sâmbătă, 24 ianuarie 2009

Autorii şi drepturile lor

Nu pot să scriu articolul pe care voiam să-l scriu despre intenţia guvernului de a tăia/spînzura/desfiinţa drepturile de autor, din trei simple motive:
  1. Ordonanţa cu pricina încă n-a fost editată. Poate e doar o sperietoare, să mai tacă dracu' din gură presa aia.
  2. Ar trebui să folosesc numai cuvinte pe care o doamnă nu le poate pronunţa.
  3. Eu sunt o doamnă, ce vuitonu' meu!

13 comentarii:

  1. as vrea sa fiu si eu o doamna, da' nu pot! asa ca eu pot pronunta! deocamdata, prin casa, pe la telefon. sa asteptam ordonanta... sa vezi atunci "pronuntari"!

    RăspundețiȘtergere
  2. Dacă apare, ne vom pronunţa cu toţii!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ăsta? Sigur că nu. Păi dacă nu l-am scris?

    RăspundețiȘtergere
  4. http://www.adevarul.ro/rss/articol/boc-spune-ca-eliminarea-drepturilor-de-autori-urmeaza-sa-fie-analizata.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Am citit, am văzut şi la televizor...

    RăspundețiȘtergere
  6. Bun, si un autor fara drepturi cam ce ar trebui sa faca el? Ca eu nu ma prind, imi e tare greu si aci se da si in mine, si eu devin scorpie cand se da in mine. Ba chiar ma enervez si cand ma enervez ma fac frate si cu Putin daca bomba aia mai functioneaza.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Oana

    Un autor fără drepturi e un autor fără bani. Simplu. Enervează-te.

    RăspundețiȘtergere
  8. La noi în ţară autorii cu sau fără drepturi tot fără bani sunt, aşa că marea amenintare nu din direcţia asta vine ci din ce implică o astfel de măsură. Un autor fără drepturi de autor nu mai este autor, orice ar fi produs nu mai reprezintă o realizare artistică care trebuie luată ca atare şi apreciată sau dispreţuită ca întreg. Începe să semene cu pâinea văndută la preţ standardizat, maximalizat şi subapreciat. Nu va mai fi hrana maselor înfometate ci bunuri transformabile, unii îşi vor hrănii porcii cu acest produs, alţii o vor felia şi o vor servi ca atare iar alţii vor decide că intervenind asupra acestui produs îi vor putea da o formă mai potrivită. Lipsa drepturilor de autori implică libertatea oricui să intervină asupra operei şi s-o mediatizeze ca fiind o creaţie proprie. Eu cel puţin asta văd că ar fi prima urmare a acestei ordonanţe. Apoi ar urma găsirea unor soluţii din partea artiştilor de toate felurile. Eu, de exemplu, dacă aş fi scriitor, aş refuza să-mi public cărţile în România, le-aş traduce şi aş încerca să le public în ţările în care se apreciază creaţia artistică şi se veghează asupra drepturilor celor care sunt capabili de astfel de realizări. Dacă aş fi un scriitor ce trăieşte într-o altă ţară aş interzice categoric ca ceva din ce scriu să apară în România şi aş da în judecată statul român dacă nu mi-ar respecta dorinţa. Aşa că ne putem aştepta ca nici un film făcut în altă ţară să nu ajungă pe piaţa românescă, nici o carte străina să nu mai apară la noi, asta pentru că legile date de dobitocii noştri se referă doar la noi şi indiferent cât şi-ar dori cineva nu ar putea desfiinţa drepturile de autor ale unui american de exemplu.
    Mă rog, cred că măsura asta are la bază frustrarea simţită de un incult care şi-a propus să desfiinţeze tot ce ţine de cultură în ţara asta. Dar să privim partea bună a lucrurilor, odată cu intrarea în vigoare a unei astfel de ordonanţe am putea emigra cu toţii în Usa, Canada, Australia, etc., am obţine cetăţenia mai usor pe motiv că în ţara de origine nu ne-au fost respectate drepturile fundamentale.

    RăspundețiȘtergere
  9. are dreptate baliferni. recunoasterea drepturilor de autor e mai importantă decât faptul că un dobitoc sinistru "s-a gândit" să desfiinţeze plăţile pe baza legii dreptului de autor.
    Ăştia chiar nu s-au trezit din beţiile de sărbători?

    RăspundețiȘtergere
  10. S-au trezit sau nu, nicio diferenţă :)

    RăspundețiȘtergere
  11. eu cred ca in curand o sa desfiinteze tot. pe noi au inceput deja sa ne desfiinteze boc cu boc - pardon, bob cu bob. astept totusi cu nerabdare momentul cand Boc o sa analizeze autodesfiintarea clasei politice romanesti.

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!