vineri, 6 noiembrie 2009

Clubul de la Bucureşti


"După douăzeci de ani" a fost tema reuniunii de ieri a Clubului de la Bucureşti. O reuniune de evocare a celor două decenii care au trecut de la Revoluţia din decembrie 1989, cu participarea a doi preşedinţi ai României - Ion Iliescu şi Emil Constantinescu - şi patru prim-miniştri - Nicolae Văcăroiu, Mugur Isărescu, Adrian Năstase, Călin Popescu-Tăriceanu. Au fost la conducerea României în perioade diferite, au opinii politice diferite, fac parte din partide de stînga, de dreapta, din societatea civilă. Ce i-a adus laolaltă pe aceşti oameni? Pentru că despre asta a fost vorba, de fapt. Mai mult decît evocarea trecutului recent, numitorul comun al discursurilor a fost preocuparea pentru viitor. Da, au fost - şi sunt - adversari politici, dar au găsit întotdeauna resurse de conlucrare în momentele importante, au acţionat solidar de cîte ori situaţia internă sau externă impunea un consens, au susţinut eforturile pentru realizarea obiectivelor României - mai ales în ceea ce priveşte integrarea euroatlantică.
Se pare că disponibilitatea pentru consens şi conlucrare a dispărut din viaţa politică românească după aderarea României la Uniunea Europeană, în absenţa unui obiectiv, a unei strategii pe termen mediu şi lung.
"Experienţa politică acumulată în aceşti 20 de ani - cu luminile şi umbrele ei - trebuie să constituie un reper pentru a depăşi actuala situaţie încordată, în raportul dintre instituţiile statului, dintre acestea, partidele politice şi societatea civilă", spunea, spre finalul alocuţiunii sale, preşedintele Ion Iliescu.

2 comentarii:

Click pe poză!