vineri, 25 decembrie 2009

Christmas cake, o poveste dulce

Christmas cake, checul englezesc de Crăciun, a devenit pentru mine un reper al finalului de an încă de prin 1983, cînd am fost prima dată la Londra. Mi-am cumpărat atunci două cărţi de bucate - una de bucătărie chineză, alta de prăjituri. Din aceasta din urmă am încercat destul de multe reţete, dar Christmas cake este singura prăjitură pe care o fac cu regularitate. O dată pe an. Îmi place că reţeta nu e stresantă. Se coace pe la sfîrşitul lui noiembrie.
E nevoie de 250 g făină, 250 g unt, 250 g zahăr, 4-5 ouă, o cantitate variabilă (pînă la un kg!) de fructe uscate şi glasate (stafide, coacăze uscate, cireşe glasate, coajă de portocală zaharisită, dar se pot pune şi caise uscate sau curmale), două linguri de migdale măcinate (opţional), scorţişoară, ghimbir, cuişoare, 50 ml whisky sau coniac. Nu are nevoie de praf de copt.
Se amestecă untul cu zahărul pînă devine o cremă pufoasă, se adaugă treptat făina şi ouăle întregi, apoi fructele (tăiate mărunt) şi mirodeniile.


Se pune la cuptor în forme căptuşite cu hîrtie (două straturi de hîrtie). Formele nu trebuie unse. Anul acesta am încercat şi siliconul (o formă rotundă de tartă din silicon, nu vă gîndiţi la altceva!), are avantajul că nu mai trebuie căptuşită cu hîrtie. Se coace la foc mic, cam 25-40 de minute, dar asta depinde de mărimea checului şi de cuptor.


Imediat după ce checul e scos din cuptor se stropeşte cu whisky sau coniac şi se lasă să se răcească în formă. Cînd e rece, se ambalează ermetic şi se lasă la rece. Pe balcon e foarte bine.
Cu două-trei zile înainte de eveniment, se despachetează şi se îmbracă în marzipan. Cu altă ocazie vă dau şi reţeta de marzipan. Eu am avut de-a gata, adus din Germania. L-am presărat cu zahăr pudră şi l-am întins ca pe aluat, apoi l-am uns cu ou şi l-am lipit pe chec.





Apoi l-am lăsat (de fapt le-am lăsat, pentru că sunt trei) să se usuce. Iar azi am procedat la ultima operaţiune, cum se vede în poza următoare.


Scuze! Astea sunt sarmalele făcute de Gabi Firea, excepţionale, dar nu despre sarmale e vorba aici.
Am făcut o glazură de bezea (un albuş, un praf de sare, zeamă de lămîie, zahăr pudră "cît cuprinde") şi am ornat cu ce-am avut prin casă, pentru că am uitat să cumpăr cireşe glasate.




După ce se usucă glazura, se poate mînca. Sau se poate lăsa, acoperit cu un şervet ca să nu cadă praf pe el, chiar şi mai mult de o lună. Englezilor le place atît de mult acest chec, încît e folosit şi ca tort de nuntă.

16 comentarii:

  1. Buna dimineata de Craciun! Inca n-am mancat azi iar aceste imagini superbe, ma fac sa simt o adevarata ploaie de vara in gura! Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna dimineata Lucia. Craciun Fericit

    RăspundețiȘtergere
  3. Arată ca o mare ispită, ce-ai făcut tu acolo, Lucia!
    Poftă bună alături de cei dragi şi Crăciunul cu bine!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu m-as aventura sa incerc sa fac astfel de vitejii, fara sa fiu sigur ca Salvarea lucreaza, azi! Am retinut, insa, un lucru ingrozitor de nedrept pentru tine, Lucia! Cand eu ma bucuram de de binefacerile societatii multilateral dezvoltate si, prin locuri nestiute, incercam sa ma conformez Normelor eticii si echitatii socialiste, tu, pentru a-ti implini micile placeri culinare, trebuia sa alergi tocmai la Londra pentru o carte de bucate. Ma intreb, asta ne va astepta cand va invinge capitalismul si aici, in Romania?

    RăspundețiȘtergere
  5. Lilick, arată exact cum este :))

    Nea Costache, mulţumesc, sărbători fericite!

    Cody, o zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  6. Renata, chiar este o mare ispită :)

    GS
    Fii liniştit, Salvarea lucrează ;)
    Înainte de 1989, pentru că aveam rude în străinătate, nu puteam fi angajată în presă. Din acelaşi motiv, puteam să plec la Londra şi în alte locuri, pentru a căuta cărţi de bucate :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Arată ca-n poveşti ! Totuşi, întreb : whisky-ul nu-l putem bea în prealabil şi în preambul ????

    RăspundețiȘtergere
  8. Matilda
    Bem, dar păstrăm un pahar să bea şi checul :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Mese pline si sarbatori neincetate sa avem !

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu suna deloc rau. Mai bine din asta decat sarmale pe care eu le mananc oricum cam tot anul.

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu mai inteleg! Tu si cake-ul va gasiti in acelasi loc? Plecarea ta s-a efectuat cu cake-ul cu tot sau n-ai plecat inca? De cand cu votul multiplu, ubicuitatea nu mai este o calitate ci o ... suspiciune! Aceasta teza (imi) vine din legatura indisolubila intre om si prajitura.

    RăspundețiȘtergere
  12. Apropo, Madalina are zvacniri? Daca mai zvacneste o data, transmite-i, te rog, Sarbatori fericite din partea mea!

    RăspundețiȘtergere
  13. gserban
    Nu chiar în acelaşi loc - cake-ul e pe pian, eu nu :)
    N-am plecat încă, mîine plec. Dar legătura este indisolubilă.

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!