Am postat două proze pe blogul Premiile Lili pentru următoarea ediţie a cenaclului nostru online şi, desigur, în vederea selecţiei pentru lecturile din vară. Şi pentru premii, dacă va fi cazul.
Citiţi, deci, cele două texte, unul semnat de Honoria Diaconescu, celălalt de Cristi Giambaşu. Nu pot să vă spun de pe-acum cînd va fi discuţia, dar vă voi anunţa din timp.
Aşteptăm în continuare texte pe adresa premiile.lili@gmail.com. Fac acum o precizare, pentru că am primit întrebări pe tema asta: laureaţii premiilor Fără canguri la secţiunile de literatură - Sebastian Corn, Daniel Octavian şi Vlad Stroescu sunt invitaţi din oficiu să citească din scrierile lor în cadrul Festivalului Lili, fără a fi nevoiţi să treacă prin faza de preselecţie. La fel şi Oana Stoica-Mujea. (Am discutat în cenaclu despre piesa Oanei pentru că este prima ei încercare dramatică, la proză nu e nevoie, o ştim bine :) )
Doamna Verona, aveti harul de a antrena lumea, uite ca m-am apucat si eu de o piesa scurta, la modul spontan, ce-o iesi de la tastatura. Nu vreau sa concurez, ci doar sa-i ofer Oanei ocazia sa ma critice si ea, asa este fair.
RăspundețiȘtergereVa pun in continuare inceputul, nu de alta dar poate ma razgindesc si nu o mai termin. Rapunsul dumneavoastra il stiu, dar va rog eu scrieti-l mai pe ocolite ca sa nu se prinda chiar toti. Bafta la citit, daca puteti. Oana, fiti pe faza, acum ori niciodata.
PASII PISICII
Personaje: care si cite doreste regizorul, in functie si de numarul de actori la indemina in teatru. Regizorul distribuie replicile cum vrea el, cu conditia ca nu mai mult de un actor sa nu aiba nici o replica. In afara de personaje, pe scena umbla o pisica (care trebuie hranita, dar nu platita). La nevoie, se poate utiliza un singur actor care sa rosteasca toate replicile ca pe un monolog.
Scena: cu siguranta ca actiunea se desfasoara undeva, dupa cum poate decora scena scenograful. Ca sa nu se puna rau cu sindicatul actorilor, autorul nu are decit pretentia ca pe scena sa se afle un scaun si o sticla cu apa, ca actorii care obosesc sa se poata aseza pe scaun citeva clipe si sa bea cite o gura cu apa.
Personajele se pot costuma in functie de replicile pe care li le distribuie regizorul. Personajele intra in scena printr-un chepeng, de sub podea si ies care pe unde poate, in functie de configuratia scenei si cea a decorului. In stinga scenei se afla sufleurul, care in caz ca actorii uita replicile, le citeste cu voce tare, ca sa fie bine auzit de spectatori, iar actorul uituc le repeta de trei ori, ca sa se invete minte. La inceputul piesei, pe scena sa afla un sigur personaj.
ACTUL UNU, SCENA UNU
(pisica umbla pe scena si nu zice nimic).
REPLICA:
Vin de departe si sunt tare obosit de drum.
REPLICA:
Vii de departe si esti tare obosit de drum.
REPLICA:
Vine de departe si este tare obosit de drum.
REPLICA:
Toti venim de departe si suntem tare obostiti de drum.
REPLICA:
Nu inteleg de ce o fi pus ducele de Mantua sectia de votare sub podea. La subsol.
REPLICA:
E ca un soi de purgatoriu. Votezi intr-un fel, te duci in rai. Votezi in alt fel, te duci in iad. Te judeci singur si singur iti dai pedeapsa: rai sau iad.
REPLICA:
Ba care rai sau iad? Oricum votezi, tot ducele de Mantua este invingatorul. Si ce rezulta din asta? El zice ca raiul, zicem si noi ca tot raiul. De fapt, daca nu am vazut raiul si iadul oricum nu stim care din ele este, zicem si noi ca raiul, ce sa zicem? E democratie: votezi pe cine vrei, este ales cine trebuie si alesul zice ca daca nu era el ar fi fost si mai rau.
REPLICA:
Oameni buni, ma dusesem azi de dimineata sa caut prin gunoaie ceva de mincare, vorba vine, toata lumea cauta de mincare prin gunoaie. Cind, iata trece ducele de Mantua pe linga mine, in Logan, masina lui de campanie, incetineste si imi zice pe geam: ce faci bai pulime, nu te duci sa ma votezi? Bagi la mate la ora asta, ca mogulii? Arata mai natural azi ducele de Mantua, nu ca in primavara, de Pasti, cind a luat lumina de la Manastirea Humorului, avea atunci o mutra in poza de ziceai ca a furat lumina aia.
(pisica miauna de doua ori: miau, miau)
REPLICA:
Humorului, umorului, nu conteaza. Conteaza, cum a zis ducele de Mantua, ca oricare cetatean este dator sa treaca prin fata procurorului si sa il convinga de nevinovatia lui. Asa ca hai la procuror, poate il convingi daca il prinzi in toane bune (scoate un strigat agonic si lesina, nu moare, ca sa mai poata sa apara in piesa).
REPLICA:
Trage naibii jos cortina aia, ce casti ochii? E gata cafeaua, s-a terminat scena unu, vrei sa luam cite o gura de cafea in vazul spectatorilor?
(cortina cade si sta jos cit timp este necesar sa se bea o gura de cafea).
Instalatorul
RăspundețiȘtergereChiar îmi place piesa. Începe bine şi sunt curioasă să citesc continuarea. Sigur că am şi mici obiecţii, dar uneori am şi la piesele mele :))
Ducele de Mantua, da? =))
Multumesc doamna Verona, sunteti gentila. O, obiectii am si eu o gramada, nimic nu e planificat, e aproape scriere in timp real. Dar am avut citeva secunde sa ma gindesc la scena doi, este singura scena planificata si va fac rezumatul, fiind un caz unic in care rezumatul e mai lung decit subiectul la care se refera: scena doi dureaza 60 de secunde: din cauza efectului diuretic al cafelei, toti actorii sunt la pipi. Sufleurul ofera scuze spectatorilor (si mie timpul sa ma gindesc cit de cit la scena trei) si ii lasa singuri cu pisica, care se plimba pe scena. Din cind in cind, sufleurul zice miau, miau, pisica nu zice nimic. Regele se amuza, ne amuzam si noi. Simt ca ar merge mai bine daca as putea declama prin casa, dar o sa ma auda vecinii (fiindca trebuie sa traiesc replicile si ma vor crede nebun. Cu stima.
RăspundețiȘtergereInstalatorul
RăspundețiȘtergereNu sunt gentilă, chiar m-a amuzat textul. Îmi aminteşte oarecum de una din piesele mele, în care încercam să "demontez" teatrul. Piesa se cheamă "Călătoarea şi Shakespeare" şi cred că este pe internet pe site-ul revistei Drama (este la mine în blogroll), la rubrica "Clubul dramaturgilor".
Aştept textul integral! Dar nu neapărat în noaptea asta :)
Lucia, sper ca esti bine. Sa ai numai bucurii, sa fii sanatoasa si fericita, sa ai multe realizari si impliniri!
RăspundețiȘtergereCorina
RăspundețiȘtergereMulţumesc pentru urări, îţi doresc şi ţie numai bine, sănătate, zile frumoase şi succes la alegeri şi nu numai.