Se fură, doamnelor şi domnilor. Acum se fură şi traduceri. Comparaţi cele două pasaje. De fapt este unul singur, textul este identic, doar semnătura traducătorului diferă. Şi editura, fireşte. Prima variantă este traducerea doamnei Janina Ianosi, apărută la editura Ideea Europeană. A doua a apărut la editura Adevărul Holding, care a încercat, la sfîrşitul verii 2008, să obţină de la traducătoare şi de la editura Ideea Europeană, deţinătoarea copyright-ului, dreptul de a retipări textul.
Dar la Tîrgul Gaudeamus din noiembrie 2008, Editura Adevărul Holding expunea cartea, sub titlul Memorii şi semnătura altui traducător. Din varianta editată de Adevărul Holding a fost eliminat întreg corpus-ul de comentarii: Notă asupra ediţiei, studiul introductiv Tolstoi şi tolstoismul, notele de subsol explicative continue, Tabelul cronologic şi Indicele de nume.
Într-un memoriu trimis din partea editurii Ideea Europeană, doamna AuraChristi, scriitor şi editor, se întreabă: cum putea un alt traducător, în câteva luni, să selecteze, să organizeze şi să traducă un material imens, de aproape o mie de pagini, din cele 13 volume câte cuprinde jurnalul tolstoian în ediţia de 90 volume, Moscova-Leningrad, 1928-1958, iar selecţia şi organizarea materialului să fie identică cu cea făcută de profesorul Ion Ianoşi?!
Comparaţi cele două texte:
Ediţia Ideea Europeană, Bucureşti, 2005
Lev Tolstoi, Jurnal (2 vol.)
Traducere din limba rusă Janina Ianoşi
Studiu introductiv şi note Ion Ianoşi
Ediţia a III-a, revăzută
„1889
1 ianuarie ’89. Moscova. Ieri am fost la Bogoiavlenski, şi nu l-am găsit. În continuare slăbiciune şi proastă dispoziţie. Seara au venit doi medici de plasă. Rojestvenski şi Dolgopolov. Foşti revoluţionari, şi cu aceeaşi mărginită încredere de sine, dar foarte cumsecade. Era să mă înfierbânt, însă pe urmă am stat frumos de vorbă. Timkovski – tare mic. În plus, Stratov şi Klopski. Am cinat împreună, prieteneşte, cu dragoste. M-am sculat târziu, am terminat scrisoarea pentru Hilkovski, mă duc să mă plimb. Am fost cu Poşa1 la Golţev. Un om blajin şi cinstit. Dejunul, apăsător ca întotdeauna. Am vrut să scriu despre biberon, dar n-am reuşit.”
Ediţia Adevărul Holding, 2008
Lev Tolstoi, Memorii (2 vol.)
Traducere de Ghenadi Strungar
„1889
1 ianuarie. Moscova. Ieri am fost la Bogoiavlenski, şi nu l-am găsit. În continuare, slăbiciune şi proastă dispoziţie. Seara au venit doi medici de plasă. Rojestvenski şi Dolgopolov. Foşti revoluţionari, şi cu aceeaşi mărginită încredere de sine, dar foarte cumsecade. Era să mă înfierbânt, însă pe urmă am stat frumos de vorbă. Timkovski, tare mic. În plus, Stratov şi Klopski. Am cinat împreună, prieteneşte, cu dragoste. M-am sculat târziu, am terminat scrisoarea pentru Hilkovski, mă duc să mă plimb. Am fost cu Poşa Biriukov la Golţev. Un om blajin şi cinstit. Dejunul, apăsător ca întotdeauna. Am vrut să scriu despre biberon, dar n-am reuşit.”
1 Pavel Ivanovici Biriukov.
Acum vreo 10 ani, un prieten spunea asa:
RăspundețiȘtergere"Adevaru-i ca se fura".
Cata premonitie! holdingul i-a lipsit, in rest, profetie la fix
Asta-i adevarul. Holding.
RăspundețiȘtergereTraim intr-o tara care ofera toate posibilitatile. Inclusiv pe cea de-a fura variat !
RăspundețiȘtergerehttp://mtorsan.blogspot.com/2008/12/sa-furam-fara-hodina.html
De ce vă miră? Pe la începutul anilor 90 am tradus şi am publicat un roman de ficţiune politică, "Al cincilea cavaler". Aveam toate drepturile, luate de la autori şi de la editura franceză care îi reprezenta. Imediat după atentatele de la 11 septembrie 2001 am văzut romanul re-editat, de altă casă de editură, fără numele traducătorului, fără nimic. Noi nu vândusem nimănui drepturile. Cum lucram la Cotroceni, nu am mai făcut scandal, pentru că nu era o miză care să merite un atac la adresa instituţiei.
RăspundețiȘtergerePe asta se bazează sistemul nesimţit: ştie că în România, cu excepţia câtorva papagali, care nu fac parte din mafie, nimeni nu păţeşte nimic dacă fură drepturi intelectuale.
Nu-i nici o mirare. M-am obişnuit cu lipsa de respect pentru munca intelectuală în general şi pentru proprietatea intelectuală în special. Sau invers.
RăspundețiȘtergereAm semnalat si eu...
RăspundețiȘtergereMulţumesc, domnule Petria.
RăspundețiȘtergereMai, da' nici chiar asa!
RăspundețiȘtergere