luni, 21 decembrie 2009

După 20 de ani

Se dezleagă unul din misterele Revoluţiei din '89: cine au fost teroriştii?
Citez din articolul lui Razvan Belciuganu din Jurnalul Naţional:
Este vorba de luptătorii din "Rezistenţă", care erau pregătiţi din timp să acţioneze în clandestinitate şi chiar independent de unităţile obişnuite ale Armatei, în cazul unei iminente invazii străine a teritoriului naţional.
Reţeaua ultrasecretă a acestor luptători a fost atunci activată. Nimeni nu a dorit să îi indice pe "terorişti" până acum şi au ocolit adevărul dintr-un motiv foarte simplu: sunt peste tot, sunt printre noi, sunt de diferite profesii, femei şi bărbaţi, intelectuali, muncitori şi agricultori, tineri şi oameni în vârstă.
Numărul lor ajungea la aproximativ 1.000 pentru fiecare judeţ. Din 1989 şi până în prezent au înfiinţat partide politice şi filiale ale acestora, au intrat în afaceri şi în mediul instituţional al statului, alcătuind o structură de nepătruns.

Conform articolului, reţeaua R, "Rezistenţa" era condusă de DIA. Nu vreau să povestesc articolul, îl puteţi citi, cum spuneam, aici.
Dar vreau să povestesc, mai ales scepticilor care aveau 2 ani în 1989, dar au păreri foarte precise despre ce s-a petrecut atunci, că în 1990 sau 1991 am scris un articol, sub un pseudonim oarecare, despre marea dezvăluire a momentului: reţeaua Gladio din Italia, o "armată secretă" a NATO în rimpul războiului rece, pregătită pentru eventualitatea invadării Italiei de forţele Tratatului de la Varşovia. Asemenea "armate secrete" au funcţionat şi în alte ţări membre ale NATO, existenţa lor fiind cunoscută doar de o mînă de oameni. (Se ştie că au fost utilizate, prin anii '70, pentru organizarea unor atentate teroriste, atribuite stîngii extreme.)
Presupuneam atunci că, prin simetrie, putea să existe şi la noi o reţea asemănătoare, dar nu aveam niciun fel de informaţii.
Articolul din Jurnalul Naţional confirmă presupunerile mele de atunci.
Ei, şi? Reţelele tip "Gladio" din Europa de vest au fost dezactivate sau cel puţin aşa se susţine oficial.
Presupun că şi la noi, reţeaua R a fost dezactivată, dar cum niciodată existenţa ei nu a fost recunoscută oficial, nu putem fi siguri.

9 comentarii:

  1. Dacă nu avem informaţii la vedere, nu însemnă că ele nu există. Cu amploarea mondială pe care a luat-o terorismul, ar avea şi justificare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Matilda
    Nu aveam informaţii atunci, acum ele există, vezi în Jurnalul Naţional.
    Eu nu văd justificarea. Parlamentul European a decis investigarea şi dezactivarea Gladio în noiembrie 1990. În 2005 încă nu se ştia sigur dacă mai există sau nu. Iar la noi... cred că sunt chiar printre noi, îi vedem la televizor... dar nu-i ştim.

    RăspundețiȘtergere
  3. Să băgăm capul în frigider cînd vorbim la telefon ? L-am întrebat şi pe Marius Mina. Poate-mi răspunde cineva, să ştiu ce să fac...

    RăspundețiȘtergere
  4. Matilda
    Nu cred că soluţia e în frigider :)

    Cody
    Bună dimineaţa, o zi bună!

    RăspundețiȘtergere
  5. Stimata doamna Verona, va multumesc pentru publicarea comentariilor mele si pentru raspunsuri. Sa aveti un an urmator bun si norocos. Craciun Fericit si La Multi Ani!

    RăspundețiȘtergere
  6. Instalatorul
    Mulţumesc pentru urări, vă aştept şi în noul an comentariile. Vă doresc sănătate, bucurii, La Mulţi Ani!

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga Lucia, cu regretul ca n-am putut fi mai activa pe blogul tau in ultima vreme, felicitari pentru reusitele din 2009 si fie ca anul ce vine sa le sporeasca! Craciun fericit si La Multi Ani, tie si celor dragi!

    RăspundețiȘtergere
  8. Dragă Corina,
    Mă bucur să te citesc şi te felicit şi eu pentru ceea ce faci. Îţi doresc un an nou minunat, sărbători fericite! La mulţi ani!

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!