miercuri, 22 iulie 2009

Eclipsa

Ah, ziceţi că am confundat eclipsele? Nu, deloc, îmi aduc perfect de bine aminte că am văzut prima dată filmul lui Antonioni la un cinematograf de pe bulevardul care atunci se chema 6 martie...

13 comentarii:

  1. Nu am vazut filmul... din pacate...

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu..., da, păcat... poate la Cinematecă dacă se programează...
    Nu e filmul meu preferat din cele trei mari ale lui Antonioni - "Noaptea" mi-a plăcut întotdeauna mai mult. Dar ţin minte din "Eclipsa" o secvenţă, celebră dealtfel, cu un minut de reculegere la Bursă după moartea unui broker. Un minut în timp real, era o mare găselniţă şi efectul era uluitor, cu vacarmul care izbucnea după scurgerea minutului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Oana, cînd te-ai născut tu, filmul avea deja 20 de ani! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Eclipsa… minunat film: cadrele lungi (atat de "antonioniene"!), tacerile prelungi dintre personaje, schmbarile bruste de dispozitie de pe chipul Monicai Vitti (in plina glorie si stralucire atunci). Cand am vazut pentru prima oara filmul se crease o adevarata disputa in jurul semnificatiei titlului. Dupa indelungi despicari ale firului in patru, am ajuns, cu niste prieteni, la concluzia ca, in Romania, titlul filmului fusese tradus gresit, ca, de fapt, "L'eclisse" (titlul original e in franceza) nu inseamna eclipsa, ci ECLISA o mica piesa, de obicei metalica, menita sa umple rostul dintre doua piese mari, contribuind astfel la buna lor imbinare. Tocmai in cautarea acestei "eclise" (cuvantul exista ca atare in limba romana, avandu-si originea in frantuzescul l'eclisse ) pareau a fi, de fapt, personajele lui Antonioni.

    In fine, am si-o amintire hazlie legata de un alt film din trilogie, "Aventura". Tin minte ca vreo doua-trei sute de fani luaseram cu asalt o sala micuta in care urma sa ruleze filmul. Excedat de impetuozitatea noastra, angajatul studioului - un batran mititel si slabut - tot striga, cu un glas subtirel: "Oameni buni, nu va mai ingramaditi! Flmul asta nu e ceea ce credeti. "Aventura" asta nu-i o aventura de care credeti dvs., ci... o aventura sentimentala intre niste oameni mai in varsta. Aveti incredere in ceea ce va spun." (O scumpete de batranel!).

    Si, fiindca tot a venit vorba de Antonioni, "antonioniul" meu preferat e "Blow -up", pe care nu-l ratez ori de cate ori se da la TCM. Cred ca l-am vazut de vreo zece ori (inlcusiv la cinema, pe CD si, mai nou, pe DVD), dar intotdeauna mi se pare ca-l vad pentru prima oara, ca tocmai il descopar. Pentru mine, "Blow-up" e filmul filmelor, asa cum Biblia e cartea cartilor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pro DOC
    Ce amintiri frumoase! Da, Blow-up este incontestabil un film mare, la-am văzut şi eu de nenumărate ori şi l-aş mai putea vedea. Dar e din altă epocă, e un alt Antonioni. Cînd am spus că îmi place "Noaptea" mă refeream la "trilogia" Aventura, Eclipsa, Noaptea, nu la toată opera lui Antonioni.

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, frumoase aminiri!... Si "Noaptea", ce film grozav! Ce tineri (inca!) si frumosi erau Jeanne Moreau si Mastroianni. Trilogia, desigur, apoi si Desertul rosu, oarecum in prelungirea ei, apoi Blow-up (am citit ulterior si povestirea lui Cortazar, din care s-a inspirat Antonioni). Mi-a placut si Zabriskie Point, (nu in egala masura). Mi-au placut insa, in special, largul moment psihedelic :) si scena finala, cand, in mintea eroinei, toata sandramaua sare in aer! Apoi, cred ca am mai vazut ceva semnat M.A. dar nu am mai retinut nimic...

    RăspundețiȘtergere
  7. Pro DOC, acum îmi dau seama că nici eu n-am văzut filmele de după Zabriskie Point. E drept că nu prea mă mai uit la filme...

    RăspundețiȘtergere
  8. 'Mneata!

    Îhî...

    Ce ştiu copiii ceştia mari din ziua de azi? :)

    O zi minunată!

    Bordelezu

    RăspundețiȘtergere
  9. Cody, bună dimineaţa! :)

    Bordelezu, o zi frumoasă! :D

    RăspundețiȘtergere
  10. Dacă te-ai strâmbat la mine pentru că n-am pus ţ-ul dimineaţa, iertare, n-am făcut-o intenţionat...
    Iartari... frumoasă doamnă! :)

    Bordelezu
    Umor ştiu sigur că ai, mi-a spus mie o păsărică...

    RăspundețiȘtergere
  11. Bordelezu, nu m-am strîmbat, am rîs :))

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!