E clar că e speriat, se agaţă de putere cu ghearele şi dinţii. Probabil stă catastrofal în sondaje şi, ca de obicei, încearcă să scape printr-o piruetă, prin deturnarea atenţiei către o altă ţintă. Nu el e vinovatul, nu el, care ne-a îndatorat la FMI, nu el, care vrea să mărească vîrsta de pensionare la 70 de ani şi să legalizeze drogurile şi prostituţia, nu el, căruia toţi şefii de stat îi întorc spatele, nu el, care boicotează de ani de zile modernizarea României, nu, nu e el de vină de toate astea. A găsit şi vinovatul, este vechiul lui duşman, Parlamentul. A şi găsit pretextul: e criză, un parlament mai mic costă mai puţin. Şi, speră el, populaţia, care de ani de zile aude cum pierd timpul parlamentarii, căreia de ani de zile i se arată la televizor parlamentari dormind sau scobindu-se în nas, va „muşca” şi de această dată, la fel ca acum cîţiva ani, cînd cu votul uninominal. Şi atunci sondajele arătau că poporul vrea vot uninominal şi am văzut la ce a dus asta – la un parlament mai slab, mai depolitizat, mai uşor de manipulat en gros şi en detail.
Cinci ani a săpat la temelia statului de drept, acum vrea să-i dea lovitura de graţie. Ce-l deranjează, de fapt? Vă spun eu, îl deranjează articolul 61 din Constituţia pe care a jurat (în faţa Parlamentului) s-o respecte.
ARTICOLUL 61
(1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.
Asta îl deranjează. Cum să nu fie
el organul suprem ? Şi luptă împotriva Parlamentului de cînd e preşedinte. Angajarea răspunderii guvernamentale pentru pachete de coduri şi legi a devenit o procedură obişnuită, fiind eludată astfel dezbaterea parlamentară. Sigur că în aceste condiţii Parlamentul este redus la rolul de maşinărie de vot, care are doar menirea să aprobe propunerile preşedintelui.
Aşa cum scriam acum cîteva zile (puteţi reciti
aici, lui Băsescu i-ar conveni un parlament de garsonieră, un fel de Mare Adunare Naţională în format de buzunar.
La 20 de ani de la Revoluţie, o asemenea „reformă” ne-ar readuce exact în locul de unde am plecat.
As zice ca este, mai degraba, o contrareforma... :( Unii au vazut mai clar, inca din 1999, cine este "reformiciul" asta... :(
RăspundețiȘtergerehttp://web.archive.org/web/20011215002205/adevarul.kappa.ro/eco403-05.html
Llutza
RăspundețiȘtergereAşa este.
Exact, contrareforma!
RăspundețiȘtergereIn Europa, parlamente unicamerale au, in general, tarile mici, cu o populatie redusa numeric. Pagina de wikipedia < http://ro.wikipedia.org/wiki/Unicameralism> ne arata cum stam cu unicameralismul pe mapamond. Cele mai multe tari cu unicameralism se gasesc in Asia, Africa si prin America latina (in tarile mici, de talia Venezuelei, de pilda).
In Romania, care in perioadele ei de regim democratic a avut parlament bicameral, unicameralismul, (a carui idee a fost lansata prima oara de Catalin Avramescu, fiolosoful care ne cerea imperios sa iesim din UE a doua zi dupa intrare), aminteste prea mult de Marea Adunare Nationala. Daca parlamentul unicameral se va alege si uninominal, eventual in varianta uninominalului agreata de Basescu – the winner takes all - vom avea, in marea adunare, pe langa baronii locali ai FSN-ului, doar “prospaturi” democrat-liberale ca Nutzi Udrea, Placinta, Prigoana.
Este diabolic ! N-a uitat "afrontul" cel 322, iar acum se răzbună . Aveţi dreptate, vrea să controleze tot, asemeni lui Ceauşescu.
RăspundețiȘtergereParlamentarii PDL or fi şi ei corupţi, sau îngeraşi muţi ?
Pro DOC
RăspundețiȘtergereAi dreptate şi îmi aduc aminte că în 1990, chiar în CPUN, au fost discuţii pe tema asta şi a fost preferat sistemul bicameral tocmai pentru că asigură în mai mare măsură un proces democratic.
Marius Mina semnalează o situaţie aproape roz, dacă se va întîmpla. Nu pare imposibil...
RăspundețiȘtergereMatilda,
RăspundețiȘtergereAşa e, are obsesia controlului. S-a obişnuit, de cînd era comandant de navă, să poruncească şi toţi să i se supună.
Da, parlamentul, aşa cum şi-l visează el, ar fi o Mare Adunare Naţională de nutzici şi boci.
Da, cel mai cel dintre organe. Pacat ca nu putem spune, in acest caz, ca e vorba de creier. Decat daca vorbim de unul atrofiat.
RăspundețiȘtergereOana
RăspundețiȘtergereAi dreptate, pare atrofiat rău.
E ahtiat dupa putere si STIE ca din momentul in care nu va mai fi primul om in stat, va fi tarat prin tribunale. Isi doreste un parlament-garsoniera de teama de a nu-i fi repartizata o altfel de garsoniera, intr-un loc singuratec iar camarila lui, i-ar putea impartasi aceeasi soarta.
RăspundețiȘtergereNea Costache
RăspundețiȘtergereAşa este, dar nu cred că-l preocupă soarta camarilei.