luni, 21 septembrie 2009

Garsoniera lui Băsescu

Deci, dacă mai cîştigă un mandat, una din priorităţile lui Traian Băsescu va fi reforma constituţională şi în primul rînd transformarea Parlamentului în garsonieră. Ce nevoie are de două camere, cînd mai are una la Bruxelles?
Nu mă apuc să-i demonstrez celui care încă nu s-a decis dacă va candida sau nu, dar îşi va anunţa candidatura pe 10 octombrie, superioritatea sistemului bicameral asupra celui unicameral. O poate face Emil Boc, specialist în drept constituţional, autorul unei teze pe acest subiect.
N-am să-i spun nici că mi se pare practic imposibil ca parlamentarii actuali, aşa uninominali cum sunt ei, să voteze această modificare a Constituţiei.
Iată articolele din Constituţie referitoare la revizuire:
ARTICOLUL 151
(1) Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.
(2) Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.
(3) Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.
Desigur, lui Băsescu i-ar conveni un parlament de garsonieră, un fel de Mare Adunare Naţională în format de buzunar. Dar ştie prea bine că nu va reuşi. Acest proiect imobiliar (cum altfel să-i spun?) are rol pur electoral, în condiţiile în care Băsescu a făcut tot ce-a putut pentru a decredibiliza Parlamentul. Desigur, cu concursul generos al multor parlamentari şi al multor jurnalişti.

6 comentarii:

  1. Eh, daca n-as cunoaste personajul, probabil ca nu as crede.

    RăspundețiȘtergere
  2. El se face ca lucreaza, unii dintre noi ne facem ca-l credem iar in noiembrie mai vedem ce-a fi... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Adrian SM
    Dar reforma constituţională chiar nu e o joacă.

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa e Lucia, Constitutia si reforma ei nu e o joaca, dar pentru rahatii astia cu ochi e doar o joaca. Sau o chestie secundara, care nu merita bagata in seama decat cand sunt arsi la fund.Iar Basescu exceleaza prin necunoasterea si incalcarea ei.

    RăspundețiȘtergere
  5. Adrian SM
    O cunoaşte, dar ignoră ce nu-i convine.

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!