Am văzut în episodul trecut ce zice Constituţia despre Preşedintele României, care-i sunt obligaţiile şi prerogativele.
Actualul ocupant al funcţiei prezidenţiale este o ilustrare a felului cum nu trebuie să fie un preşedinte. Toată lumea vede asta (fireşte, în afară de incondiţionalii portocalii, care se prefac că nu văd), toată lumea comentează abaterile de la Constituţie, derapajele verbale, gafele, caracterul conflictual, lipsa de respect pentru oameni şi instituţii şi dragostea pentru serbări cîmpeneşti.
E clar că e nevoie de altcineva. Deocamdată, ziariştii şi chiar oamenii politici se străduiesc să caute pe cineva care poate să cîştige alegerile. Există chiar o teorie cum că oricine, oricît de prost, ar fi mai bun decît răul actual. Este adevărat, cu greu ar putea fi mai rău. Şi tot adevărat este că nu poţi fi preşedinte pînă nu cîştigi alegerile.
Dar eu cred că merităm mai mult.
De aceea, aş vrea să ne gîndim cum ar trebui să fie preşedintele. Nu contează dacă e înalt sau scund, blond sau cărunt sau chel, dacă are ochi negri sau căprui, dacă e sărac sau bogat, dacă are o reputaţie imaculată sau nu. Toate astea sunt detalii pentru campania electorală. În acest moment, ne interesează doar ca om politic.
Deci, cum ar trebui să fie preşedintele?
În primul rînd, să aibă un proiect, ceea ce numesc francezii „le grand dessein”. Are cineva un proiect de mare anvergură pentru România?
Actuala criză economică şi financiară se suprapune, la noi, peste o altă criză, la fel de gravă, dacă nu şi mai gravă: criza de proiect. De obiectiv fundamental. După 1990, obiectivul s-a numit integrare euro-atlantică. Şi acum? Am intrat în NATO, am intrat şi în UE şi ce facem? Stăm. Ne bucurăm că am intrat şi gata.
Noul obiectiv, noul proiect al României ar trebui să fie legat de reducerea decalajului dintre noi şi ţările dezvoltate. Mijloace există, chiar şi în vremuri de criză. Fondurile structurale există, pentru asta au fost inventate, ne stau la dispoziţie... dar nu suntem noi în stare să le folosim. Şi asta în primul rînd din lipsa unui proiect şi a unei strategii coerente.
Deci, viitorul preşedinte al României trebuie să vină cu un proiect, cu o viziune nu pînă la sfîrşitul mandatului, ci pentru un deceniu sau chiar două, pentru ca România să nu mai fie doar din punct de vedere demografic a şaptea ţară din Europa. Nu de un gestionar avem nevoie, ci de un vizionar.
Corespunde vreunul din candidaţii anunţaţi pînă acum? După părerea mea, niciunul.
Ar mai trebui ca viitorul preşedinte să aibă o foarte bună cunoaştere a vieţii politice internaţionale şi relaţii personale bune la nivel înalt în Europa şi în lume, să poată discuta de la egal la egal cu toţi şefii de stat, pentru a repune România pe harta ţărilor care contează, pentru ca România să aibă un cuvînt de spus în luarea deciziilor în UE şi nu numai.
Vi se pare vreunul din candidaţi în stare?
Ce ar mai trebui? Să fie capabil să exercite funcţia de mediator între instituţii, între puterile statului şi între stat şi societate. Să vegheze la respectarea Constituţiei şi buna funcţionare a autorităţilor publice. Pentru asta ar trebui să fie un om responsabil, echilibrat, tolerant, deschis pentru dialog, fără pasiuni, fără ranchiune şi vendette personale. Un om cu respect pentru legi şi proceduri, preocupat de buna funcţionare a instituţiilor, nu de torpilarea lor. Un om pentru care fiecare cetăţean din 22 de milioane (sau cîţi om fi rămas după marile migraţii) contează în mod egal. Un înţelept (sau cel puţin un realist) care ştie că într-o republică preşedintele este nu un stăpîn absolut, ci primus inter pares.
Cine dintre candidaţi vi se pare capabil? E greu de găsit? Mă gîndeam eu.
Să sperăm că apare. La timp. Ca să nu pierdem încă cinci ani.
OBAMA TORPILEAZA NAVA BASESCU
RăspundețiȘtergereCititi in Le nouvel Observateur; La Casa Alba in timpul unei reuniuni in care se discuta repercusiunile politice si sociale a crizei economice, asupra Europei de Est .presedintele Obama a ridicat vocea. Apoi spre surpriza colaboratorilor cei mai apropiati a batut cu pumnul in masa spunand. "Nu trebue acceptat un nou Milosevici" George Mitchel, Robert Gates, si James Jones.au amutit cunoscand calmul proverbial al presediteliui. Acest nou Milosevici este numit in jargonul codificat al politicienilor occidentali presedintele Traian Basescu. Pericolul este iminent. Apropiinduse data alegerilor acest personaj incontrolabil va incerca sa joace singura carte care o m,ai are in mana ,cartea nationalista. Jucand in tandem cu extremistii unguri ei danseaza pe un butoi de pulbere. care poate exploda in orice moment. Situatia devine extrem de periculoasa datorita inrautatirii situatiei economice. Ungaria a dat faliment si Romania este aproape, Specialistii din servicile apusene,special americane vorbesc de posibilitatea unor proteste sociale pe strazile Bucurestiilor. Specificul populatiei tarii noastre creeaza un fel de “prag critic” al tensiunii sociale. Pana la atingerea acestui “prag critic”, lucrurile par sa mearga intr-un mod aproape normal si numai un observator foarte atent si priceput poate deslusi semnele unei viitoare furtuni sociale. O data ce tensiunea sociala depaseste acest nivel critic, societatea dintr-o data inceteaza sa functioneze, iar toata ura acumulata de populatie se revarsa instantaneu in actiuni antisociale la scara larga.In aceasta situatie
poate apare un vid de putere.In aceasta situatia usa este deschisa fascismilui romanesc de culoare rosu verde. In aceasta situatie noul ambasador american a primit indicatii de a inlocui pe Basescu. Lasand situatia din Moldova la mana actualului presedinte da dureri de cap cancelarilor occidentale. Fiind singur si din ce mai izolat , Basescu va incerca o solutie disperata, cea de a intra in zona de influenta araba. In presa politica americana au aparut mai multe articole in legatura cu pericolul reprezentat
de larga comunitate araba din Romania. Pe langa oameni muncitori si productivi ea este formata din teroristi ,fosti studenti adusi de Ceausescu. Presedintele Traian Basescu s-a intalnit in timp ce se afla la Ramallah, cu liderul palestinian Mahmoud Abbas.
Presedintele a exprimat disponibilitatea Romaniei de a oferi burse pentru studentii palestinieni, pentru a ajuta la reconstructia teritoriilor palestiniene Revenirea in masa studentilor palestinieni in Romania va duce la creierea unor noi celule AL QUEDA si intarirea celulelor teroriste din Romania. Pentru ca primele atacuri asupra Vestului sunt asteptate in curand ,nu ramane decat revocarea invitatiei. Acest lucru este ateptat sa se intample prin colaborarea serviciului romanesc ,cu cele aliate. Aparitia unei unei coloane arabe intr-o regiune plina de instabilitate a Marii Negre este inacceptabila. Doctrina americana este clara.Cei care se aliaza sau sponsoreaza terorismul sunt terroristi. Atragand animozitatea occidentului,din ce in ce mai izolat, acestuia nu-i ramane decat sa se pregateasca pentru vizita (ce parea confirmata) in Iran. Concidenta face ca aceasta sa fie si ultima vizita oficiala, a lui Nicolae Ceausescu. Sa-i uram deci drum bun. Robert Horvath New York cineast New York 8 August 2009 devagallery.com
Un preşedinte trebuie să fie conştient că nu se pricepe la absolut nimic, dar e capabil să-şi aleagă consilierii. Lipsit de simpatii sau antipatii politice.Un tip care dispreţuieşte banul în sensul înavuţirii personale.
RăspundețiȘtergereO licenţă în Drept mi l-ar face mai simpatic. Dacă ştii să citeşti legi, înţelegi aproape orice înscris, înclusiv contracte comerciale.Măcar română - engleză vorbit scris citit cu dezinvoltură.
Greu de găsit. Dar poate că nu văd eu corect lucrurile.
Hmmm, pai dupa tot ce ai scris aici e greu sa te mai completeze cineva. Totusi, Basescu nu avea nici el, cand a fost ales, toate aceste calitati pe care le cerem de la un presedinte. E adevarat ca nici nu le-a dobandit pe parcurs. Dar poate altul le-ar dobandi mai repede.
RăspundețiȘtergereIntr-adevăr, avem nevoie de un preşedinte vizionar care să prezinte un program clar, viabil şi urgent ! Dar acest candidat trebuie să şi aplice, să aibă forţa politică şi morală necesară să-l pună în practică, nu doar să-l recite frumos la tv.
RăspundețiȘtergere@Robert Horvath - am publicat comentariul cu titlu de curiozitate, nu pot să cred că lucrurile stau chiar aşa.
RăspundețiȘtergere@Renata, cineva care nu se pricepe la absolut nimic nu ştie nici să-şi aleagă consilierii, dar mai ales nu-i ascultă. Lipsa simpatiilor sau antipatiilor politice nu mi se pare o calitate. Nu am încredere în cei care se declară echidistanţi şi apolitici. Dar da, o licenţă în drept este un punct favorabil, deşi văd că pe Boc nu-l ajută prea mult.
@Lilick, Băsescu n-a avut proiect, n-a avut viziune, a avut tupeu. Şi a agitat problema corupţiei care "dă bine" la electorat dar este, de fapt, o temă marginală.
@Matilda, important e proiectul. Un preşedinte care asigură pacea socială şi întărirea instituţiilor statului creează premisele punerii în practică. Dar proiectul, obiectivul trebuie să existe.
Cred că trebuie să nuanţez puţin...
RăspundețiȘtergereSă nu-şi închipuie că se pricepe la ceva atât de bine, încât să nu mai vrea să fie consiliat. Băsescu crede că se pricepe la absolut orice. A pus o momâie pupincuristă premier ca să nu se împiedice de el.
Nu, Boc nu e un exemplu potrivit. Pare a fi terminat dreptul "la distanţă", la ff, sau "pe puncte".
Sau a fost veşnic chiulangiu şi puturos.
Cineva care STUDIAZĂ dreptul cu adevărat, în primul rând nu mai are capacitatea de-a fi incoerent în vorbire. Ori Boc are calitatea asta, incoerenţa, din abundenţă.
Eu nu stiu de ce Presedintele trebuie sa fie vizionar. Dupa cum este Constitutia Romaniei presedintele trebuie sa fie decent si echilibrat. Viziunea trebuie sa fie la guvern si implicit la primul ministru. Problema este ca intre oamenii politici din Romania nici unul nu are anvergura ca sa aiba o viziune politica. Singurii care au reusit partial sa coaguleze un proiect- ca oameni politici- au fost Ion Iliescu (marcat insa de tarele formatiei lui comuniste de care a incercat totusi sa se desprinda) si Adrian Nastase (de departe cel mai consistent alcatuitor de planuri dintre oamenii politici romani). Dar acum, nici unul din ei nu mai este in carti. Asa ca nu ramane decat varianta unor poiticieni capabili sa colaboreze cu acestia pentru ca nu cred in oameni providentiali care sa nu aiba o sustinere solida in spate. Vezi ce s-a intamplat cu Crin Antonescu. Dupa entuziasmul ajungerii la carma PNL, fara sustinere substantiala a franat brusc.
RăspundețiȘtergereA dispărut din greşeală comentariul Mădălinei Ionescu. Iată-l, l-am salvat:
RăspundețiȘtergereMădălina Ionescu spunea:
Nu exista, nu s-a inventat, nu avem de unde. Vom improviza si ne vom multumi cu ce lista se va tipari. Aia care ne mai ducem la vot. *duminica pesimismului*
@Renata, un om cu viziune este, după mine, suficient de deştept ca să ştie că nu ştie tot.
RăspundețiȘtergere@Nic - preşedintele trebuie să aibă viziunea, proiectul. Guvernele vin şi pleacă, dar anumite obiective trebuie să rămînă. Ai dreptate, Ion Iliescu şi Adrian Năstase sunt cam singurii oameni politici cu viziune. După părerea mea, încă nu ştim cine e în cărţi.
@Da, şi eu mă tem că vom improviza, de aceea am şi scris textul ăsta. Nu am, la această oră, niciun argument pentru a te contrazice în privinţa "duminicii pesimismului".
Cine? Raspund repede, pac-pac! Mugur Isarescu!
RăspundețiȘtergereMembru al Clubului de la Roma, al Comisiei Trilaterale, si a altor organizatii... care au fix aceaste proprietati:
1. Concep proiecte (si ce proiecte...)
2. Gandesc pe termen luuuuuuung!
Dupa ce am scris cele de mai sus in graba, m-am apucat si am recitit postarea, avandul pe guvernator in minte. Sa stii ca se potriveste la fix descrierea.
Ai facut putin invers, nu? Intai te-ai gandit la personaj si pe urma ai scris, nu? Hmmmm, nu e frumos! :-)
Gugu
RăspundețiȘtergereNu, chiar m-am gîndit la calităţile necesare unui preşedinte. Deşi, într-adevăr, portretul-robot i se potriveşte şi lui Mugur Isărescu. Dar nu numai lui.
Se poate, or mai fi si altii! Dar unii indeplinesc niste standarde la 50% (adica abia trec clasa), altii la 98%.
RăspundețiȘtergereCrezi ca este vreunul care, conform standardelor tale, obtine la toate capitolele (si la fiecare in parte) un punctaj mai mare ca Isarescu? Intreb si eu, cu buna credinta....
Moooor de curiozitate sa aflu si alte nume. :))
Si totusi, primul comentator inclin sa cred ca are dreptate: basescu va fi nevoit sa-si joace ultima carte pe tema nationalismului, desi nu stiu cine ar mai avea incredere in in ceea ce spune, poate doar pedeleii sai fanatici. E adevarat ca nici unul dintre candidatii anuntati nu pot scoate tara din criza economica, sociala si morala in care ne gasim. Poate isi va anunta altcineva candidatura, mai capabil, in care sa avem incredere. Deocamdata, trei doamne si toti...clei!
RăspundețiȘtergere@Lucia
RăspundețiȘtergereNu e Robert Horvath. E clona lui. Posteaza de zor si la mine dar il bag la spam.
@Gugu, n-am făcut o măsurătoare exactă, dar cred că Adrian Năstase ar avea punctaj mai mare. Ceea ce nu înseamnă că am ceva împotriva lui Isărescu.
RăspundețiȘtergere@Nea Costache, vom vedea.
Lilick, bine că ştiu! Am ezitat dacă să-i dau drumul sau nu, dar am zis că e pitoresc :))
RăspundețiȘtergere@Lucia
RăspundețiȘtergereDe găsit îi găseşti, dar cine-i convinge?
Îi găseşti la conducerea multinaţionalelor de la noi sau de pe afară, la conducerea unor bănci, nu dau nume, mai sunt şi prin alte domenii.
Eu cred că e nevoie de un om cu viziune şi caracter, am spus acelaşi lucru ca şi tine, dar existenţa caracterului, pe fondul unei experienţe in conducere, desigur, garantează şi restul.
Bordelezu
Bordelezu
RăspundețiȘtergereDoamne fereşte, n-aş da o ţară pe mîna unui preşedinte de multinaţională, ăştia gîndesc cu buzunarul!
@Lucia
RăspundețiȘtergereEh, atunci să alegi între Băsescu şi Geoană... şi să fii sănătoasă... :D
Bordelezu
De buzunare... oricum nu vei mai avea nevoie.
Bordelezu, cred că vor mai fi opţiuni.
RăspundețiȘtergere@Lucia
RăspundețiȘtergereMai sunt opţiuni, asta spuneam şi eu mai sus, dar simt că tu vroiai să-ţi spun numele celui la care te-ai gândit iar eu nu voi, nu că socotesc altfel.
De ce? Pentru că e nevoie de acceptarea soluţiei şi de către partide, ori aici eu n-am încredere că vor reuşi a se pune de acord. De afară sunt sigur că ar veni sprijin, aşa mi se pare mie normal când e vorba de cineva cunoscut...
Mai vorbim. Insa cinci ani inseamna enorm, iti dai seama? :)
Bordelezu
Bordelezu, aici e vorba mai mult despre ce, decît despre cine. Nu vreau să-mi spui nume, eu nu m-am gîndit la cineva în mod special sau nu numai la unul.
RăspundețiȘtergereDa, 5 ani e enorm, iar cu Băsescu ar fi chiar insuportabil. Ar fi încă cinci ani pierduţi!
Drăguţ!
RăspundețiȘtergereS-a mai gândit cineva la Isărescu!... Zic asta fiindcă şi eu l-aş vedea cel mai potrivit în clipa asta. Probabil că mulţi se gândesc că ar fi bun.
Păcat că nu candidează.
De ce oare?
Renata, nu ştiu dacă e cel mai potrivit, dar e unul din cei potriviţi. Şi încă nu ştim dacă va candida sau nu. Din cîte ştiu eu, e destul de posibil.
RăspundețiȘtergere