marți, 9 iunie 2009

De la Anvers la Bruxelles

Îmi face plăcere să găzduiesc aici textul Mădălinei Ionescu.

A fost odată un bilet Anvers – Bruxelles, cu valabilitate de douăzeci de ani, pentru doi călători, evadaţi din Belgia Orientului unde nimic nu e luat în serios.....

Ciocolata chinezească cu peşti mici şi roşii pe ambalaj şi bananele coapte în prosop, între rufe, nu fac parte din amintirile Ei. Ea a gustat chocolat de Leonida de când a făcut ochi şi gură. Nu-i ducea dorul, numai Tatei i-l ducea.

Nu apuca să ronţăie pachetele de bunătăţi de prin porturile lumii, nu termina delicatesele din Anvers-ul tatei, că alt pachet cu surprize găsea drumul spre frigiderul familiei.

Când a citit pentru intrarea la facultatea cu bilă, tot la locul ei şi după absolvirea Ei, a văzut că locul unde se adună Tata cu Ea se numeşte Belgia Orientului. A văzut că am luat din Grand Place cea Constituţie, de atunci mereu alta. Cartea aia pe care Tata a pus totul şi a câştigat.

Plictiseala din Belgia Orientului nu i-a trecut decât după ce, cu Fetele, a descoperit Belgia-Belgie. Originalul, fată, nu fake-ul de pe Dorobanţi.

Pentru că trebuia să aibă o meserie curată şi bănoasă, fără dureri de cap şi cu multe slugi, aşa cum a văzut la Tata că e bine să ai, a căutat în ejobsul Belgiei-Belgie. Aşa a descoperit un fel de multinaţională, dar mai mişto, fără bilanţ şi sancţiuni la sfârşit de lună, o multinaţională cu multe hârtii, multe birouri, multe fete îmbrăcate în ospătăriţe care te salută, îţi ţin uşa, îţi traduc, îţi aduc cafeaua şi dosarele rezolvate şi te plimbă şi prin oraş, între birourile multinaţionalei.

I-a spus Tatei c-acolo-ar vrea Ea să trăiască şi-apoi zis şi făcut.

Oraşului cu multinaţionala îi spune Bruxelles, iar o filială cu o gaşcă mai mare e pe unde prin Franţa sau Germania, fată, ceva cu burg.

Tata i-a făcut rost de bilet, el ar fi vrut numai dus, pe viaţă, fără întors aici, la porţile Orientului unde munca e grea, unde te ştiu oamenii după nume şi buze şi or să vină vremurile cînd o să te hărţuiască unul şi altul din patru în patru ani că eşti şi vei fi fata lu Tata.

Biletul Lui, e-adevărat, a fost dus-întors, dar escala de la Bucureşti a fost scopul şi i-a luat 20 de ani până să pună din nou în mişcare, în sensul câştigător, Orient Express-ul familiei Lui, cu două gări, ca două capete de lume, ca gurile unui tunel din care nu au dreptul să iasă decât Ai Lui.

11 comentarii:

  1. Foarte frumos. Pacat ca biletul e dus-intors. Fata a spus ca se va intoarce direct, dar DIRECT in Parlamentul Roamaniei. Banuiesc ca direct sef de Senat. Ca doar nu sefa la deputati, ca proasta aia cu maiouri dantelate de Anastase, care nu i-a facut in "Judetul Ploiesti" decat 7% in alegeri. :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte tare textul, minunat! Pacat ca realitatea la care trimite e f departe de a fi minunata!!! Pentru noi nu este, pentru ei - da!

    RăspundețiȘtergere
  3. Lilick, cu scuze, nu prea obisnuiesc sa ma bag in vorba neintrebat: in legatura cu cele 7 procente, ginditi-va la altceva. 7 procente e numai bine pentru Prahova, judet bine populat, cu multi votanti si, in plus, asa era planificarea. Ginditi-va, deci, ca 7 procente au fost pretextul si nu motivul si tocmai de asta s-a si pus pe bocit fosta primadona in costum de baie. Cu toate ca fetita ar fi vrut cincinalul in 4 ani si jumatate, socoteala a trebuit sa fie facuta si mai ales indeplinita foarte precis, fiindca altfel fetita ocupa doua mandate si returna doar unul.
    Despre scrierea propriu-zisa, e foarte frumoasa si foarte foarte fina foarte aluziva, doar ca o parte din publicul care ar trebui sa fie tinta e format din indivizi cu vocabular permanent (curent si in rezerva) nu mai mare de cinci cuvinte. Cu stima.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Lilick
    Eu cred că ar vrea direct la Cotroceni. Cum am mai spus undeva, preşedinţie dinastică.
    @Maria Barbu
    Ai foarte mare dreptate.
    @Oana
    Bună dimineaţa, salutări sătmărenilor şi lui Bogdan, succes la lansare!
    @Instalatorul
    Da, cred că a fost foarte complicat să se asigure că fata cîştigă fără să le fure prea multe voturi. Foarte exact calculat. :))
    Mă bucur foarte mult că v-a plăcut textul Mădălinei.

    RăspundețiȘtergere
  5. Bravo, Madalina, imi place mult textul! Daca vei continua, te rog, fa-mi hatarul si scrie ceva si de Ala Micu'! E suparacios si gelos! Ne mai pune, vreun impozit, mai stii?!

    RăspundețiȘtergere
  6. GS
    Cred că aveţi dreptate, am să vorbesc şi eu cu Mădălina, ăla mic s-ar putea supăra că nu i se dă atenţie.

    RăspundețiȘtergere
  7. Exact! Nici nu vreau sa ma gandesc!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Mădălina, articolul este excelent, dar din context reţin o temă colaterală, prea puţin tratată în literatura de specialitate şi nici tu n-ai insistat: dificultăţile vieţii de navetist între Bruxelles şi Strasbourg.

    RăspundețiȘtergere
  9. Lucia Verona - oh da, naveta Bruxelles - Strasbourg este o corvoada, oricum am da-o :))

    Ii multumesc Lulutzei care, aseara in chat-ul de la Lilick, a corectat facultatea, ca nu ar fi cea cu bila. Insa pentru scopul textului, lasam bila la locul ei :)

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!