Spun unii că azi oamenii citesc mai puţină literatură, pentru că... şi aici se înşiră diverse motive, de la „tocşouri” la încălzirea globală. Spun alţii că nu-i aşa, că oamenii citesc la fel de mult, dar citesc altceva - cărţi de specialitate, cărţi gen „Cum să devii bogat, deştept şi frumos în zece lecţii” sau literatură zisă „de consum”. Dacă le aminteşti de înghesuiala de la tîrgurile de carte, şi unii şi alţii spun „da, dar cumpără mai mult romane, literatură universală, nu-i interesează ce se scrie azi la noi”.
În dorinţa de a vedea cu ochii mei care este interesul pentru cartea românească de azi, am lansat un concurs pe blogul meu, un blog relativ nou şi cu un trafic destul de modest. Un concurs pentru bloggeri, asemănător cu alte concursuri care au loc în această perioadă. Cu o diferenţă: premiul pentru fiecare cîştigător al uneia din cele aproximativ 15 categorii este cartea mea „Fără canguri”, care va apărea în curînd.
Mai departe scrie-n carte... vreau să spun, pe tamada.ro După ce citiţi, ne întîlnim pe-aici.
Ei, nu-i cine stie ce mare mister la mijloc... Cartile tale sunt bune, mie imi plac si am povestit tuturor despre ele, le-am imprumutat/ daruit/ trimis pe net....
RăspundețiȘtergereO carte buna e o carte buna, indiferent daca e de la noi sau aiurea... parerea mea.
@Lucia
RăspundețiȘtergereAm citit pe Tamada. Concursul "Fara canguri" e ceva special in blogosfera. Si ma gandesc ca multi dintre cei care s-au antrenat si angajat in el au fost curiosi sa citeasca aceasta carte, care, uite, dintr-un simplu joc, ne indeamna sa fim originali, sa ne punem la bataie imaginatia.
Eu ma astept ca si in carte sa gasesc un joc al imaginatiei tale. Ceva nastrusnic. Si imi place sa vad ca inca sunt atatia care in ideea ca o carte poate naste un joc, si un joc ar putea sa vanda o carte.
@Lumi
RăspundețiȘtergereVaaai! Trimis pe net?! Ţţţţ! Ce facem cu drepturile de autor :)
@Lilick
Sper că vei fi mulţumită de cantitatea de imaginaţie :)
Adevărul e că atunci cînd am început concursul, a fost un impuls. Venit aşa, de bucurie că-mi apare cartea. Şi chiar vreau ca voiu, noii mei prieteni, să vă bucuraţi de ea.
Daaa, foarte bun articolul si foarte adevarat. Din pacate azi invatam cum sa scriem o carte in doua luni, una comerciala, ca na, sa nu murim de foame, dar adevarata literatura nu se publica, asta e cruntul adevar. Chiar daca o vrem, de unde?Oricum eu voi castiga toate cartile :P
RăspundețiȘtergere@Oana
RăspundețiȘtergereO carte în două luni? Mi-ai dat o idee pentru articolul următor.
Nu putem spune însă că adevărata literatură nu se publică. Se publică, dar în tiraje mici şi se difuzează prost.
Cîte cărţi vrei să cîştigi, Oana? Că nici tirajul meu nu e prea mare :)
"care in ideea" era "care cred in ideea".. :) uitasem un cuvant.
RăspundețiȘtergereLilick, suntm chit, şi eu am pus un "voiu" în loc de "voi" :)
RăspundețiȘtergeresunt clar pe lângă subiect: lucia, ţi-am lăsat temă de casă la mine :-)
RăspundețiȘtergere@hadean
RăspundețiȘtergereBine, vin acum sa-mi fac temele :)
Ei, da, nu stii? Marii scriitori americani dau sfaturi cum sa scrii carti in doua sau trei luni :P Bine, nu ca ar fi greu de scris in doua luni o carte. Mie mi se intampla si mai repede daca ma fortez :P Dar nu stiu de ce trebuie sa ne invete ei cum, mare lucru, scrii ca turbatul si o termini in doua luni.
RăspundețiȘtergereStiu ca se publica in tiraje mici, din pacate nu toti ajung la ele. Acum, la drept vorbind, lumea nu mai are timp sa citeasca. Prefera o carte usoara, de duzina, care sa le mai ia din plictiseala. Stiu eu ce spun, am mai vorbit cu lumea si cam asta se vrea. De aia si autorii tind sa devina comerciali.
@Oana
RăspundețiȘtergereĂia nu sunt mari. M-am amuzat şi eu cu un tip care dădea sfaturi prin mail, dădea teme de casă, căte cuvinte să scrii în cinci minute, iar o carte în două săptămîni... Prostii!
Eu nu zic că e imposibil să scrii foarte repede o carte, dacă ai gîndit-o îndelung, dacă ea există deja acolo, în tine...
Cu cititul, chiar nu ai dreptate. Sau poate că n-ai vorbit cu lumea care trebuia :) Dacă ar fi aşa cum spui, crezi că ar mai fi atîţia oamenii interesaţi de "Fără canguri"? Sau ţi se pare că ar fi o carte "de duzină"? Sper că nu... :) Cît despre autorii comerciali... asta o dezbatem cu altă ocazie.
Aoleu... Pai sa dau drepturile autoarei si sa fac marturisirea pana la capat...
RăspundețiȘtergereAm avut 2 exemplare de "Labirint obligatoriu" - unul l-am dat, unul l-am pastrat.
Dar prieteni am mai multi asa ca l-am dat si pe al doilea si am ramas doar cu varianta pe net trimisa de autoare, via dna Stefania...
Intre timp a mai aparut o prietena care m-a vrajit sa-i trimit cartea pe net...
Spuneti-mi, cat sunt datoare???
P.S. Dorian (Dodu) tine musai sa castige cartea si nu ma lasa cu nici un chip sa i-o fac cadou, in caz de ghinion...
Pot pune o pila, rogu-va, sau cer prea mult?
Lumi, nu vrei să te faci agent literar? Te angajez!
RăspundețiȘtergereSigur că poţi pune o pilă, iar în caz de ghinion... vedem, mai găsim un premiu de consolare, mai inventăm ceva. :)
Exista meseria asta in Romania? Ca s-ar putea sa-mi placa... Mi-as alege 2-3 autori care imi plac major si as vorbi de ei non-stop...
RăspundețiȘtergereIa sa dau o cautare pe net sa vad job description pentru agent literar... Daca imi convine, batem palma!
P.S. Asta imi aduce aminte de vorbele lui Tom Cruise in Jerry Maguire: "Show me the money!"... Hi, hi, hi...
@Lumi
RăspundețiȘtergereNegociem... :)
Meseria nu prea se practică la noi, în alte ţări mulţi se îmbogăţesc din ea.
Lucia sigur ca "Fara canguri" nu e o carte comerciala, voiam sa spun ca e normal ca oamenii sa fie interesati de o asemenea carte cand pe rafturi sunt, in majoritatatea lor, carti comerciale. La un moment dat parca ai mai si citi, vorba aia :D
RăspundețiȘtergereAdevarul e ca si eu m-am inbtrebat de multe ori daca mai exista scriitori seriosi pt literatura romana. Nu reusesc sa gasesc in librarii prea multe carti de scriitori romani contemportani. Poate si pt ca nu m-am interesat indeajuns de mult, eu cautand literatura britanica moderna, cea din perioada celor doua razboaie mondiale. Trebuie sa recunosc ca acel tip de literatura m-a facut sa vreau sa scriu si eu, macar sa incerc. Nu stiu daca va iesi vreodata ceva, desi eu sper. O consider o pseudoliteratura, o pseudointrospectie a unui scriitor ce isi doreasca sa devina un "to be".
RăspundețiȘtergere@valive
RăspundețiȘtergereAm şi eu o mare disponibilitate pentru romanul englezesc, cum ai să vezi în volumul meu "Fără canguri", în care am o proză care se cheamă "Cum am scris un roman englezesc". Dar să ştii că scriitori serioşi există, numai că nu sunt promovaţi/difuzaţi cum trebuie.
Sa stii ca astept si eu romanul cu oarecare curiozitate. Recunosc ca nu am prea avut de-a face cu romanele scriitorilor romanimoderni, desi sunt profesoara. :D
RăspundețiȘtergere