luni, 4 mai 2009

Politicieni, vi se pregăteşte ceva!


De fapt, nu e numai pentru politicieni, ci pentru oricine vrea să înveţe să vorbească în public, să articuleze aşa cum se cuvine cuvintele, să le pronunţe corect, să respire, să rîdă...
Pentru toţi aceştia, desigur însă şi cu gîndul la studenţii ei, Olga Delia Mateescu - actriţă, scriitoare şi profesor universitar la UNATC - a scris o carte, "Vorbirea, joc al identităţii", care trebuie să apară foarte curînd.
O carte fără prea multă teorie, dar plină de exerciţii practice foarte utile.

"Un fascicul fosforescent fascinant şi incandescent suscită o fascinaţie susceptibilă de un scenarist sceptic care a descins cu scenariul său într-o piscină luată drept scenă, el însuşi piscivor, discipol al unui piscicultor descendent dintr-un scenograf scelerat şi cam nescenic, care descifra o scenetă indescifrabilă şi transcedentală într-un ascensor aflat în ascensiune."
Aţi reuşit? Dar ce ziceţi de asta? "Un vultur stă pe pisc c-un pix în plisc". Vi se pare simplu? Atunci repetaţi de cel puţin cinci ori, cu claritate, din ce în ce mai repede :))
Succes!

Update foarte important: autoarea ţine să precizeze că a omis din carte unele exerciţii care nu pot fi făcute fără partener, ca de exemplu : "Eu pup poala popii, popa pupă poala mea". Repetaţi de cinci ori, din ce în ce mai repede, dar nu în biserică :)

15 comentarii:

  1. Ehh, misto, ma mai joc si eu asa din cand in cand, dar nu le stiu pe toate. O vreauuuuu... cartea, desigur, ca iar intram in subtilitati :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Oana, cartea e chiar foarte bună! Vorbesc cu Olga să te invite la lansare :)

    RăspundețiȘtergere
  3. off si eu imi inchipuiam cava planuri maretze de alungare din tzara a mandrei noastre clase politice si inlocuirea ei cu o ceata de maimutze ca nu e nici o diferentza.imi inchipuiam deja lovituri de stat abil concepute si cand colo abilitati lingvistice.nu ca nu am avea nevoie.chiar am citit o carte de ea mai demult si am tot recitit de cateva ori"320 de pisici negre"radeam pe alocuri cu lacrimi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Codeus

    Dacă tot nu scăpăm de ei, măcar să înveţe să vorbească!

    Mă bucur că ţi-a plăcut proza Olgăi, scrie foarte bine.

    RăspundețiȘtergere
  5. stiu da nu stiu cum se face ca nu mi-a mai "picat"nimic in mana de atunci scris de ea.ia uite mi-a venit inspiratia ia sa dau eu cautare pe google.sa vedem ce iese.

    RăspundețiȘtergere
  6. codeus

    Îţi spun eu. Are vreo 5-6 volume de teatru, un roman, "Manuscrisul" şi două volume de proză scurtă - "Şampanie în lanul de grîu" şi, mai recent, "Cîinele doctorului".

    RăspundețiȘtergere
  7. astea cu cainele doctorului am gasit mentionat si manuscrisul.da am gasit si ca ati colaborat la o carte de povesti pt copii.da am uitat sa te intreb tie ti-a placut "320 de pisici negre"cel putin pe mine m-a dat gata personajul Melania.felul intortocheat de a gandi si tot restul fara sa mai zic si de dialogul in sine care a fost mortal.

    RăspundețiȘtergere
  8. am incurcat borcanele.scuze Lucia pisicile negre sunt opera lu Rodica Ojog Brasoveanu.aveam eu ceva indoieli .mai bine verificam de prima data si nu ma faceam de cacao

    RăspundețiȘtergere
  9. Mă miram eu! Olga nu are decît 3 pisici şi un cîine.

    RăspundețiȘtergere
  10. Vai, Lucia, abia acum am citit tema asta. Cred ca ai schimbat multe si mi-a scapat. Stii de cand ma gandesc pentru politicieni la asta? Adica ma gandeam ca nu exista asa ceva, o carte, un curs, si ca ar fi foarte folositoare astfel de sfaturi. Eu chiar tin foarte mult la latura asta a personalitatii: la vorbire. Si iti marturisesc ca nu de putine ori am "catalogat" o persoana la telefon (si nu numai) dupa felul in care vorbeste, pronunta vocalele si consoanele... etc
    Ma pasioneaza mult subiectul si cum gasesc cartea o sa o cumpar.

    RăspundețiȘtergere
  11. Lilick

    Mai există cărţi de vorbire scenică, dar sunt în general foarte tehnice. Olga a vrut o carte care să fie utilă şi studenţilor-actori, că doar e "profă" la UNATC, dar şi altora care trebuie să vorbească în public. Nu numai politicieni, ci şi oameni de afaceri sau PR, mulţi. Cartea nu are foarte multe explicaţii teoretice despre laringe, să zicem, care se găsesc în orice carte de anatomie, în schimb are multe exemple şi exerciţii. Am să-ţi spun cînd apare, poate vii la lansare.

    RăspundețiȘtergere
  12. Ma scuzati dar acest exercitiu de dictie este luat din cartea doamnei Valeria Covatariu si nici macar nu este intreaga.Cartea se numeste Cuvant despre cuvant.imi cer scuze de deranj

    RăspundețiȘtergere
  13. Anonim
    Singurul lucru care mă deranjează este anonimatul - nu permit comentarii anonime pe acest blog.
    Fac o excepţie ca să vă spun că Olga Delia Mateescu a folosit mai multe surse bibliografice, între care şi cartea Valeriei Covatariu, pe care o apreciază în mod deosebit.

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!