joi, 2 aprilie 2009

La cantatrice chauve

2009 este anul centenarului Eugène Ionesco.
Tocmai în acest an, fiica scriitorului, Marie-France Ionesco, interzice reprezentarea în limba română a pieselor tatălui ei.

Absurd? A spus cineva absurd?

9 comentarii:

  1. dincolo de universalitatea lui ionesco el apartine in primul rand paliului mioritic.daca intradevar a facut fata lui chestia asta este de blamat.cpt ca romania nu este ministrul culturii sau cei de la putere vremelnic ci este o romanie ancestrala care nu merita tratata cu dispretz de catre nimeni si cu atat mai putzin de o persoana care a avut un tata roman.cred ca se "rasuceste"taica-sau in mormant la faza asta

    RăspundețiȘtergere
  2. @codeus
    Nu ştiu dacă Ionesco aparţine plaiului mioritic, cum spui, nici nu sunt convinsă că gestul lui Marie-France este îndreptat împotriva ministrului culturii. Poate s-a săturat de teatrele româneşti care nu prea plătesc drepturile de autor.

    Eu am notat faptul ca pe încă o mostră de absurd.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ionesco este roman prin nastere prin pregatire abia la maturitate a emigrat.deci apartine in primul rand Romaniei nu ca si o marfa ci ca si o componenta a poporului roman.iar problema cealalta adevarul ca in Romania teatrele au ajuns la un nivel de subzistentza ca si populatia.asa ca poate de multe ori se pune problema sa-si acopere cheltuielile cu personalul si reprezentatiile nu sa mai faca si profit..Dar cum mai toate se invart in ziua de astazi dupa bani nu ma astept sa faca cineva acte de caritate si in cazul de fztza ar fi fatza de poporul roman nu neaparat fatza de teatru respectiv..vom ajunge intr-o zi la un nivel de imbecilitate incat ne vom mira singuri cum a fost posibil ca dintr-un popor cult sa ajungem doar o turma fara un al t atribut decat ca avem forma umana.

    RăspundețiȘtergere
  4. @codeus
    Ca dramaturg, eu privesc oarecum altfel lucrurile. Să ştii că şi autorii trebuie să trăiască din ceva. La asta nu te-ai gîndit? Dar teatrele s-au obişnuit să pretindă acte de caritate din partea autorilor. În schimb, sunt mult mai generoase cu regizorii.
    În cazul de faţă, ani de zile Ionesco s-a jucat fără a se plăti drepturi sau plătindu-se sume minuscule.
    Eu nu-i dau dreptate lui Marie-France Ionesco, dar nici nu pot s-o consider vinovată sau singura vinovată, mai ales că, de fapt, nu ştim motivul exact al deciziei ei.

    RăspundețiȘtergere
  5. 2009 este anul centenarului Eugène Ionesco.
    Treaba asta este pur comerciala.

    RăspundețiȘtergere
  6. @ dielda dana DINU

    Nu sunt foarte convinsă că este doar atît.

    RăspundețiȘtergere
  7. Aveţi dreptate în ceea ce privesc drepturile de autor. Dar ştiţi ce e absurd pentru mine? Faptul că Eugène Ionesco a ajuns în ultimii ani ca şi oaspeţii din "Scaunele". Se vorbeşte despre el, e lăudat şi apreciat, dar e invizibil pe scenă. Nu mă refer la Capitală (unde au fost spectacole), ci la Teatrul din Cluj, unde, în 3 ani, nu s-a jucat decît o piesă de-a sa, care nu făcea parte din categoria clasicelor (Cîntăreaţa cheală, Rinocerii, Lecţia sau Scaunele, Regele moare). La Oradea şi la Satu Mare de ani de zile nu s-a jucat nimic de Ionesco. Şi e trist.
    Nu sunt de acord cu decizia dînsei, cel puţin anul acesta cînd sărbătorim centenarul (măcar un spectacol în memoria lui), dar asta e... vom merge la Teatrul Maghiar de Stat şi vom asculta traducerea în căşti...

    RăspundețiȘtergere
  8. @Scarlet Aurora
    Cred că "invizibilitatea" are acelaşi motiv. Dar eu am văzut un spectacol foarte bun pus de Tompa cu "Jacques sau Supunerea" - e drept că în maghiară, norocul meu e că ştiu ungureşte, aşa că n-am avut nevoie de traducere.
    Nici eu nu sunt de acord cu decizia lui Marie-France Ionesco. Dar nici ne-de acord. Pur şi simplu nu înţeleg.

    RăspundețiȘtergere
  9. Da, avem noroc cu Teatrul Maghiar de Stat şi cu Tompa Gabor... au un program extraordinar! Eu prefer să merg la spectacolele lor şi faptul că înţeleg maghiara mă ajută foarte mult...dar ţin şi căştile aproape... în caz că... :))

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!