duminică, 2 august 2009

De-a Mozart

Sonata în Do major kV 545. I se spune sonata facile. Poate fi cîntată şi de un copil. Dar şi de Richter. Şi de Leonskaia. Şi chiar de Richter şi Leonskaia împreună, în acest aranjament pentru două piane datorat lui Edward Grieg.
I.Allegro

12 comentarii:

  1. Muzical sfarsit de saptamana, numai bun de intrat in forta in august!

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamne, cat e de frumos ! Pentru un profan intr-ale muzicii, asa cum ma aflu, acesta este un rasfat. Multumesc, doamna Verona !

    RăspundețiȘtergere
  3. Hehe. Pana si eu am cantat-o candva, la un examen... Dar in varianta asta mi se pare atat de frumoasa. Stii Lucia, coincidenta... de cateva zile caut pe you tube piese pt doua piane. Am gasit o groaza dar clipul asta mi-a scapat. Am cateodata niste...fixatii: ma axez pe o singura cautare pana epuizez "subiectul". Azi de exemplu am ascultat toate variantele pe care le-am gasit pe you tube cu Mahler, a cincea, adagietto. Suberb. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Lilick, pînă şi eu:)
    Dar varianta asta e cu totul neaşteptată!
    Mahler? Da, sigur! Dar eu azi am continuat cu Mozart, am vrut să postez şi sonata în La major, dar nu m-am decis între Baremboim şi Gieseking. Am ascultat şi versiunea lui Glenn Gould - după mine, e horror!

    RăspundețiȘtergere
  5. Hmm.. nu am ascultat variantele pe care le propui. Banuiesc insa ca Gould o canta in maniera lui mai matematica, si o si fredoneaza in soapta, in stilul lui, ceea ce e chiar horror pt un Mozart. Daca nu cumva o canta si cu pianul preparat. :) Eu am ramas cu ideea ca el e specialist doar pe Bach, din vremea cand proful meu de pian era fan Gould, si imi dadea extaziat casete video cu el.
    Sunt curioasa sa compar interpretarile Beremboim si Giseking. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Lilick, Glenn Gould cîntă atît de lent începutul că era să adorm, apoi are nişte schimbări de tempo ciudate... apoi m-am plictisit :)

    RăspundețiȘtergere
  7. ...în schimb, Lucia, Gould cântă Sonata Lunii destul de...expeditiv. Ca şi cum luna n-ar fi LUNA, ci vreun satelit sovietic prevăzut cu un mare proiector, spânzurat acolo pe cer, să ne prostească pe noi şi să-i enerveze pe americani :))
    Părerea mea de fată cu liceu', numa'!

    RăspundețiȘtergere
  8. Renata, da, încep să-mi dau seama că Gould este supraevaluat. E drept că faima lui este construită pe interpretarea lui Bach...

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna ziua!

    Deci... Eu nu sunt Roman si nu vorbesc limba Romana asa de bine dar numarul de Kochel pt Mozart Sonata este scris gresit. Trebuia K.545.

    PS: Thanks for embedding this video on your site, taken from my YouTube channel.

    Cu respect,
    xper2xper

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!