duminică, 3 mai 2009

Clubul de la Bucureşti

Cum spuneam cîndva într-o carte, nu pot să mă plîng că viaţa mea nu e interesantă.
Marţi am avut onoarea să particip, la invitaţia domnului preşedinte Ion Iliescu, la reuniunea Clubului de la Bucureşti. A fost chiar reuniunea constitutivă, la care s-au votat Statutul şi Declaraţia de principii.
Ce este Clubul de la Bucureşti? Un spaţiu de dezbatere, în afara partidelor, fără culoare politică. Un grup de oameni - personalităţi din diferite domenii şi cu orientări diferite - care caută răspunsuri la marile probleme ale ţării şi ale lumii. Citez din Declaraţia de principii, al cărei text integral poate fi citit aici:
Într-o democraţie nimeni nu are monopolul ideilor. De aceea noi dorim să creăm un cadru de dezbateri libere pe marginea marilor probleme cu care se confruntă civilizaţia contemporană, inclusiv societatea românească. De la aceste realităţi am pornit atunci când am iniţiat organizarea Clubului de la Bucureşti. Dorim să construim în primul rând un think tank al ideilor progresiste, care să genereze proiecte şi elemente ale politicilor publice din perspectiva unei dezvoltări moderne, dinamice, pentru o Românie europeană, aflată în rapidă schimbare.

A, da, nu v-am spus: am fost invitată ca scriitor, dar şi - sau mai ales - ca blogger. Invitarea bloggerilor - nu am fost singura - alături de academicieni şi alte personalităţi spune multe despre spiritul Clubului de la Bucureşti, despre deschiderea sa faţă de tot ce înseamnă lumea de azi şi de mîine. Dealtfel, nu trebuie să ne mirăm. Este absolut logic ca blogosfera să fie reprezentată în acest club al cărui preşedinte este el însuşi blogger !

9 comentarii:

  1. pe cand o dezbatere on line asa cum e cenaclul nostru.ar fii interesanta ideea

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, foarte bine pusa problema, de aceea Ion Iliescu este si va ramane presedintele ideal, indiferent ce ar conduce, pentru ca stie sa ii implice pe toti. EH... de am mai avea macar unul asa..

    RăspundețiȘtergere
  3. Se anunta intr'adevar a fi un demers important. Astept cu interes sa vad cum va evolua acest proiect.
    Mi s'a parut oarecum fortata totusi incercarea unei delimitari a numelul clubului de pricipalul eveniment al vietii politice - alegerile din toamna - , in conditiile in care membrii sai sunt totusi liberi sa sustina anumiti candidati. Chiar daca indirect, numele clubului va fi asociat cu acel candidat pe care unii dintre membrii sai, vor alege sa il sustina. Poate ca gresesc, dar eu cred ca asa stau lucrurile.

    RăspundețiȘtergere
  4. Codeus
    E o idee!
    Oana
    Da, ar fi bine...

    DSN
    Şi eu zic că e un demers important.
    Dar chiar nu cred că are vreo legătură Clubul de la Bucureşti cu alegerile.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu am vrut sa insinuez asta, ci ma gandesc ca, inevitabil, in momentul in care un membru al Clubului va alege sa sustina in nume personal un candidat, oamenii vor asocia acest act cu numele Clubului, in ciuda neimplicarii acestuia, ca si entitate. Nu spun ca'i bine sau rau, nu stiu asta, spun doar ca exista acest risc, se poate intampla asta. Fara sa isi doreasca neparat, Clubul s'ar putea sa joace un rol poate chiar mai important decat isi propune, in aceste alegeri. ( am facut si eu un pic pe oracolul, hai sa spunem ca am chibitat pe marginea acestui subiect, dar astept totusi sa vad daca am avut dreptate)

    RăspundețiȘtergere
  6. @DSN

    Am înţeles ce vrei să spui. Dar sunt oameni foarte diferiţi acolo, care vor susţine diferiţi candidaţi. Hai să aşteptăm să vedem ce se întîmplă.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mi se pare un proiect deosebit de interesant! Iata ca personalitati ale vietii politice si culturale analizeaza diferitele probleme cu care se confrunta Romania, in scopul gasirii solutiilor de redresare a acestor probleme! Ramane acum de vazut ce impact vor avea asupra executivului toate aceste solutii, daca acesta va tine cont de ele si daca vor fi implementate.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nea Costache

    Da, rămîne de văzut în ce măsură guvernarea are în vedere şi viitorul, nu numai gestionarea panicată a prezentului.

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!