sâmbătă, 5 decembrie 2009

Celor care vor să stea acasă

E o postare cu dedicaţie. Pentru cei nehotărîţi. Pentru cinici. Pentru cei comozi. Pentru cei care cred că e totuna. Pentru cei care nu-l mai vor pe Băsescu, dar n-au încredere în Geoană. Pentru cei care nu mai au încredere în nimeni. Pentru cei care-şi bagă picioarele şi vor să plece din România. Am uitat pe cineva? A, da, pentru cei cărora le este lene să iasă din casă şi-i lasă pe alţii să decidă în locul lor. Pentru cei care, orbiţi de culoarea portocalie, dau vina pe tot spectrul solar.
Duminică vom alege un om care va fi, timp de cinci ani, şeful statului. Am mai scris ce trebuie şi ce nu trebuie să facă. Să recapitulăm:
Preşedintele are, prin Constituţie, prerogative în domenii ca politica externă, apărare şi securitate naţională, trebuie să medieze între instituţiile statului şi între acestea şi societate. El nu trebuie să fie charismatic, nici măcar simpatic. Nu-l alegem ca partener de şpriţ. Nu trebuie să fie neapărat bun de gură. Nu alegem un interlocutor pentru tocşouri.

Preşedintele nu are atribuţii în domenii ca tunsul oilor, culesul bujorului, hăhăitul, behăitul, număratul cuburilor de gheaţă din paharul cu whisky. Nici în ascultarea/fotografierea/înregistrarea adversarilor politici. Nici nu trebuie să dezbine naţiunea, pentru a o stăpîni mai cu folos pentru el şi familia lui.

Preşedintele Romîniei trebuie să fie un factor de coeziune, trebuie să construiască, nu să demoleze.

Continuăm după o scurtă pauză. E o hotărîre greu de luat.

Este titlul părţii a patra a unuia din ultimele cvartete beethoveniene, nr. 16, opus 135. Pe partitură, Beethoven a scris, sub titlu: "Muss es sein? Es muss sein!" Trebuie? Trebuie!
Ascultaţi muzica, apoi mai vorbim. A, uitasem: nu e pentru amatorii de manele. Politice sau muzicale.



De fapt, e chiar atît de greu? Mulţi dintre cei care azi nu sunt hotărîţi erau foarte vocali cu cîtva timp în urmă :"Oricine, numai nu Băsescu". Acum, zăpăciţi de jocul "Uite Popa nu e Popa" sau încercînd să-şi dea seama cum bate vîntul, nu mai au chef să meargă la vot.
Mircea Geoană nu este, poate, preşedintele ideal. Dar vine cu o propunere curajoasă de construcţie politică - o propunere sprijinită, la această oră, de toate partidele, cu excepţia PD-L, evident. O propunere care ne poate duce în zona normalităţii. O propunere care poate transforma România într-un stat funcţional, în folosul cetăţenilor.

Mă gîndesc la cei care, din varii motive, trăiesc în străinătate, majoritatea în ţări cu tradiţie democratică. Unul din aceste motive, în general nemărturisit, poate nici măcar conştientizat, este dorinţa de a trăi într-un sistem care funcţionează, nu într-unul atît de haotic şi bezmetic.

Social-democraţii s-au aliat cu liberalii pentru a-l susţine pe Mircea Geoană. Candidatura lui Geoană e susţinută de UDMR şi PRM. E ceva foarte interesant. Cei care cred cu convingere în ceva, într-o idee, se pot înţelege, pot găsi un numitor comun. Acest numitor comun se numeşte azi Mircea Geoană.

În schimb, cei care nu cred în nimic, care îşi schimbă doctrina ca alţii şosetele, nu se pot înţelege, pe termen lung, cu nimeni. Şi nimeni nu are încredere în ei.

Da, sigur, există în PSD oameni care nu plac unuia sau altuia. Ei, şi? Există şi în PNL oameni care nu plac. Şi în celelalte partide. Şi în PD-L, mulţi. Dar nu asta contează acum, pentru că nu alegem un partid, alegem un preşedinte, alegem un proiect naţional.

Proiectul Geoană-Antonescu-Johannis poate fi un succes. Încă un cincinal cu Băsescu ar fi sigur un dezastru.

Între certitudinea dezastrului şi posibilitatea succesului, eu zic că trebuie să alegem speranţa.

Au fost cinci ani irosiţi - mai rău, cinci ani în care s-a distrus o parte semnificativă din ceea ce se realizase în precedenţii 15 ani de după 1989. Nu e cazul să ne întoarcem de unde am plecat.

7 comentarii:

  1. Prezenţa la vot este un factor foarte important. Îmi place să cred că romanii se vor mobiliza, nu se vor mulţumi să fie simpli spectatori. Sper din tot sufletul !

    RăspundețiȘtergere
  2. Astazi romanii se vor imparti intre doua optiuni. Unii vor vota cu Geoana, altii vor vota impotriva lui Basescu. Dificil de ales! ... Vorbeam de oameni.
    Noutati?

    RăspundețiȘtergere
  3. GS
    Mă bucură optimismul tău. Să sperăm că se va confirma.
    Noutăţi? Zvonuri, bîrfe, procente, Vîntu l-a trădat pe Geoană, Vîntu renunţă la trustul media, Băsescu a anunţat la oteve că are o casetă cu Geoană, Băse îşi va anunţa victoria în urma unui sondaj labe unu. Nu ştiu dacă am scris corect...

    Mi-e teamă de exit poll-uri trucate şi de fraude. Ca în 2004.

    De la Mădălina n-am nicio veste încă.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sila imi e, lene imi e, cinica sunt, din tara imi tot vine sa plec, dar tot stiu cu cine votez. Adica cine-l mai suporta pe Tiran. Serios acum?
    P.S: A venit Mosu? :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Oana, nu la tine mă refeream, ştiu că te duci la vot, ştiu şi pe cine votezi. E pentru unii care mi-au comentat că sunt dezamăgiţi de toţi şi nu se duc la vot. Numai că habar nu au de cine şi de ce sunt dezamăgiţi.
    Nu, n-a venit Moşul :( Poate vine mîine şi îmi aduce un exit poll cum vreau eu :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Un zâmbet de la Moşu Nicolaie, unei Distinse doamne, unei prietene de suflet:
    http://www.youtube.com/watch?v=E8ORtFIqe_Y
    Şi, şi, şi.... Doamne Ajută-i pe Români !!!
    La Mulţi Ani, tuturor Sărbătoriţilor!
    respecte,
    Sibilla

    RăspundețiȘtergere
  7. S.O.S ROMANIA S.O.S
    BASESCU PREGATESTE O LOVITURA SE STAT DE TIP FASCIST
    DEPARTAMENTUL DE STAT ATENTIONEAZA PE 6 DECEMBRIE :
    SE PREVAD IN ZILE URMATOARE MANIFESTARI SI TULBURARI SEMNIFICATIVE .
    "The Department of State advises U.S. citizens to to exercise caution when traveling in Romania. American visitors to Romania may encounter large street demonstrations in urban areas which could involve significant unrest. They should avoid areas where such demonstrations are in progress and, in particular, refrain from attempts to photograph the demonstrations."
    OPERATIA SIGILUL
    SERVICILE SECRETE TREBUE SA SE APERE DEMOCRATIA ROMANA.
Mai multi ofiteri al Serviciului Extern mau contactat laNew York. M-au rugat in calitate de ziarist de investigatii si cetatean USA sa anunt autoritatile americane in legatura cu un plan de actiune extrem de periculos numit codificat SIGILUL. Ei au reliefat faptul ca majoritatea specialistilor sunt alaturi de principile democratiei si impotriva faptului ca serviiciile au fost transformate intr-un instrument politic.
    FAPTUL CA LA DEZBATEREA CU GEOANA BASESCU SA REFERIT IN TERMENI DEROGATORII LA ADRESA PRESEDINTELUI OBAMA NU A TRCUT NEOBSERVATA. VICE PRESEDINTELE BIDEN A CERUT EXPICATII SI A DECLARAT " NU VOM ACCEPTA UN NOU MILOSEVICI IN BALCANI A AJUNS UNUL "
    AMBASADORUL USA LA BUCURESTI A CERUT O INTREVEDERE CU PRESEDINTELE BASESCU . CEREREA A FOST RESPINSA.
    S.O.S
    CERETI AJUTORUL AMERICAN
    DEMOCRATIA ROMANA IN PERICOL!
 MAINE VA FI PREA TARZIU
 . SE PREGATESTE O LOVITURA DE STAT DE TIP FASCIST. REZULTATUL ALEGERILOR VA FI CONTESTAT. .USA ARE DATORIA MORALA DE A AJUTA ROMANIA . DEMOCRATIA ROMANA ESTE IN PERICOL.
Robert Horvath CINEAST USA http://devanewyork.blogspot.com/ http://www.devagallery.com/
    TRIMITETI MESAJE CATRE AMBASADA PRIN FAX ( NU E-MAIL ) CU MENTIUNEA URGENT – CONFIDENTIAL
SCRIETI IN LIMBA ENGLEZA
    ATENTIE
    IN CAZUL IN CARE IN CARE SE INCEARCA O OCUPAREA PIETII UNIVERSITATI
    CREIATI UN DOCUMENT SCRISOARE ADRESAT PRESEDINTELUI OBAMA CERAND APARAREA DEMOCRATIEI ROMANESTI. REMITETI DOCUMENTUL
    AMBASADORULUI AMERICAN.

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!