luni, 3 mai 2010

Ziua libertăţii cîinelui de pază

Era în lanţ. Avea botniţă şi o zgardă cam grosolan lucrată, dar trainică. Era bine dresat, învăţase perfect să facă pe mortul şi să răspundă la "Marş!" şi "Aport!", (la "Aport!" era chiar campion), mînca orice, dădea din coadă disciplinat şi ridica piciorul doar cînd şi unde i se permitea.
Apoi, într-o zi de decembrie, s-a pomenit liber. Şi-a rupt lanţul sau a fost eliberat? Asupra acestei chestiuni istoricii încă nu s-au pus de acord. Dar era liber. Nu mai avea lanţ, nu mai avea botniţă. Hămăia vesel sau supărat, după caz, nu mai auzea "Marş!" şi "Aport!", dădea din coadă şi ridica piciorul de cîte ori şi unde avea chef.
Apoi a început să mănînce doar conserve speciale, să meargă la fitness, să poarte haine de firmă şi zgardă cu cristale Swarowski. Avea şi lesă, o lesă subţire, foarte lungă şi elastică, pe care la început nici n-o simţea. Trebuia doar să fie atent cînd şi unde ridica piciorul şi să răspundă la "Aport!", ca să nu audă "Marş!".
Mai nou, i se pregăteşte din nou lanţul. Şi botniţa.




3 mai, ziua mondială a libertăţii presei.

16 comentarii:

  1. Daca n-ar fi fost fotografiile, as fi jurat ca este vorba despre media din Romania.
    Daca tot veni vorba despre presa, ... stii ceva? Cei care raspundeau la ¨aport¨ inainte de ´89 erau profesionisti. Incet, incet au disparut sau ¨independenta¨ i-a facut cu adevarat ridicoli.
    Cu rare exceptii, astazi profesionistii isi cauta de lucru pentru ca presa este invadata de fâțe și fâți :)

    RăspundețiȘtergere
  2. @GS
    Poţi să faci abstracţie de fotografii :))
    Da, înainte erau profesionişti, azi, cum spui, sunt fîţe şi fîţi :D Puţini mai sunt gazetari autentici.

    @Cody
    E simplu: nu se spune că presa este cîinele de pază al democraţiei?

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa este. Bine spus, "i se pregateste!".Curind, vom vedea in presa doar peisaje din fascinanta Romanie (la bulgari se fura masini,Grecia e in criza, Spania, Portugalia, vor ajunge mai rau.Ramanem doar noi, liberi,cu noi insine, liberi sa ne "iubim" intre noi...)si rubrici despre hand-made,retete culinare...
    Si bine ilustrat totul.Sunteti tare "ghidusa"! Se vede si din fotografie. Cred ca nu fac o mare gaura in buget daca imi voi imbogati biblioteca cu un "Labirint obligatoriu". Am citit un scurt pasaj la "Tritonic" si deja mi s-a facut pofta de ce urmeaza.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sil vu ple, Lucia.

    Presa, hm, haite de potăi – unele mai mari, altele mai mici, ca peste tot. Din când în când se mai bat pentru câte o căţea în călduri. Nimic nou, ca şi în alte domenii profesioniştii se împuţinează, dacă aş vrea să zic ceva ar fi necesar să mă iau de cei de la care aştept ceva, nu de cei care sunt rătăciţi prin presă. Acum scriu şi tinichigii, şi ospătarii, şi geamgii, nici cei din tagma sudorilor nu fac excepţie, puţini şi-au păstrat meseria, mulţi au plecat p-afară – meseriaşii, ceilalţi ori au intrat în politică, ori apar la televizor sau scriu la ziar.

    He-he, în presă e exact ca în sudură, trebuie să ai mână, ştiinţă şi caracter, altfel nu e nimeni sudor, e doar un haftuitor. Presa mai are câţiva jurnalişti iar restul sunt haftuitori, pentru că între comunicare şi sudură sunt multe similitudini, degeaba ai scule dacă nu ai şi ştiinţă, degeaba ai ştiinţă dacă nu ai şi mână. Libertatea dată de ruperea lanţului a fost înlocuită cu acceptarea zgărzii pentru că a scoate un cordon de sudură trainic între masmedia şi receptorul de rând nu ţine de foame, rolul de câine de pază al democraţiei, cel care stă cu ochii pe putere şi care latră de îndată ce aceasta o ia razna, aici ai mare dreptate, e înlocuit cu rolul de paznic al puternicilor, ziaristul devenind un însăilător de cuvinte ce plac posesorului de ciolan, o simplă haftuire chituită frumos şi vopsită cu un email metalizat, de cele mai multe ori nici măcar atâta. Haftuitorul nu e un comunicator, cu puţine excepţii, pentru că lui îi e străin cuvântul „liant”, poate îngroşa obrazul când apare reacţia inversă, pe el nu-l interesează trăinicia, el a devenit un simplu manipulator.

    Haftuitorul să trăiască, nu?, adevăratul sudor nu merită angajat, ăsta mai are şi pretenţii, nu poate – pentru că e meseriaş, se respectă – să dea rasol, nu poate minţi pe alţii pentru că nu se poate minţi şi pe el, poate să moară de foame, iar dacă nu moare, are toată libertatea să plece din ţară, îl ţine cineva aicea?

    RăspundețiȘtergere
  5. Ca să nu fiu înţeles greşit fac precizarea de rigoare. Manipulator e ăla cu un cap rotund, de lemn, care se apucă bine cu buricele degetelor si cu o mişcare din poignet poţi trensmite: ti-ti-ti, ti-ti-ta, ti-ti-ti-ta... ti-ti-ti-ta.

    RăspundețiȘtergere
  6. buna dimineata Lucia. intrebarea mea e nu faptul ca presa ar fi cainele de paza al democratiei ci e, care democratie? daca e vorba de tara noastra

    RăspundețiȘtergere
  7. @Gospodina de Criză
    Mă bucur că vrei să citeşti romanul meu. Sunt sigură că o să-ţi placă.

    Bordelezu
    Nici manipulatorul nu mai e ce-a fost...

    @Cody
    'Neatza!
    Ei, cum care democraţie? Democraţia avansată, fără parlament şi fără opoziţie.

    RăspundețiȘtergere
  8. aha, cred ca cei care au inventat democratia s-ar rasuci in mormant, sa vada ce-a iesit din conceptul lor, mai ales pe malurile Dambovitei

    RăspundețiȘtergere
  9. Excelent, Lucia, Excelent! Exact aşa.

    RăspundețiȘtergere
  10. Specia canină se împarte în trei subspecii : Cîini, javre şi potăi ? Sau mă înşel ?

    RăspundețiȘtergere
  11. @Cody
    Ah, aş vrea să-i văd pe alţii răsucindu-se...

    @Simona Ionescu
    Mulţumesc, Simona. Cine ştie, cunoaşte!

    @Matilda
    Nu te înşeli, doar că acum cîinii sunt rari, predomină javrele şi potăile.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Bordelezu: și în sudură sunt sudori și sudori. Adică și de-ăia în argon, și din cei care fac gărdulețe la cimitir :)) Ca și în presă :))

    RăspundețiȘtergere
  13. @Mana

    Săru' muna. Să fiu căţel dacă mi-a stat vrun pic gândul la Sudorul Şef, nici pomeneală. Vorbeam de ziarişti, nu de numiţii politicieni care încearcă să sudeze prin cimitir, ca să-şi facă mâna, desigur, dar deh, nu mai ţin bine minte, cum venea vorba aia? - cine sudează gărduleţul altuia e împământenit?

    RăspundețiȘtergere
  14. sint un catezl cu multi purici si multe zgarde. ma tot scutur, dar se pune la loc. plus ca la fiecare hamait, mi-o iau. ce sa mai fac? am obosit teribil. deja imi cad dintii si parul, nu stiu nici cit timp mai am sa scap, ca macar sa planific ceva.

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!