miercuri, 18 februarie 2009

"Fără canguri", impresii despre gală


A fost frumoasă Gala Premiilor Fără Canguri. Nu ştiu dacă e o premieră, nu ştiu dacă s-a mai făcut vreodată o lansare de carte-concurs online. Ştiu că eu m-am simţit minunat - am impresia că şi voi la fel.
Pentru premianţi, la cererea generală, am creat această "diplomă" de LAUREAT AL PREMIILOR FĂRĂ CANGURI. Cei care doresc pot lua imaginea şi o pot posta pe blogurile lor.
Mulţumesc tuturor pentru participare, în primul rînd colegelor din juriu, Mădălina, Ştefania (chiar dacă soarta nemiloasă - căderea netului - a făcut-o să rateze începutul galei) şi Cristina. Dintre ceilalţi participanţi, citez cîteva nume şi vă rog să nu vă supăraţi dacă am omis pe cineva: Lilick, Oana, Crina, Cella, Simona, Elisa, Lumi, Adi Hădean, SkyRain. Se pare că seara trecută se lasă nu numai cu premii, ci şi cu noi prietenii şi cu schimbări majore în blogrolluri. Alţii au venit după încheierea galei - Nenea Cosmos, Corina Creţu, Maria Barbu, Arhi, Vlad Stroescu şi cred că lista ar putea continua.
Desigur, au fost şi nemulţumiţi. Unii pentru că nu au luat premii, alţii pentru că au luat.
Juriul, reunit la sediul obişnuit, ca în fiecare miercuri, a analizat contestaţiile şi a decis:
1. s-o coopteze pe scriitoarea Iolanda Malamen
2. să dea o înaltă apreciere pisicii Raisa
3. că nu e nimic de făcut. Mai precis, cei care n-au luat premii, n-au luat şi gata. Iar cei care au luat, rămîn cu ele.
Deschid o paranteză: cum am mai spus azi în vreo două sau trei comentarii, nu ne interesează stabilirea unor ierarhii, nu instalăm pe nimeni pe podium, nu ridicăm statui. Am vrut să demonstrăm că, în vremurile de azi, cînd se zice că numai moartea, sexul şi scandalurile politice fac rating, există, totuşi, interes pentru carte. Iar interesul acesta, efervescenţa aceasta a depăşit toate aşteptările mele. (Hai să mă şi laud - postarea "Premiile Fără canguri - transmisiune live" are 207 comentarii, din care vreo 160 aseară, în cele trei ore de "transmisie". Pentru un blog nu foarte cunoscut, pentru un concurs în care miza este o carte - eu zic că e de bine.)Am închis paranteza, revin la deciziile juriului.
4. Juriul a decis să acorde un premiu special lui Andrei Bădin. Nominalizat la două sau trei categorii, Andrei Bădin nu a dorit să concureze, deşi, spun eu, avea mari şanse. (Roxana Iordache a vrut chiar să renunţe la premiu în favoarea lui!)Dar nu puteam să-l obligăm să participe împotriva voinţei lui. Exprimîndu-şi neîncrederea în concursuri, Andrei Bădin a adăugat o frază - şi acesta este motivul pentru care, pe loc, i-am promis că va avea cartea mea, chiar fără să participe oficial la concurs. Iată acel fragment de comentariu, poate chiar mai semnificativ azi decît la data scrierii lui: "cred că singurul vot care merită dat este pentru Gabriela Savitsky şi Sibilla. acest vot înseamnă MULT MAI MULT decât ar părea.solidaritatea este cel mai frumos lucru de pe lumea asta!ar fi bine să ne recâștigăm puterea de a lupta împotriva abuzurilor. poate nu vom reuși împreună dar MERITĂ să încercăm..."

Şi eu zic la fel. Merită să încercăm. Azi, cînd Sibilla n-a mai rezistat şi şi-a dat demisia, nevoia de solidaritate devine şi mai acută.

22 de comentarii:

  1. Deci astia care sunt de la tara, adica cum se zice politicos din Provincie, cum sa isi ia premiul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Gata! Mi-am pus diploma pe blog ca sa ma dau mare! Lucia, astazi am dat nas in nas cu cateva afise cu "Cangurasul matematician". Cineva ne face concurenta! :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. @dadatroll
    Depinde de ţară :)
    Cred că va trebui să recurg la serviciile Poştei Române. Unde locuieşti?

    RăspundețiȘtergere
  4. @Lilick
    Vin imediat să-ţi văd diploma, deocamdată mă joc cu Worldclock! :)
    Şi să fie clar, fără canguri!

    RăspundețiȘtergere
  5. @lucia verona:multumesc.dar raman la opinia prezentata atunci.i-am multumit si roxanei pentru gestul ei in spiritul unei prietenii care nu prea mai există azi. nu pot însă sa primesc un premiu pe care nu il merit.acest premiu il merita tot gabi si sibilla.in sensul ăsta a fost gestul meu și așa rămâne și acum.

    RăspundețiȘtergere
  6. mi-am luat diploma , MULŢUMESC ! iar şi iar
    am pus-o la loc de cinste pe face book-ul ăla pentru care-i mulţumesc Oanei ( că am jucărie şi mi-am instalat ariciul Pogonici acolo să-l văd zilnic pînă iese din hibernare );
    premiul am încredere că mi-l ia ( din nou ) Oana care este împuternicita mea în a pupa în stînga şi-n dreapta ( adică cele două doamne )şi a ura şi a face poze ( sper );
    eu ... vă aştept în vestul meu ( nesălbatec ) aşa cum aţi bnecuvîntat promis
    MLŢUMESC iar şi iar şi vă doresc o noapte senină ... mă duc la citit
    SUSŢIN FIECARE CUVÎNT DIN CELE SPUSE DE ANDREI BĂDIN !!!
    CELLA :D

    RăspundețiȘtergere
  7. @andrei badin
    Sibilla şi Gabi merită, desigur, premiile pe care le-au primit. Poate vom reuşi să facem mai mult. Împreună. Dar despre asta şi despre merite în general vom mai discuta la lansare.

    @Cella
    Am promis, voi veni. Noapte bună.

    RăspundețiȘtergere
  8. Dooomna Lucia , pai lui ilici iliescu nu-i dati nici un primiu?macar pentru cea mai rezistenta coasta la impunsatura animalului tastator.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Anonim
    Cum să nu, e Cel mai preşedinte din blogosferă.
    Mai vezi o dată lista premiilor.

    RăspundețiȘtergere
  10. @lucia verona: nu știu dacă voi ajunge la lansare. sper.oricum mulțumesc.pentru mine cartea contează mai mult ca premiul. și repet: e un premiu pe care nu îl merit și pe care îl transfer celor două doamne. NUMAI ELE ÎN MERITĂ.m-aș bucura să existe solidaritate. dar cred că sunt prea idealist.

    RăspundețiȘtergere
  11. @ Andrei Bădin
    Cartea este premiul.
    Dacă nu la lansare, vom găsi o altă ocazie.

    Eu cred că solidaritatea există. Iar o doză de idealism mi se pare un lucru bun, în epoca asta dominată, din păcate, de egoism şi "pragmatism".

    RăspundețiȘtergere
  12. Dooomna Lucia da'lu'mirciulica badea nu-i dati nici un primiu?macar primiul pentru blogerul cu cei mai multi dinti pe emisiune.

    RăspundețiȘtergere
  13. @lucia verona: o exista dar nu se manifestă.vom găsi o ocazie dacă nu voi face 14-14. vrem nu vrem trăim într-o epocă egoistă de care nu vrem sau nu putem să ne rupem.cămașa fiecăruia e mult prea importantă dar mai ales mai aproape de corp. pragmatismul cred că e bun dar prost folosit. să fim sănătoși, asta e important.succes la lansare. și multe exemplare vândute.

    RăspundețiȘtergere
  14. @Anonim
    Nu poţi să citeşti lista premiilor de la un capăt la altul?


    @Andrei Bădin
    Mulţumesc, pe curînd.

    RăspundețiȘtergere
  15. Desi, spre regretul meu, nu am putut participa la Gala premiilor Fara canguri, absenta mea a fost suplinita de fiul meu Mitrut, care a urmarit cu sufletul la gura, desfasurarea ei, eu fiind informat telefonic de catre el. La sosire, dimineata, am citit toate comentariile intrand si personal in atmosfera Galei. A fost minunat si asta, nu numai pentru ca am primit premiu ci pentru ca d-na Lucia Verona, prin frumoasa initiativa, a reusit sa adune laolalta spuma blogosferei, trezind in acelasi timp interesul pentru noua carte (oare a cata?) a domniei sale. Pentru acest premiu, tin sa multumesc din suflet, in primul rand, d-nei Lucia Verona, distinsilor membrii ai juriului, tuturor celor care m-au nominalizat si sustinut si nu in ultimul rand, tuturor participantilor la acest frumos concurs si sa-i felicit din inima pe castigatori. Din motive atat geografice cat si de timp, spre regretul meu, nu voi putea participa la lansare si va rog sa-mi comunicati cum pot intra in posesia cartii! O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  16. Scuze,am vrut sa va "testez"daca stiti intr-adevar CUI ati dat premii.

    RăspundețiȘtergere
  17. Of, draga de Si...
    Încep iarăşi să spun rugăciunile inimii pentru ea şi Zoran.

    RăspundețiȘtergere
  18. Credca aici in sat la noi nu vine posta romana. Ca nui asa un oras civilizat ca Bucurestiu. Deci cene facem?

    RăspundețiȘtergere
  19. @Nea Costache - Mulţumesc mult. Pentru trimis cartea vom găsi o soluţie.

    @ Anonim :) Mi-am dat seama.

    @ SkyRain - Mă gîndesc ce-am mai putea face pentru Sibilla

    @dadatroll - Bucureştiul, civilizat? :) Păi, avem soluţii, una mai rea ca alta. Ori aşteptăm o ocazie, un tramvai, ceva. Ori fac eu un pdf din carte - dar atunci nu va avea autograf!:) Ori cele două combinate.

    RăspundețiȘtergere
  20. Frumos, frumos, adevarat. Si bine m-am simtit...

    RăspundețiȘtergere
  21. Iar mie nu-mi rămâne decât sa mă premiez de unul singur :))
    Aşa că mâine, la lansare...voi fi de faţă pentru a privi cu invidie premianţii şi voi avea de făcut comentarii răutăcioase pentru a încerca să le (vă) stric bucuria.

    RăspundețiȘtergere
  22. @Oana
    Am observat :)

    @balinferi
    Aştept cu interes :)

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!