duminică, 3 mai 2009

Cît de liberă este presa?


Nu foarte. Raportul Freedom House 2009 constată că se manifestă un declin al libertăţii presei chiar şi în ţări democrate ca Italia sau Israelul. Ba chiar şi în SUA "nota" dată libertăţii presei a scăzut cu un punct. Despre situaţia presei româneşti puteţi citi pe ziare.com Iar dacă aţi ajuns pe site-ul Freedom House, vedeţi că s-a făcut şi un studiu despre libertatea Internetului. O veste bună, Internetul e mai liber decît mediile tradiţionale. Încă.

19 comentarii:

  1. Dap, in curand sunt sigura ca vor pune botnita si internautilor, dar eu tot nu tac, na :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamne fereşte, Oana, tocmai tu să taci?! :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca indraznesc sa puna botnita ne rasculam, facem taraboi, zguduim platformele. :))

    Serios acum, mi-ar placea sa stiu cum priveste un ziarist scrisul in ziar fata de cel pe blog. Ce diferente simte... daca se autocenzureaza.

    RăspundețiȘtergere
  4. Lilick

    Foarte bună întrebare. Indirect, am găsit un răspuns citind un interviu dat de Stephen Mitchelmore, un critic literar britanic foarte cunoscut, care preferă să scrie pe blog decît în reviste, pentru că se simte mai liber. Am scris despre el în postarea Oameni şi bloguri 7, iar blogul lui este la http://this-space.blogspot.com/

    Dar am putea să facem un mic sondaj printre bloggerii-jurnalişti. Să ne gîndim cum.

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, ar fi o idee buna realizarea acelui sondaj! Ce-ar fi sa-i dam o idee Crinei (Satmareanca)pentru un articol pe aceasta tema?

    RăspundețiȘtergere
  6. Nea Costache

    Dacă facem sondajul, o vom întreba desigur şi pe Crina, la fel ca pe ceilalţi ziarişti-bloggeri.

    RăspundețiȘtergere
  7. Asta chiar ar fi necesar de dezbatut...
    Adica...se da un jurnalist angajat la un ziar/tv/radio.
    Jurnalistul nu poate scrie in ziar tot ceea ce afla atunci cand face munca de teren si cand se foloseste de calitatea lui de ziarist pentru a sta de vorba cu oamenii.
    Pentru ca nu poate sa se manifeste la ziar/ tv/radio, alege sa scrie pe blog ceea ce a aflat ca jurnalist.
    De fapt, cred ca asta e farmecul! Putem scrie, putem afla, putem alege, ne putem exprima. Vom gasi intotdeauna modalitati de a ne exprima...Eu am incredere ca oamenii nu mai accepta botnita.
    Cand ziarele au inceput sa fie partinitoare, sa scrie toate aceleasi lucruri, sa dispara anchetele, sa se imputineze subiectele interesante..au inceput sa apara blogurile si sa infloreasca...
    Eu cred ca e bine...
    E o evolutie in mentalitatea noastra...Asa o simt. Poate gresesc...

    RăspundețiȘtergere
  8. eu...

    Excelent, foarte interesant spus!

    RăspundețiȘtergere
  9. pai normal ca se exprima mai liber pe bloguri ca aici inca nu sunt norme gen CNA.dar eu zic ca totusi ar trebui sa avem fiecare in sinea noastra un CNA.adica libertate libertate dar sunt niste limite eu cred de care nimeni nu ar trebui sa treaca.voi ce ziceti?Un limbaj cat de cat civilizat ar fi mai bun dacat experesii triviale fara nici o perdea.cum am vazut pe cateva bloguri.

    RăspundețiȘtergere
  10. codeus

    Nu cred că trebuie impuse limite liberei exprimări. Avem libertatea de a alege să citim sau nu un blog sau altul, cît despre comentariile care conţin expresii triviale, putem să le moderăm, dacă ne deranjează. Dar sper din tot sufletul să nu-i vină cuiva ideea de a impune limite obligatorii pe net!

    RăspundețiȘtergere
  11. Si eu consider ca fata de un blogger, care scrie neingradit de cineva, un jurnalist, atata timp cat lucreaza la un patron, nu are libertatea de a scrie ce doreste. Nu de putine ori, patronul este cel care impune ce si cum sa se scrie in ziarul lui, iar de aci pana la presa "independenta" implicata politic, nu-i decat un pas.

    RăspundețiȘtergere
  12. Nea Costache

    Nu ştiu dacă este chiar aşa, după părerea mea ziariştii au o anumită libertate. Sigur că patronul poate să impună o anumită politică editorială şi de multe ori o face. Dar ziaristul este liber să accepte sau nu, să rămînă sau să plece la un ziar cu o politică mai pe placul lui.

    RăspundețiȘtergere
  13. nici nu am zis ca as dori asa ceva Lucia.doar ca uneori comportamentul ziaristilor este abuziv.sunt unii si reporteri de televiziune care au un comportament foarte as zice"periculos".adica sunt situatii in care ar fi bine sa "stai"ca reporter putzin mai pe margine dar de dragul reportajului si a raitingului si a da bine in ochii sefului nu mai au nici un D-zeu cum e vorba.acolo m-am referit eu si chiar si aici se intampla in blogosfera si chiar daca le dam ignore ei influentzeaza societatea poate mai mult decat restul si asa ajungem sa vedem o societatea distrusa moral in care Lucia Verona e "inchisa"intr-un sertar iar o Simona senzual sau Nikita modereaza societatea.cred ca putzina atitudine nu ne-ar strica vizavi de evolutia lucrurilor.

    RăspundețiȘtergere
  14. Codeus

    Ai dreptate. Şi, sigur, există şi mulţi ziarişti proşti. Aşa cum există şi buni.
    Dar să ştii că pe mine nu mă închide nimeni în sertar :))

    RăspundețiȘtergere
  15. o asociere de idei, destul de rara, din pacate.

    RăspundețiȘtergere
  16. Manole

    Să nu exagerăm, încă e bine :))

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!