miercuri, 1 iulie 2009

Clubul de la Bucureşti



Dacă la prima reuniune publică a Clubului de la Bucureşti tema a fost criza mondială, cu consecinţele ei previzibile, iar orizontul de timp evocat era de 20-30 de ani, ieri, la a doua reuniune, tema a fost mai direct şi mai concret legată de România.
„România se află astăzi într-o reală criză de proiect de viitor. Este o realitate pe care nu o mai putem ocoli sau ignora”, se spune în Declaraţia de principii a Clubului de la Bucureşti.
Despre această criză a fost vorba ieri, la a doua reuniune publică a Clubului de la Bucureşti, desfăşurată, ca şi prima, la hotelul Crowne Plaza. La reuniune a participat şi preşedintele AEREC, prof. Ernesto Carpentieri, care a devenit membru de onoare al Clublui de la Bucureşti.
Tema reuniunii a fost „România şi Uniunea Europeană”. O temă vastă, abordată din diverse unghiuri - construcţia instituţională, luarea deciziilor în Uniunea Europeană după adoptarea tratatului dela Lisabona, absorbţia fondurilor comunitare, atitudinea clasei politice şi a elitei intelectuale româneşti faţă de problematica europeană, felul cum este România percepută în UE. Preşedintele Ion Iliescu, moderator al întîlnirii - alături de academicianul Răzvan Theodorescu - a vorbit despre recentul Forum Crans Montana de la Bruxelles, dedicat problematicii europene, dar şi despre necesitatea de a depăşi diferenţele ideologice şi a abandona falsele teme într-un moment cînd trebuie definite direcţiile, strategia pentru viitorul ţării. De fapt, acesta a fost numitorul comun al discuţiilor. Practic toţi vorbitorii (miniştrii Cristian Diaconescu şi Vasile Puşcaş, parlamentari Titus Corlăţean şi Petru Filip, Liviu Dragnea, preşedintele CJ Teleorman, Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei şi alţii) au ajuns la concluzia că marea problemă de azi a României este lipsa unei strategii la nivel naţional, lipsa de viziune, absenţa unui obiectiv, a unui proiect naţional, aşa cum a fost în anii 90 aderarea la instituţiile europene şi euroatlantice. Într-un discurs remarcabil, preşedintele Emil Constantinescu a afirmat că mult hulita clasă politică este cea care a realizat integrarea euroatlantică a României şi că ar fi rolul elitelor intelectuale să dea o viziune de viitor pentru naţiune.
În ciuda caniculei, au ţinut să onoreze invitaţia preşedintelui Ion Iliescu numeroase personalităţi ale vieţii publice - politicieni, academicieni, economişti, oameni de afaceri, jurnalişti, analişti. Au fost desigur şi bloggeri, printre care prietenele noastre Matilda şi Teo.

6 comentarii:

  1. Pana la urma am reusit sa ajung!
    Dar tot n-am apucat sa bem cafea. Ochisem eu si niste fursecuri apetisante, dar m-am luat cu treaba si n-am mai prins :)
    Si da, discutiile chiar au fost interesante.

    RăspundețiȘtergere
  2. eu...
    Da, a fost foarte interesant. Nici fursecurile n-au fost banale:)
    Va trebui să bem şi cafea, neapărat!

    RăspundețiȘtergere
  3. regret, v-am spus-o, ca n-am fost dotata cu un aparat de inregistrare. Dvs. ati punctat excelent esenta !

    RăspundețiȘtergere
  4. Matilda

    Sper că în curînd va funcţiona site-ul Clubului şi vom găsi acolo înregistrările sau transcrierile discuţiilor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu pot spune doar ca anul trecut la Gaudeamus am stat la Crown Plaza, si chiar e de cinci stele. Daca interesa pe cineva, ma ludam :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Oana, te cred, fursecurile sigur au fost de 5 stele :)

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!