marți, 5 mai 2009

The Land of the End of Choice


Primul blog pe care l-am citit azi dimineaţă este cel al lui Lilick şi primele cuvinte pe care le-am pronunţat au fost nişte preafrumoase înjurături pe care nu le voi reproduce aici. Nu pe Lilick am înjurat-o, desigur :)), ci numeroasele asociaţii profesionale de turism care i-au reclamat pe realizatorii parodiei The End of Choice pentru "defăimare şi instigare la prostituţie şi pornografie". Uite de ce le f... grija, asociaţiile lu' peşte prăjit! (am pus puncte-puncte ca să nu mă reclame şi pe mine!)
Citiţi şi articolul din ziarul Ziua online despre reclamaţia în chestiune. Vă dau un citat, ca să vedeţi că merită:
Grav este ca, in site-ul mentionat, in afara de existenta din spatele butonului "tags" a cuvintelor: parodie, caterinca, panarama, nu exista absolut nicaieri mentionat faptul ca acest material este un pamflet sau o gluma, astfel ca un vizitator decent, dar neavizat ca este o "panarama", va fi convins ca acesta este "adevaratul" imn al turismului romanesc si, in consecinta, oferta si imaginea Romaniei, ramanand socat si oripilat de continutul mesajului.

Nu mă mai întreb cum de s-au adunat, ca la congres, asociaţiile care au produs, cică, reclamaţia, nu mă întreb nici ce le-a apucat tocmai acum o asemenea vigilenţă. Mă înspăimîntă însă faptul că parodia a devenit un gen duşmănos (şi CNA a interzis o parodie, am scris despre asta acum cîteva luni)şi că satira, în loc să îndrepte moravurile, a devenit "subminare a intereselor naţionale".
Spre deosebire de majoritatea celor care citesc acest blog, eu am avut de-a face cu cenzura înainte de 1989. Ştiu ce este, o recunosc de departe. Ştiu ce înseamnă, ştiu ce poate să urmeze. Şi nu mai vreau! NU MAI VREAU!
P.S. Citiţi, pe Tamada.ro, articolul poetului Traian T. Coşovei "The Land of Choice".

9 comentarii:

  1. ilustrativ editorialul.ce sa zic poate trebuia inclusa in imaginile despre Romania faza din racatau.poate se strangeau turistii ca la ,,,urs si era mai de efect la privitori decat lesinatul de imn Udrea-Moga

    RăspundețiȘtergere
  2. @Lucia

    Deci!(ca sa zic asa) :))
    Pasajul ala selectat de tine e de o cretinatate sublima. Il remarcasem si eu.

    Daca parodiile astea sunt un gen dusmanos, ma intreb ce ar fi spus daca mai traia Arghezi si i-ar fi tras un pamflet din ala rau de tot Duduii. Chiar ma gandeam sa caut unul sa i-l dedic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Lilick

    Da, da, caută un pamflet de Arghezi!
    Iar eu caut poze :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Hahahaha! Stai ca eu nu am gasit inca pamfletul, dar tu vad ca ai gasit poza. :))

    RăspundețiȘtergere
  5. What a picture !...
    The one and only...
    Fotografia are potential..., mai ales daca vrei sa promovezi unul dintre acele locuri despre care spunea un anumit domn ca ii placea sa le frecfenteze in anumite momente ale vietii sale...
    http://dragossorinnicula.wordpress.com/2009/05/05/da-ba-fraierilor-vam-mintit/

    RăspundețiȘtergere
  6. Parodii de astea vedeam deseori la televiziunea maghiara pe vremea ailalta si nu am auzit sa se fi revoltat tovarasul Kádár.

    RăspundețiȘtergere
  7. Adrian SM

    Da, ştiu :) Să fi fost tovarăşul Kádár mai democrat decît unii tovarăşi de azi?

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!