fi avut despre ce să scrie fără a se suprapune între ei. Este ceea ce face să mă gîndesc la o continuare a culegerii noastre de nuvele, cu extinderea numărului de semnatari. Lista rămîne aşadar deschisă. Cititorii ca şi autorii se cuvine să fie recunoscători Editurii Tritonic, gazda acestei încercări, zic eu reuşite şi să regrete că directorul ei, Bogdan Hrib, prozator cu har şi haz el însuşi, nu a avut vreme să ne ofere un text.
Dacă politica, aşa cum se zice, ar fi murdară, povestea ei poate fi indiscutabil una de speţa celor morale. Să înceapă povestea!

Horia Gârbea

7 comentarii:

  1. Felicitări autorilor şi editorului, mulţi cititori şi cât mai puţine critici de la politicieni!

    Succes la lansare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mădălina, mulţumesc pentru urare. Iar politicienii... de ce să nu ne critice? Trebuie să arate că se pricep şi la literatură :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Trebuie sa asistam la asa ceva, desi deocamdata eventualitatea unei astfel de prabusiri e pura fictiune. Ne vedem dupa amiaza... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Dan Mihu

    Da, imaginaţia năstruşnică a scriitorilor... :)
    Pe după amiază!

    RăspundețiȘtergere
  5. No, se pare ca am ramas blocata in Pitesti :( Nu stiu ce firma a deversat deseuri toxice in Arges. Acum trebuie sa ma duc la aia de la mediu sa vedem ce facem si unde ne ducem. Nu mai spun ca tata e in crize. Nu mai spun.
    Succes maxim, cu toate ca stiu ca va fi ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Oana, îmi pare rău, firma aia ar trebui desfiinţată, e singura soluţie cu nesimţiţii ăia. Sper că nu vor fi consecinţe foarte grave.
    Sper că lansarea va merge bine, vorbim pe seară.

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!