miercuri, 8 iulie 2009

Semn rău. Criza e mai gravă decît ni se spune

Astăzi am să-l supăr pe Chinezu (deşi detectez o oarecare ironie în titlul lui). Şi pe Manafu, pe care nu-l cunosc, nu mă cunoaşte. Şi o mulţime de oameni de bine, bloggeri de toată isprava, participanţi la o paranghelie care se cheamă Optimism 2009.
Un eveniment făcut ca la carte, cu prezentări, cu discuţii, cu pauze de cafea. Ce este optimismul, de unde vine el, cum să faci ca să-l păstrezi şi să-l dai mai departe. Cam aşa ceva. Cu participarea sau sponsorizarea sau aportul unei firme care a înfiinţat şi o ligă a optimiştilor. O firmă de pufuleţi.
Nu am nimic împotriva organizatorilor şi participanţilor, ba chiar nici pufuleţii nu mă deranjează. Dar acest eveniment dedicat optimismului - atît de serios, de bine organizat, creat de o importantă firmă de marketing - mi-a sugerat două lucruri:
  1. E clar, criza e cît casa şi nici vorbă să se îmbunătăţească lucrurile în viitorul cît de cît apropiat.
  2. Mi-a amintit - nu putea să nu-mi amintească - de o povestire a lui G.K. Chesterton, din volumul "Inocenţa Părintelui Brown". O povestire în care insolitul detectiv dezleagă misterul morţii unui om cunoscut pentru jovialitatea şi optimismul lui, un om ale cărui discursuri îi făceau pe spectatori să se tăvălească de rîs, în realitate un biet bolnav de mania sinuciderii.
E drept, pe vremea lui Chesterton nu se inventaseră pufuleţii.

14 comentarii:

  1. Optimismul nu ne scoate din criza. Poate rade Chinezu pana nu mai poate :)))

    P.S: E deja azi si n-am primit :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Este o vorba in popor "romanul face haz de necaz".cred ca de asta suntem atat de suciti.Casa-ti arde si tu stai in gradina la bere.Cam asa suntem noi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Optimism portocaliu? Hmm.. Ni se dau si pastile de optimism? :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @Oana, optimismul nu ne scoate din criză, dar ne poate ajuta s-o trecem cu bine. E vorba însă de optimismul adevărat, din noi, nu cel indus prin campanii de marketing.

    @Cody, hazul de necaz e bun pînă la un punct. Rău e cînd necazul e mai mare decît hazul.

    @Lilick, crezi că e portocaliu? Eu nu m-am uitat la culoare :)) Dar e clar că ne vor da pastile! :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Am citit undeva ca ”gandirea pozitiva” impusa in stilul american ”de succes” poate induce, in timp, depresii incurabile, din cauza acumularii unor frustrari foarte mari!
    Asa ca desi imi plac pufuletii :) actiuni de tipul acestora mi se par false! Iar daca se nuanteaza si vreo dâră portocalie este o cauza iremediabil pierduta :)!

    RăspundețiȘtergere
  6. e ceva mai ”subtil” la mijloc! Nu cred ca brandurile de succes, se apuca, acum pe timp de criza, de politica ”sociala” (le păsa de optimismul meu;)!

    RăspundețiȘtergere
  7. Despre viaţă

    Din cîte am înţeles eu, e vorba de optimism în mediul de afaceri, nu de optimismul nostru personal. De aceea am dedus că i-a lovit tare criza. Din păcate, şi pe noi.

    RăspundețiȘtergere
  8. da, foarte tare m-ai suparat
    numai ca io am prostul obicei sa nu ma supar chiar daca imi tot dau unii mereu motive :D

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!