- Alegerile din 22 noiembrie au fost cele mai puţin democratice din istoria postdecembristă a României. Candidaţii nu au avut şanse egale, ba mai mult, li s-a şi spus că trei dintre ei sunt mai egali decît ceilalţi. Reacţia societăţii civile a fost slabă, aproape inexistentă.
- Au fost alegerile cu cele mai multe încercări de fraudă - sau cel puţin aşa reiese din numărul mare de nereguli semnalate în tot cursul zilei.
- Se vede treaba că, oricît de supăraţi ar fi pe politicieni, oamenii votează politic. Procentajul mic - ciudat de mic - al lui Sorin Oprescu demonstrează că discursul anti-sistem nu convinge, iar ideea de preşedinte independent e mai puţin seducătoare decît pare la prima vedere. În fine, faptul că nu l-au votat bucureştenii este foarte semnificativ.
- Procentajul ciudat de mic al lui Kelemen Hunor ar trebui să dea de gîndit. Îşi mai controlează UDMR electoratul?
- Marele cîştigător, deşi nu intră în turul doi, este Crin Antonescu - a reuşit să aibă un electorat "al lui", care depăşeşte electoratul PNL. Asta îi măreşte capacitatea de negociere cu alte partide şi îi consolidează poziţia în propriul partid.
- Mircea Geoană nu este un candidat spectaculos, aş zice chiar dimpotrivă. Dar el ştie asta şi chiar pe asta a mizat. A reuşit, ceea ce mulţi nu credeau, să ia un procentaj aproximativ egal cu al partidului, ceea ce spune multe şi despre el şi despre PSD.
- Maşinăria de partid contează foarte mult. Organizaţiile din teritoriu ale PD-L şi PSD s-au mobilizat şi rezultatul se vede. Şi PNL s-a mobilizat, dar nu are forţa celorlalte două.
- Băsescu poate fi învins. Dar nu se va lăsa dus de la Cotroceni fără o luptă crîncenă, în care vor fi folosite toate armele, convenţionale sau nu şi toate autobuzele din România şi ţările vecine.
- Se aude, se vorbeşte, se şopteşte că Băsescu va încerca să învie alianţa D.A. Am prevăzut asta încă de acum o lună. Nu cred că votanţii lui Crin Antonescu ar fi prea încîntaţi.
- În mod firesc, pînă acum campania a fost strict politică. Domnii Geoană şi Antonescu au spus unul despre celălalt destule lucruri neplăcute, ca să folosesc un termen blînd. E posibilă o conciliere, o colaborare pentru turul doi? Fireşte, doar sunt oameni politici, nu domnişoare de pension. Nu se vor iubi, nu vor fi neapărat cei mai buni prieteni, dar nici nu e nevoie.
luni, 23 noiembrie 2009
Ce-am înţeles eu după primul tur
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Nici nu stiu ce as mai putea completa ca ai spus tot. Iar daca vrei in plus o reactie de la liberali, iti spun ce scrie Mihai Voicu la el pe blog: "Nu stiu ce decizie va lua azi PNL dar stiu ca eu nu voi vota cu Basescu". E clar, nu? :)
RăspundețiȘtergereBuna dimineata Lucia. astept sa vad pe cine ati votat, desi nu sunt votant astazi am si eu simpatiile mele sau antipatiile. :)
RăspundețiȘtergereGeoană mi se pare că a mizat pe o atitudine mai sobră considerând că ne-am cam săturat de spectacolul de circ oferit de Băsescu şi PDL. Antonescu mi s-a părut, nu ştiu de ce, un pic romantic.. :) Pe Oprescu l-am văzut un fel de Băsescu ceva mai şlefuit. Sper să nu se supere dom. doctor.. :) Interesante mi se par procentele obţinute de Vadim Tudor în condiţiile în care a fost destul de puţin "vizibil" în campania electorală.
RăspundețiȘtergereGeoana zice ca-l vrea pe neamt, deci sunt sanse de impacare.
RăspundețiȘtergereLilick
RăspundețiȘtergereDa, e clar, e bine, sper să şi iasă liberalii la vot. Şi cred că vor ieşi, majoritatea sunt destul de motivaţi.
Cody, a ieşit Manolescu din primul tur.
Adrian SM
Geoană a avut inteligenţa de a nu intra în jocul lui Băsescu. Sper să reuşească în contimuare.
Vadim are un nucleu dur de votanţi şi asta s-a văzut. Oprescu nu are, s-a văzut şi asta. Iar Crin Antonescu, deşi nu mi se pare destul de pregătit pentru preşedinţie, s-a descurcat foarte bine.
Oana, cu atît mai bine!
am vazut si pe canalele de stiri. ei, asta e
RăspundețiȘtergereSi eu am inteles tot la fel, Lucia.
RăspundețiȘtergere