marți, 10 martie 2009

Purim Sameach


Azi e Purim, cea mai veselă sărbătoare evreiască. Dacă nu ştiţi povestea frumoasei Estera, a lui Haman cel rău şi a lui Mordechai cel înţelept, o găsiţi pe Internet. Chiar şi în Wikipedia. Nu veţi găsi acolo gustul prăjiturelelor numite humăntaş pe care le-am copt azi după-amiază, tot ce pot face este să pun poze. Imediat după ce le-am scos din cuptor şi un sfert de oră mai tîrziu. E drept, au fost şi doi prieteni pe-aici, n-am mîncat singură :)

12 comentarii:

  1. Cu toate ca eu am fobie de dulciuri :D alea din poza parca m-ar incanta.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Oana
    Sunt convinsă, au fost foarte bune... Mă rog, mai sunt cîteva. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. D-na Verona ai mila de un om(adica de mine),de ceva vreme incoace faceti ce faceti si iar imi scoateti vreo poza in cale cu celea bunatati de benoclez ochii la ele asa pretz de vreo 5 minute pana ma indur sa mut pagina mai departe.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buuune, bune de tot!

    Sa sarbatorim cu veselie toti, oricare ne-ar fi credintele.
    Iar prajiturelele celea sunt taman bune pentru o veselie ecumenica.

    Sa fii vesela, cu atat mai mult cu cat ti-au mai ramas 10 pacate.

    JE

    RăspundețiȘtergere
  5. Inghit in sec. Desi nu mananc dulciuri....

    RăspundețiȘtergere
  6. @codeus
    Gata, promit, de mîine trec la cura de slăbire, nu mai fac prăjituri, nu mai mănînc homar... :(
    @Anonim
    Au fost cam bune, nu? Aproape ecumenice :)
    @Madalina
    Mulţumesc. Te văd mîine?
    @Lilick
    Da, ştiu, arată irezistibil :)

    RăspundețiȘtergere
  7. @hadean

    Există zeci de reţete, importantă e forma de triunghi a prăjiturii. Umplutura - de mac sau magiun de prune - trebuie să rămînă vizibilă. Aluatul poate merge de la unul cu miere, foarte greu de lucrat (iar prăjiturile trebuie lăsate cîteva zile să se frăgezească), la orice aluat fraged. Eu am folosit un aluat fraged cu drojdie (de beigli), mai uşor de făcut. Dezavantajul este că se mănîncă la fel de uşor. Am să revin cu reţeta exactă şi poze cînd îmi fac o secţiune de reţete.

    RăspundețiȘtergere
  8. Doamna Verona, e cam tarziu sa va urez, dar sper din tot sufletul ca ati avut parte de un Purim Sameach! Aveti dreptate, greu poti sa le rezisti buzunarelor lui Haman!

    Eu am scris pe blogul meu reteta pe care o stiu si pe care am intalnit-o cel mai frecvent in cartile de bucate si pe site-urile de specialitate. O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  9. @Scarlet Aurora
    Felicitări! Ţi-am citit postarea, foarte frumoasă şi reţeta, care e complet diferită de a mea, dar sunt sigură că rezultatul e delicios. Cum îi spuneam şi lui Adi Hădean, există diferite metode, diferite reţete, în funcţie de obiceiurile culinare ale locului. Reţeta ta, cu suc de portocale, e mai mediteraneană, a mea are "marca" Europa centrală. Dar indiferent de aluat, forma este aceeaşi - triunghiulară, ca pălăria (sau, după unii, ca urechile) lui Haman .

    RăspundețiȘtergere
  10. Aveti dreptate, doamna Verona! Indiferent de reteta, forma este aceeasi si rezultatul este intotdeauna unul delicios. Asteptam cu nerabdare reteta dumneavoastra!

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!