luni, 12 ianuarie 2009

Şi după criză, ce va urma?

Iată o carte pe care vreau neapărat s-o citesc: Le Monde/Livres prezintă noul volum al lui Jacques Attali, intitulat "La crise, et après ?", apărut la editura Fayard. Pentru cei care nu ştiu cine este Attali, voi spune că a fost consilier al preşedintelui François Mitterrand, în 1991 a devenit primul preşedinte al BERD, iar relativ recent, în 2008, a condus comisia care a prezentat preşedintelui Sarkozy un raport despre eliberarea creşterii economice.
Această "primă criză financiară a mondializării ", susţine Attali, este de fapt o criză a creditului. În loc să se producă mai mult, s-a fabricat, din credit, o bogăţie virtuală. Criza este provocată de creşterea excepţională, dar inechitabilă, care a îmbogăţit foarte mult un număr infim de bancheri şi "iniţiaţi". Dar, consideră Attali, nu este numai o criză financiară, ci şi o criză a societăţii. Care, în spiritul "gîndirii pozitive", a vrut să creadă că reuşita rimează cu optimismul şi a confundat realismul cu pesimismul.
Despre concluzii, poate am să scriu după ce citesc cartea. Dar întîi va trebui să mă duc pînă la Paris să mi-o cumpăr. Poate luna viitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Click pe poză!