marți, 6 ianuarie 2009

Unde dai şi unde crapă. În atenţia domnului prim-ministru

Nu-l invidiez pe domnul Emil Boc. Vrea şi el să ia o măsură de reducere a veniturilor (prea) mari ale unora şi se trezeşte că-i distruge pe cei cu venituri (prea) mici. Recenta ordonanţă care interzice cumulul pensiei cu un salariu la stat pune în pericol asistenţa socială, siguranţa publică, învăţămîntul, sănătatea şi, last but not least, cultura.
Radu Beligan, Ion Lucian, Victor Rebengiuc şi alţi mari actori nu vor mai putea juca, pentru că nu vor mai putea fi plătiţi. Iar pensiile artiştilor...
Colac peste pupăză, ruşii taie gazele.
Pentru că la celebrul deja team-building de la Sinaia subiectul discuţiilor a fost desigur altul, cred că domnul prim-ministru nu s-a gîndit la două adevăruri simple, pe care-mi permit să i le amintesc:
1) Guvernul României nu este primăria Clujului.
2) Iarna nu-i ca vara (asta ar trebui s-o ştie, că era deja în PD cînd fostul ministru al transporturilor Traian Băsescu a comunicat românilor această descoperire).

15 comentarii:

  1. L-am ascultat mai devreme pe Prigoana care cu un tupeu nemasurat justifica aceste masuri, si spunea ca actorii ar trebui joace la privati. Ca doar in America actorii de 75-80 de ani nu asteapta bani de la buget. Ok, dar unde sa joace la noi? La televiziunile lui cu manele? Il vede cineva pe Rebenciuc platit de Taraf TV?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nesimţirea e mare...
    Prigoană o fi fost vreodată la teatru?

    RăspundețiȘtergere
  3. S-ar mai putea găsi soluţii, să fie plătiţi la colaborare sau alt gen de contract, să nu se numească salariu, adică. Idei pot fi, dacă directorul vrea cu adevărat să păstreze un actor bun, pensionar.

    Pe de altă parte, într-adevăr, a vrut să bată-n ciocoi, aceşti "ai lor", şi a dat în intelectuali. Profesorii, actorii, muzicienii şi alţi bugetari cu carte vor fi iar (rămân) sacrificaţi.

    Prigoană la teatru? probabil zilnic, la el în bucătărie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu e vorba numai de actori, cum bine spui.
    Dar actorii sunt mai vizibili, aşa că ar trebui un protest al UNITER, al Uniunilor de creaţie, poate înţelege şi Prigoană (ba chiar şi Boc) ceva.

    RăspundețiȘtergere
  5. Guvernul Boc bate cam tot poporul fara rude pe la Guvern.
    Nici asistentii personali ai persoanelor cu handicap - daca sunt pensionari,ca doar ei se mai bucura la salariul minim pe economie! - nu mai au prea mult noroc. Si ei trebuie sa aleaga intre pensia de doi bani si salariul de doua parale.

    casandra

    RăspundețiȘtergere
  6. @casandra
    Aşa e. Pe ăştia-i fute grija de salariile mari şi habar n-au că mai există oameni care chiar au nevoie de un ban în plus, pentru că nu le ajunge pensia nici să trăiască, nici să moară.

    RăspundețiȘtergere
  7. O sa ne duca in mormant marinarul si bocul.

    RăspundețiȘtergere
  8. A, da, cred ca Prigoana a fost odinioara la teatrul de papusi, dar n-a stiut nimeni sa-i traduca din romana in romana.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Oana
    Cred că nu la teatrul de păpuşi, ci la circ, precum colega lui de partid.

    RăspundețiȘtergere
  10. Constantin Tanase platea actorii ,,la bucata'', si-i platea bine, Beligan ca tanar actor castiga cam 4000 de lei, iar o masa la restaurantul ,,Berlin'' il costa 25 de lei.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Riddick
    A fost odată...
    Acum teatrele greu îşi permit să plătească actorii în regim de colaborare, iar restaurantele s-au scumpit:)

    RăspundețiȘtergere
  12. Nivelul general de trai duce la putin public in salile de teatru, Purcarete de la Craiova, fara turnee si fara o sclipire pe care o are, demult ar fi tras opbloanele...

    RăspundețiȘtergere
  13. @Riddick
    Publicul nu e chiar atît de puţin, la spectacolele bune sălile sunt pline şi e coadă la bilete. Sunt spectacole care se joacă de ani de zile. Sigur, la teatrele din ţară situaţia este diferită, iar dacă un director, pentru a face pe plac unui regizor, investeşte tot bugetul teatrului într-un spectacol (iar acest spectacol se joacă de numai de 5 ori, au fost cazuri), se trezeşte uşor fără public.
    Purcărete e la Craiova? Parcă era la Limoges... S-o fi terminat contractul.

    RăspundețiȘtergere
  14. Prigoana.. are tratru gratis asigurat de concubina sa.
    Asta a luat locul lui Ceausescu.... Nu e domeniu al economiei sau politicii sa nu aiba el o cimilitura de facut... sa ne lumineze cu desteptaciunea sa....
    cainele moare de drum lung si .. Prigoana de grija altuiaa.

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!