luni, 16 noiembrie 2009

125 de prieteni pe Facebook

125 de prieteni! Cred că nu am avut atîţia în toată viaţa mea. În viaţa offline, vreau să spun. Online, e mai simplu, iar pe Facebook e mai simplu ca oriunde. Ştiţi cum e. Primeşti toată ziua cereri de prietenie. La fiecare ţi se spune ce prieteni comuni aveţi. La început erau prieteni din blogosferă sau cunoştinţe mai vechi. Acum pe cei mai mulţi nu numai că nu-i cunosc personal, dar nici pe prietenii noştri comuni nu-i cunosc, uneori nici pe prietenii comuni ai prietenilor comuni. Dar toţi ţin sincer la mine, aşa cum ţin şi eu la ei. Ne spunem bună dimineaţa, ne zîmbim, primesc zilnic tone de zîmbete, inimioare, pupici şi îmbrăţişări virtuale, ca şi cantităţi impresionante de ciocolată. Partea bună la ciocolata virtuală este că nu îngraşă, dar, din păcate, are şi o parte rea - că nu există :(
Cei mai mulţi s-au împrietenit cu mine numai ca să fim vecini în Farmville. Deci, din interes. Dar era şi interesul meu, aveam şi eu nevoie de vecini, ca să-mi pot extinde ferma, să cîştig medalii... Ei, asta s-a terminat. Din această noapte, renunţ la Farmville, îmi abandonez frumoasa fermă unde am lucrat o lună şi jumătate ca un sclav pe plantaţie şi am ajuns la nivelul 35, aproape de 36. Renunţ la doar cîteva zile după mult aşteptata extindere la 22x22, o victorie a societăţii civile, un rezultat strălucit al militantismului pentru o cauză nobilă. E şi meritul meu, am militat şi eu, am aderat la această cauză şi la încă vreo trei, la fel de juste. Şi nobile.

Da, Farmville creează dependenţă. O dependenţă pînă la ţăcăneală. Te face să uiţi de tot şi de toate, de familie, de casă, de plata facturilor... Ştiu şi de ce. În Farmville toată lumea e bună, toţi vecinii sunt minunaţi şi se ajută între ei, nu ca în alte jocuri (tot de pe Facebook), în care vecinii fură unii de la alţii sau comit alte acte reprobabile. Ţţţţ! Nu, în Farmville nu se întîmplă aşa ceva, toată lumea e blîndă şi bună, orice violenţă este exclusă. Cînd vulpile dau iama în găinile vecinului, eşti rugat să le goneşti (nu să le împuşti, doamne fereşte!) ca să nu mai sperie (nu să gîtuie sau să înfulece) bietele orătănii. Nici purceii nu sunt tăiaţi, rolul lor în fermă nu este de furnizori de carne, ci de ajutoare la cules de trufe! O lume atît de paşnică, atît de diferită de cea reală!
Atît despre Farmville.
Dar nu toţi prietenii mei de pe Facebook se joacă. Unii sunt chiar foarte serioşi. Trebuie să vă spun că sunt prietenă (la fel ca mulţi dintre prietenii mei) cu viitorul preşedinte al României. Cînd se va instala la Cotroceni, ne va invita la o cafea. Pe toţi, cîţi om fi - 1500 sau 2000 sau mai mulţi. În comparaţie, cei 125 de prieteni ai mei nu par mulţi - vă daţi seama cîţi ar fi dacă aş candida la preşedinţie?
Mai am printre prieteni, în afară de cei pe care-i ştiu de pe bloguri, o mulţime de necunoscuţi, cum vă spuneam, vreo 10-15 cunoscuţi, cîteva persoane cu pseudonime foarte simpatice şi - inclusiv vecin la fermă - un personaj literar. Nu, nu vă spun cine e şi din ce carte. Poate ghiceşte cineva :)

24 de comentarii:

  1. Dupa cum iti spuneam si pe FaceBook, mi-a placut articolul tau. Pacat ca renunti la FarmVille ;) ai o ferma superba

    RăspundețiȘtergere
  2. Ştefan
    Mă bucur că-ţi place ferma mea, da, e păcat că renunţ, dar îmi ia prea mult timp.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, asa mi s-a intamplat si mie... Insa in legatura cu celelalte jocuri, unde se poate fura, am avut o intamplare draguta de tot. Chat Noir a "furat" ceva de la mine in Island Paradise la inceput de tot. Fara sa isi dea seama. Si mi-a lasat o scrisorica sa imi spuna ca nu a intentionat asta, si ca ma roaga sa "fur" si eu ceva de la el. Dragut. :)

    Personaj dintr-o carte... Hmmm... A.B.?

    RăspundețiȘtergere
  4. Hm, daca stau eu bine si ma gandesc, cred ca si eu sunt un personaj literar :), dar intrucat nu suntem vecini de ferma (m-am tinut departe de jocul ala, am aflat ca creeaza dependenta), cred ca nu de mine era vorba :(

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna dimineata Lucia. 125?!! numai?!!! hai ca poti mai muult.:)))

    RăspundețiȘtergere
  6. Lilick
    Da, drăguţă întîmplare :)

    Atreides
    Nu, e altul :)

    Cody, 'neaţa! Ţi se pare puţin? Mie-mi ajung, oricum se înmulţesc pe zi ce trece. Deşi acum se poate să scadă, că nu mai am ferma :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Dacă îmi aduc bine aminte, cred că eu sunt vinovată de experienţa asta a ta, dar dau mai departe vina pe Teo :D Subscriu în totalitate, dar eu încă rămân în fermă deşi nu prea mai am de făcut mare brânză pe acolo :)) Recunosc că la un moment dat am fost tentată să renunţ, dar nu mai ştiu de ce nu am, făcut-o.
    Am 584 de prieteni pe facebook, din care aproape jumătate sunt şi pe FV, cred că ne-am ţâcnit toţi :)) Eu sper ca din toate părerile de rău şi din "răul" acela pe care-l facem neglijând lumea reală din jur să rămânem şi cu unele lucruri bune. Io ştiu, poate să fim ceva mai solidari, ceva mai buni. La fel ca şi pe bloguri, mi-am făcut şi câţiva amici noi, dar începe să fie o corvoadă pentru că lumea tot vine, prieteniile se tot leagă şi eu nu mai reuşeşsc să-mi ţin minte toţi vecinii :D


    PS. Am vecini scriitori internaţionali, politicieni şi o grămadă de ziarişti, din care unii foarte cunoscuţi. Sunt din toate categoriile acolo :D Hmm, cine o fi personajul literar? :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Crina, am şi eu vecini din toate ţările uniţi-vă! De ziarişti n-am mai spus, pentru că îi citesc pe bloguri. Desi, pentru prozatorul din mine, e un deliciu să-l văd pe un ziarist foarte ocupat şi foarte serios de felul lui, lucrînd noaptea în fermă :)
    Da, poate învăţăm un pic despre solidaritate - ce spuneam despre societatea civilă nu e chiar o glumă.

    RăspundețiȘtergere
  9. Crina
    Cît despre personajul literar... îl ştii prea bine :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Ha, ha....va ia prea mult timp,jocul,Lucia!!!Vai.....nu cred asa ceva!Cum,niste femei serioase ca voi, ati devenit dependente de un simplu joc!Se poate asa ceva?In urma cu vreo 2 zile il felicitam din ranunchi pe Cody ca avut vointa sa se lase de farmville.Acum dvs.Va felicit!Ati reusit!Urmatoare care sper sa se lase imi doresc sa fie Lilick.Cu ea am avut o experienta nefericita,in sensul ca eu ii spuneam sa se lase, iar ea se ''rastea'' la mine.Ha ha ...Va pup si va sustin.La buna vedere,doamnelor.Ne vedem pe chat, deacum, sa ne reintregim gasca, ca mie tare dor.

    RăspundețiȘtergere
  11. Mihai4
    A fost bine cît a fost, dar ajunge :)

    RăspundețiȘtergere
  12. iti dai seama ca daca continui in ritmul asta cu prietenii in..2014 vei ajunge la Cotroceni doar cu voturile lor

    RăspundețiȘtergere
  13. Cody, mă tem că pentru asta ar trebui să joc Farmville pînă în 2014 :)

    RăspundețiȘtergere
  14. http://www.realitatea.net/mogulul-voiculescu-vrea-ferma-in-farmville_665557.html


    Hahahaha!

    RăspundețiȘtergere
  15. @Mihai4

    Pai am zis ca ma joc pana de Craciun. Dupa aia ma las. :P

    RăspundețiȘtergere
  16. Lilick
    Da, ştiu, am citit ieri chiar la mogul :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Hm...imda, cred ca despre asta e vorba la ferma noastra virtuala. Despre faptul ca lumea pare mai buna. In mizeria in care ma misc zilnic, eu inca mai am nevoie de ferma asta. Din pacate, mizeria mi-am ales-o eu si nu as vrea sa ma dau inca batuta... ::)) Hm...trebuie sa ma agit sa te ajung din urma :))
    Cat despre personajul literar...ce primesc daca stiu cine e ???????
    ::)))))))))))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  18. eu...
    Da, da, agită-te :)
    Iar cu personajul... Poate rugăm editura în care a apărut cartea să dea un exemplar ca premiu celui care ghiceşte :))

    RăspundețiȘtergere
  19. Oana
    Ştiu că ai luat toate premiile! Tocmai de aceea nu-ţi public deocamdată comentariul (îl păstrez şi-l public mai încolo), să dăm şi altora o şansă. Plus că personajul o fi avînd motivele lui să apară "sub acoperire" :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Lucia, si eu am vrut sa-ti spun sa nu-l publici. :P

    RăspundețiȘtergere
  21. Nu renunta la ferma! Vinde-o mogulului! Sau la licitatie, cui da mai mult! Ma intreb daca nu se poate vinde prin okazii.ro... :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Lulutza
    Gata, am renunţat la fermă. Da, era o idee bună s-o vînd la licitaţie! Mogulul se descurcă, sunt sigură :)

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!