Nu, nu pentru că festivitatea inaugurală de la Washington i-ar fi adus aminte de cele organizate la Phenian de prietenul său Kim Ir Sen, deşi trebuie să recunoaştem că decorul manifestării era de un kitsch planetar. Nici pentru că peste un milion de oameni au participat la acest mega-show. Din proprie iniţiativă, cu entuziasm, nu „mobilizaţi” pe bază de tabel.
Nici o legătură cu asta.
Ar fi invidios pe legea privind înregistrarea şi stocarea datelor din telefoanele noastre mobile şi din calculatoarele noastre. Numai gîndul că el n-a avut la dispoziţie tehnologia avansată care să-i permită să citească sms-urile, discuţiile de pe Mess, e-mailurile, să afle cine ce afaceri mai face şi cu cine, cine cu cine îşi înşeală nevasta/soţul, cine e amator de cybersex şi cine se mulţumeşte să joace Solitaire, numai gîndul acesta l-ar îmbolnăvi. Cîte eforturi a depus, cu ajutorul Securităţii, fireşte, să bage spaima în oameni, ascultîndu-le telefoanele (sau făcîndu-i să creadă asta)! Cum a încercat să ţină sub control intelectualii, mai ales scriitorii, prin obligativitatea de a declara maşinile de scris!
Pentru cei mai tineri, trebuie spus că, an de an, trebuia să mergem la Miliţie cu maşina de scris, să completăm un formular cu datele personale şi să dactilografiem loco un text, în trei exemplare, să fie acolo la dosar. Iar azi e atît de simplu să afli conţinutul unui calculator, fără ca posesorul lui să-şi dea seama!
Da, ar avea de ce să fie invidios!
Hehe, mare dreptate ai. Ce i-ar fi placut si lui, bietul, sa afle toate barfele si toate nemultumirile sau multumirile, ca avea el grija sa le transforme in nemultumiri. Vai de noi, parca e mai rau ca atunci. Zau daca nu.
RăspundețiȘtergereChiar mai rău nu e, pînă mai putem vorbi/scrie încă e suportabil, dar situaţia devine din ce în ce mai sufocantă.
RăspundețiȘtergereCalculatoarele le iau in primire din martie. Asa ca pana atunci punem linistite tara la cale.
RăspundețiȘtergereChiar Lucia, daca ar fi sa ne intoarcem in timp ce a mai ramas nefacut din directivele lui Ceausescu? Ne lua mancarea ca sa papam rational,acum mancam singuri rational ca nu mai avem bani. Ne obliga sa punem o haina in plus, acum o punem singuri, ca oprim caldura sa nu se incarce factura. Ne dadea ulei de rapita, acum ne cumparam singuri ulei de palmier, care, spun doctorii nu produce colesterol.Ne baga pe gat soia, acum ne-o cumparam singuri. Ce o mai urma?
Putem călători. Deocamdată. Cred că lui Ceauşescu i-ar plăcea grozav paşapoartele biometrice.
RăspundețiȘtergereŞi cafeaua. Avem cafea. Unii nu beau din snobism. Se poartă ceaiul verde. Poate vine la modă din nou nechezolul. Brr, ce coşmar!
RăspundețiȘtergereDa, mai, ce dadeam din coate sa facem rost de cafea-cafea, ne combinam toate neamurile sa prindem fir la "Casa de comenzi" ca sa cumparam un borcan de ness, pe care, bineinteles ca-l imparteam in 2-3. Iar ceaiul zacea la Plafar! Ca beam doar cand eram raciti. Stii, ne-a dat o data la "ratie" cutii de 1 litru de ulei de masline "made in Italy". Se zicea ca ni le-a livrat armata italiana. Mai ce mai strambam din nas! Cum sa gatesti cu ulei de masline? Acum dam bani grei pe el. Doamne, ce vremuri! Si ce panza aveam pe ochi!Desi creierele ne functionau, caci altfel n-am fi rezistat la tampenia nationala programata.
RăspundețiȘtergereEu aveam rude în străinătate, motiv pentru care nu puteam să mă angajez în presă sau la tvr, în schimb aveam cafea!
RăspundețiȘtergereÎmi amintesc şi de uleiul de măsline, se găsea şi "la liber" într-o vreme.
Da, şi Casa de comenzi, cîte zile am pierdut să prind un fir! Şi cozile la orice...
Creierele funcţionau... care funcţionau. În 1986, o carte a soţului meu, "Cercul virtuos", a fost oprită în "bun de difuzare". Probleme, discuţii, modificări - la cartea gata tipărită în 30000 de exemplare! După vreun an, s-a retipărit, cu nişte pasaje scoase. Dar în perioada asta, care numai uşoară n-a fost, m-am întîlnit cu o fostă colegă de facultate, ce mai faci, ce mai faci, i-am povestit pe scurt de necazurile cu cartea, la care ea : "Dar ce, el nu ştia că nu are voie să scrie anumite lucruri?" O intelectuală, of course.
Doamna Verona, imi permiteti un comentariu micut? Eu cred ca Lenuta ar fi si mai invidioasa decat Nicu... va dati seama cate barfe ar fi aflat, si ar fi stat toata ziua la calculator sa-i citeasca Violetei Andrei e-mailurile focoase sau sa-i asculte convorbirile inflacarate... cica oricum instalasera microfoane in casa lor... daca e adevarat ce se spune...
RăspundețiȘtergereDa, uite că la ea nu m-am gîndit :)
RăspundețiȘtergereCa sa nu uitam de printul Nicu... ce-ar mai fi vanat el la fete pe Net...
RăspundețiȘtergereInaugurarea" - un cenaclu de 150,000,000 $ frumoasa suma de criza, nu ?
RăspundețiȘtergereDespre BigBrother si legea lui : acum nite ani cand se vorbea despre asa ceva lumea radea "Teoria conspiratiei" ziceau . Acum ...ce mai zic ?
aseara i-am spus sotului meu ca vreau sa emigrez. repede. eventual undeva pe o insula, dar si astea apartin in mare parte de dictatori :(. ma inspaimanta cel mai mult, asa cum ziceam si pe blogul meu, ca nimeni nu face nimic, nu se agita, iar presa cred ca a luat parte "pe sest" la aceasta monstruozitate. caci, nu-i asa, ce sursa mai buna de informatii pentru tabloide decat un prieten binevoitor si probabil nu foarte costisitor la una dintre companiile furnizoare de telefonie mobila...
RăspundețiȘtergereEi, lasă, că "prinţi" şi "prinţese" de soiul ăsta avem din belşug...
RăspundețiȘtergererecunosc, susţin şi semnez!!:)
RăspundețiȘtergereMă bucur, Mădălina. Şi te asigur că gestul tău va fi înregistrat şi stocat. Chiar mai mult de şase luni :)
RăspundețiȘtergere@Mos Califar
RăspundețiȘtergereTeoria devine practica :)
@Utzupeanca
Nu te grăbi să emigrezi, poate pleacă ei:)
Cea mai buna caracterizare a investirii "kitsch planetar".
RăspundețiȘtergere:)
RăspundețiȘtergere