sâmbătă, 2 mai 2009

Tot binele spre rău

Aşa se va numi trilogia al cărei prim roman, "French Lover", ar trebui să fie gata de cîţiva ani... Dar încă mai am de scris, de rescris...

Pînă atunci, iată o imagine splendidă, "şterpelită" de la Constantin Gheorghe. Nu, nu este o pictură pointilistă, deşi ai zice că e semnată Georges Seurat sau Paul Signac. Este un peisaj din Afganistanul de astăzi. Un superb cîmp de maci. O excelentă recoltă de mac. Afganistanul furnizează peste 90 la sută din opiul de pe piaţa mondială, iar acest comerţ reprezintă o treime din PIB-ul ţării.
Tot binele spre rău.


Iar în Le Figaro Magazine citesc că Diane de Poitiers, celebra metresă a regelui Henri II al Franţei, a murit otrăvită cu... aur. Pe vremea aceea nu exista botoxul, nu se inventase siliconul, iar industria cosmeticelor se baza pe cercetările alchimiştilor. Aurul, inalterabil, era considerat de alchimişti "o sursă a tinereţii" şi era recomandat sub formă de soluţie buvabilă. Se pare că Diane de Poitiers lua zilnic cîte o lingură de aur lichid, care o ajuta să-şi păstreze frumuseţea şi să arate cu 20 de ani mai tînără decît era. Dar, după un număr de ani, aurul acumulat în oganism i-a provocat o gravă anemie care i-a grăbit sfîrşitul.

Tot binele spre rău.

4 comentarii:

  1. Fotografia cu maci parcă e din Dreams a lui Kurasawa :)
    Cealaltă, cu botoxul franţuzesc, parcă-i reclamă la sutiene invizibile.
    Concluzie: scrie, lasă peisajul :p

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu tot astept romanul :P

    Cat despre Diane, hmm, cred ca a murit destul de frumos, tinand cont ca nu a fost injectata cu botox. Aurul e tocmai bun ca sa mori.

    RăspundețiȘtergere
  3. Oana,
    Şi eu aştept romanul. Din păcate, trebuie să-l scriu. De fapt, nu din păcate, din fericire.

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!