marți, 4 august 2009

Preşedintele României - fişa postului

Prin grădina de vis a Elisei trec în fiecare zi pentru o floare parfumată sau pentru o salată de trufandale. Şi pentru bucuria lucrului bine făcut. În numele acestui lucru bine făcut, Elisa pune azi o întrebare gravă, care are nevoie de un răspuns serios.
Deci, eu cu asta ma ocup in calitate de cetatean al tarii mele, Romania, cultiv gradina si apoi strang roadele.

În calitatea ei de cetăţean, Elisa doreşte
...o lista cu ce actiuni a intreprins si finalizat presedintele Basescu in anii in care a condus aceasta tara cu numele de Romania. Si inca una cu ceea ce trebuia sa faca in aceasta calitate.
Are dreptate Elisa. Trebuie să ştim dacă cel mai ales cetăţean al ţării şi-a făcut datoria, conform "fişei postului". Job description, dacă preferaţi.
Ce trebuia să facă Băsescu? Ce trebuie să facă persoana care îndeplineşte funcţia de preşedinte al României? Iată extrase din fişa postului, aşa cum este ea scrisă în Constituţie, capitolul rezervat Preşedintelui - titlul III, capitolul II, articolele 80-101:

ARTICOLUL 80
(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.

(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

ARTICOLUL 87
(1) Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.

(2) Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă.

ARTICOLUL 88
Preşedintele României adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii.

ARTICOLUL 90
Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional.

Atribuţii în domeniul politicii externe
ARTICOLUL 91
(1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.

(2) Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.

(3) Reprezentanţii diplomatici ai altor state sunt acreditaţi pe lângă Preşedintele României.

Atribuţii în domeniul apărării
ARTICOLUL 92
(1) Preşedintele României este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

(2) El poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea parţială sau totală a forţelor armate. Numai în cazuri excepţionale, hotărârea Preşedintelui se supune ulterior aprobării Parlamentului, în cel mult 5 zile de la adoptare.

(3) În caz de agresiune armată îndreptată împotriva ţării, Preşedintele României ia măsuri pentru respingerea agresiunii şi le aduce neîntârziat la cunoştinţă Parlamentului, printr-un mesaj. Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în 24 de ore de la declanşarea agresiunii.

(4) În caz de mobilizare sau de război Parlamentul îşi continuă activitatea pe toată durata acestor stări, iar dacă nu se află în sesiune, se convoacă de drept în 24 de ore de la declararea lor.

Măsuri excepţionale
ARTICOLUL 93
(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

(2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.

ARTICOLUL 94
Preşedintele României îndeplineşte şi următoarele atribuţii:
a) conferă decoraţii şi titluri de onoare;
b) acordă gradele de mareşal, de general şi de amiral;
c) numeşte în funcţii publice, în condiţiile prevăzute de lege;


Să vedem ce, din toate astea, a făcut Traian Băsescu, în calitatea sa de preşedinte. Şi cum. Cu ce costuri. Cu ce eficienţă. Cu ce rezultate.
Update: poate n-ar fi lipsit de interes să citim şi Constituţia Franţei. Este evidentă, chiar şi la o privire superficială, diferenţa dintre o republică prezidenţială şi una semi-prezidenţială. O sugerează chiar construcţia textului - la francezi capitolul consacrat preşedintelui este chiar la început, titlul II, articolele 5-19.

11 comentarii:

  1. Mădălina, da, să sperăm că nu va fi cazul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu intru zilnic la Elisa pentru o gura de oxigen si de frumos. Imi place foarte mult blogul ei si cum isi descrie toata munca, cu arata rezultatele, cum povesteste cand se confrunta cu probleme sau cand trece peste ele.

    Imi place si tema asta. Si @Lucia bine ai facut ca ai postat fisa postului presedintelui. O sa ma gandesc cat a indeplinit din sarcinile pe care le avea, cum sau cu ce costuri. Poate ca ar trebui ca in curand si el sa treaca in revista, cu Constitutia in fata, realizarile.

    RăspundețiȘtergere
  3. Lilick, da, va trebui să dea socoteală pentru ce a făcut şi cum a făcut. De aceea trebuie să ştim exact ce trebuia să facă. Mă bucur că Elisa a avut această idee.

    RăspundețiȘtergere
  4. Intr-adevăr, să dea socoteală în faţa ţării, mai ales pentru încălcările Constutuţiei, aceeaşi pe care ne-aţi prezentat-o aici. Dar, întreb cu naivitate : cine îl trage la răspundere, conştiiţa lipsindu-i cu desăvîrşire ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Matilda, nu ne interesează dacă are sau nu conştiinţă. E problema lui. Noi îl vom trage la răspundere, prin votul nostru.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pe blogul Elisei, Mira a postat un imn pentru dl. preşedinte grozav...

    RăspundețiȘtergere
  7. Punctul 2 din articolul 80 l-a facut praf...cum numai el stie sa faca :(
    Multumesc Lucia,m-ai ajutat foarte mult in demersul la care m-am gandit si sper ca acesta-i doar inceputul...inceputul sfarsitului(lui).
    Multumesc tuturor :)
    Videoclipul cu imnul ar trebui pus mai la vedere,dar nu la comentarii,in postari.
    O seara frumoasa! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Elisa, eu îţi mulţumesc pentru idee... de fapt o aveam de ceva vreme, aşteptam un pretext, un impuls...
    Şi ţie, o seară frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  9. "Constitutia prieteniei"
    Art. 1 este necesar a se saluta persoana prietena in fiecae dimineata pe blogul ei.
    Art. 2 Sa nu uiti in fiecare dimineata sa-i urezi toate cele bune.
    Art. 3 in fiecare seara sa faci tot posibilul sa intri cu persoanele dragi in discutie.

    Deci buna dimineata Lucia, sa ai o zi faina si vorbim diseara :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce frumos, Cody! Bună dimineaţa, o zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!