Rog pe prietenii mei din blogosferă să dea greutate subiectului şi să mă ridice pe culmi înalte în Zelist prin preluarea acestei, să-i zicem leapşă deşi nu e, manifestare plenară a curiozităţii chinezăreşti.
(din înţelepciunea chineză)
Nu vreau cu tot dinadinsul să-i supăr pe prietenii mei ziarişti sau să-l contrazic pe Chinezu, dar chiar nu cred că avem, la această oră, mari ziarişti. Şi a-l alege pe cel mai mare dintre cei mici şi mijlocii nu ştiu cît este de util.
Evident, am ziarişti preferaţi. Şi cred că există în România ziarişti buni, cîţiva poate chiar foarte buni. Nu neapărat dintre cei din sondajul chinezesc.
Dar este un subiect de dezbatere. Cu argumente, desigur.
Lelia Munteanu - Gândul. Scrie pe gustul meu ... mai rebusist(ic). ;-) Şi uneori CTP-ul, Dinescu şi Tolo.
RăspundețiȘtergereLelia Munteanu - da, e foarte bună şi după părerea mea.
RăspundețiȘtergereMulţi sunt buni "uneori". Dar un ziarist este, după mine, altceva decît un "scriitor la ziar".
Cît despre Dinescu, el e din altă categorie, ca să nu zic specie.
Un mare ziarist, daca nu cel mai mare, este Traian Basescu, pseudonim ZEUS. El creaza stiri, dandu-le de "mancare" celorlalti ziaristi,daca sunt insistenti le suteste aparatele, ii complimenteaza suav cand sunt incisivi, le da lectii de jurnalistica si, aspect importantisim !, uraste motanii.
RăspundețiȘtergereMatilda: răspuns greşit! Un ziarist - mic, mare, mijlociu, cum o fi - trebuie să ştie să scrie. :))
RăspundețiȘtergereOf, nu m-am gandit ! Dar poate sa dicteze ?
RăspundețiȘtergereCred că nu mai poate.
RăspundețiȘtergereun ziarist bun!!oare exista unul care sa faca distinctia clara intre meserie si convingerile lui personale si nu ma refer doar la convingerile politice. naaa ase ceva nu estem in Romania. din pacate
RăspundețiȘtergereCody, un ziarist poate avea convingeri, inclusiv politice şi asta nu-l face mai prost sau mai bun. Povestea asta cu ziaristul echidistant este o gogoriţă, ca multe altele care ne-au fost servite pe post de adevăruri absolute. Nu există echidistanţă. Nicăieri în lume. Dar prefer un ziarist care-şi asumă deschis convingerile şi chiar partizanatul, unuia care se pretinde obiectiv, pentru ca apoi să aflăm că e plătit de un partid sau altul.
RăspundețiȘtergereAsta e o tema foarte interesanta. Sunt destui ziaristi care au scris articole de referinta. Insa depinde de cel fel de ziaristi vorbim. Poate ar trebui sa-i clasificam intai.
RăspundețiȘtergerenu aflam dupa, aflam atunci din articolele scrise ca este platit de partid :) doar trebuie sa livreze "marfa" pentru care a fost platit
RăspundețiȘtergereLilick
RăspundețiȘtergereDa, ar trebui să-i definim. Ce înseamnă un ziarist mare? Dar un ziarist bun, prost, mediocru? În general, ce este un ziarist?
Avem tendinţa să vorbim doar despre editorialişti şi comentatori politici, dar a fi ziarist este altceva.
Cody, uneori aflăm mult mai tîrziu - îi credem vajnici luptători anticorupţie, dar ei scriu la comanda celor care-i controlează.
RăspundețiȘtergereGăinile noastre au născut jurnalişti vii, ca să încep original, cu o parafrază.
RăspundețiȘtergereDrept ziarist este luat, din greşeală, din păcate, comentatorul politic. Drept jurnalist este luat, din supraexpunere, cel mai "opinatre" de la televizor.
Şi tot din nefericire, informaţia despre apa caldă, demisia ministrului sau averea lui Michael Jackson este luată drept axiomă, este un flux anonim şi sigur "de la ei, de la ăştia de la televizor, că au scris ăştia în ziar".
Marii anonimi, fericiţi de anonimatul lor ca şi de meseria lor, sunt marii jurnalişti. Pentru mai multe detalii, citiţi editorialul Leliei Munteanu din 17 iunie, "Meserii inutile: ziarist". Un titlu, evident, ironic.
Mădălina, sunt absolut de acord cu tine.
RăspundețiȘtergereEmil Hurezeanu.S-a vazut cat de documentat si lejer il "taie" pe CTP la Realitatea Tv. N-are fixatii si frustrari...
RăspundețiȘtergereVrei un clasament?
RăspundețiȘtergereNu fac clasamente. Din motive care nu pot fi expuse aici, fiind o poveste prea lungă (iată, o eventuală poveste pe care n-am spus-o încă nimănui), citesc cronic Gândul, accidental alte ziare.
Acolo sunt 3 scriitori şi doi jurnalişti.
Lelia, CTP-ul, Andu;
Negruţiu, Niţu.
Cred că au mai apărut doi, de curând: Pândaru şi Sultănoiu. La ziarişti.
Din alte ziare... nu ştiu... Tudor Octavian, cu siguranţă.
Un ziarist bun e ăla care reuşeşte să sensibilizeze, alerteze, atenţioneze opinia publică scriind un text de actualite, dar acelaşi text îşi poate găsi loc într-un volum unde, citindu-l peste ani, intuieşti despre ce era vorba la momentul acela, acum te mulţumeşti să-l guşti, literariceşte vorbind.
Aici Andu Cercelescu şi Lelia deţin hegemonia.
CTP-ul e imprevizibil. Inegal. Poate că asta ţine de geniu, dar nu mă satisface.
Ai deschis un subiect imposibil.
Fiindcă primul criteriu care ar trebui discutat e cel al "cointeresării".
Dacă ploaia bucureşteană şi oboseala zilei acesteia mă fac incoerentă, poate revin, la lumina zilei, cu lămuriri.
Întreabă-mă!
Daurel
RăspundețiȘtergereDa, e un ziarist bun.
Renata
RăspundețiȘtergereNu, nu facem clasamente. Mai degrabă încercăm să vedem ce înseamnă să fii ziarist.
1.toate comentariile Luciei sunt 100% adevarate in opinia mea de jurnalist.
RăspundețiȘtergere2.imi place Lelia la nebunie, nu numai pentru ca sunt subiectiva. Am fost colege de clasa in liceu, bune prietene, iar anii aia nu-i va sterge nimeni si nimic. Pe atunci, Lelia scria poezie asa cum respira. Ceva uluitor. Si n-a publicat niciodata. Am eu pastrate cateva. Candva am sa-i fac o surpriza. Public cateva fragmente la mine pe blog.
Stimată doamnă, mă bag în vorba ca unu’ care n-are habar, doar îşi dă şi el cu părerea, ca prostu’...
RăspundețiȘtergerePărerea mea e că muslimul, Toma necredinciosu’, are dreptate: avem jurnalişti şi ziarişti.
Dintre primii, ce să zic, l-aş pune pe primul loc pe CTP, dar recunosc că, de departe, Lelia Munteanu scrie cel mai bine. Mai sunt şi alţii pe care eu îi citesc de multă vreme, cu plăcere: TO, Dinescu, Stejarul din Găgesti când îşi pune iţarii, duminica, şi Tucă ştie să scrie... poate Cornel Nistorescu, sunt subiectiv, o ştiu, dar mai sunt şi alţii, care nu-s jurnalişti, dar scriu de rup, ca exemplu Maestrul Nazat. Roxana Iordache nu trebuie uitată. Lista poate fi continuată.
Ziarişti sunt cei care alergă după subiecte şi au ştiinţa de a le pune în pagină, aşa cred eu.
La rubrica aceasta sunt mai mulţi, dar eu nu dau decât un nume: Marian Sultănoiu.
Scuze pentru deranj...
Bordelezu
'Neata Lucia. o zi faina sa ai
RăspundețiȘtergereSimona Ionescu
RăspundețiȘtergereMă bucur că avem aceeaşi părere, dar nu mă mir deloc :)
Cît despre Lelia Munteanu, e chiar foarte bună. Sunt curioasă cum sună poeziile.
Bordelezu
Nu ştiu pe cine citezi, dar după mine există doar două categorii: jurnalişti (sau ziarişti sau gazetari, e acelaşi lucru) şi funcţionari din presă. Din păcate, foarte mulţi din tînăra generaţie sunt mai degrabă funcţionari...
Cody, 'neatza, o zi frumoasă şi ţie!
RăspundețiȘtergereVenerabila doamna,
RăspundețiȘtergereDeosebirea dintre jurnalisti si ziaristi e ca primii sunt nascuti, nu facuti.
Bordelezu
Bordelezu,
RăspundețiȘtergereMulţumesc pentru "venerabilă" :))
Deosebirea de care spui nu există. Jurnalist, ziarist, gazetar sunt absolut sinonime. Restul sunt figuri de stil.
Placerea a fost de partea mea :))
RăspundețiȘtergereDati-mi voie sa sar peste DEX, ca calu'... :(
Jurnalist e cel care are talent, restul sunt ziaristi.
Facem o incursiune in trecut ca sa vedem ce jurnalisti am avut?
Sarim peste Eminescu, daca vreti discutam despre perioada interbelica...
Ziceti un nume, iar eu va raspund, e un joc, nu va plac ludicii? :)
Bordelezu
Bordelezu
RăspundețiȘtergereScrii numai prostii, ajunge.
apoi io fac sondaj si tu faci ditai focus grupul
RăspundețiȘtergerepe viitor ar trebui sa facem un joint venture :D
@chinezu
RăspundețiȘtergerePăi de la sondajul tău am pornit :))
Facem şi un joint venture, cînd vrei :D
Eu citesc pe monitorul computerului mai intai"Cronica Romana", unde de doua ori pe saptamana, luni si miercuri, apar articolele lui Paul Everac. Iar martea mi se pare, apare un articol de G. Cusnarencu. Acestor doi ziaristi, ce demasca fara mila lipsurile, prostiile, meschinaria si vulgaritatea in spatiul cultural actual, nu le gasesc echivalent la alti scriitori sau jurnalisti. Caci atat Everac, cat si Cusnarencu se vede ca pun verva si patima in tratarea subiectului ce le sta la inima si deci rasucesc fraza, storc cuvintele pentru a da tot ce pot, nepierzand din vedere stilul adaptat temei puse in dicutie. Stranse in volum, articolele publicate de cei doi ar avea un mare succes, deoarece Cronica Romana are un tiraj redus si o difuzare imperfecta, ceeace face ca aceste perle ale ziaristicii sa se piarda ca efemere daca nu vor fi publicate si in volum.
RăspundețiȘtergereN. Raducanu
N.Răducanu
RăspundețiȘtergereSunt de acord, amîndoi scriu foarte bine şi nu mă îndoiesc că-şi vor aduna articolele în volume.
Doamna Lucia, cred ca avem nevoie de jurnalisti mari, dar chiar mai multa nevoie avem nevoie de jurnalisti onesti ori si cei din categoria asta au devenit in ultima vreme rarisimi.:(
RăspundețiȘtergereEl Desdichado
RăspundețiȘtergereAi mare dreptate.