joi, 7 mai 2009

FestCO 2009 începe bine


Numele lui Matei Vişniec - unul din cei mai importanţi scriitori români contemporani, cum a spus şi criticul Daniel Cristea Enache la lansarea de ieri - este legat de Festivalul Comediei Româneşti încă de la prima ediţie. În fiecare an, publicul festivalului a avut prilejul de a se întîlni cu cel puţin o piesă a lui Vişniec şi, de cele mai multe ori, şi cu autorul însuşi, venit de la Paris special cu ocazia evenimentului. De data aceasta un dublu eveniment - lansarea romanului "Sindromul de panică în Oraşul Luminilor" publicat de Editura Cartea Românească şi spectacolul cu piesa "Mansardă la Paris", prezentat de de Centre Culturel Kulturfabrik din Luxemburg, în regia lui Radu Afrim, cu actori din România, Franţa şi Luxemburg. Piesa lui Vişniec o ştiam. Dar trebuie să recunosc că acest spectacol mi-a schimbat impresia despre Radu Afrim. De un talent incontestabil, mi se părea infatuat şi superficial, un adolescent obraznic care se joacă de-a teatrul. E drept că nu-i văzusem decît două sau trei spectacole. L-am găsit aici maturizat, realizînd un spectacol excelent, am admirat coerenţa stilistică şi simplitatea mijloacelor. Niciun obiect de recuzită, nicio replică în plus sau în minus, niciun efect de dragul efectului. Nu mă mir că acest spectacol a fost distins anul trecut la Festivalul de la Avignon cu premiul "Coup de coeur" al presei.
Dar în viziunea principalului animator al festivalului, marele actor George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie, FestCO nu înseamnă numai spectacole la sediu. Sau, dacă vrem, putem spune că, pe durata FestCO, Teatrul de Comedie se extinde în tot centrul vechi al Bucureştiului. La Café DéKO a avut loc un spectacol de Stand-up comedy în secţiunea Off, iar la Club A, discuţii moderate de Ion Bogdan Lefter despre şi cu Matei Vişniec şi realizatorii spectacolului "Mansardă la Paris".
Azi, pe lîngă spectacole (programul îl găsiţi aici), avem vernisajul unei expoziţii: COMEDIA ROMÂNEASCĂ. MOMENTE ŞI SCHIŢE - expoziţie propusă de Muzeul Naţional al Literaturii Române şi, în cadrul Clubului Clubul de lectură festCO,
proiectul COMEDII UITATE – Neguţătorul de ochelari de Tudor Arghezi.

Un comentariu:

  1. Esti ca un pom cu rod ales
    din care nimeni n-a cules.
    Livada-n care tu erai
    s-a stramutat de tot in rai
    si n-are cine sa mai stie
    ca seva ta e inca vie.

    Dar radacina ta batrina
    abia se tine in tarina
    si frunzele iti cad usor,
    s-a ofilit fosnetul lor.
    Ai vrea sa mai rodesti odata,
    dar vara nu-ti mai este data...

    De bogatia de culori
    prea dureroasa uneori,
    doar vintul isi mai aminteste
    si iarna care te pindeste.


    Cam asa ma simt de ceva vreme, stiu ca ma intelegeti .Mi se intimpla si mie citeodata...

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!