duminică, 22 martie 2009

Invitaţie la vals

Ravel. Bernstein. Ce vreţi mai mult?

7 comentarii:

  1. Imi aduc aminte, pe vremea cand eram copil, Televiziunea Romana, in fiecare duminica la ora pranzului, prezenta o emisiune muzicala cu Ravel Bernstein. Inaintea inceperii unei piese, acesta o explica amanuntit, pentru ca si cei neavizati sa inteleaga ce se canta! Nu de putine ori, prezenta la inceput instrumentele care cantau acea piesa sau vorbea despre viata compozitorilor, prezentand creatii ale lor. Aceasta emisiune duminicala, la acea vreme, a avut meritul de a face o educatie muzicala a tineretului, si nu numai.
    Astazi, puzderia de televiziuni romanesti, se intrec a aduce in emisiunile lor, numai non-valori, fustite scurte si fara voci, nu se mai face o educatie muzicala. Rezultatul? Dezvoltarea prostului gust in materie de muzica si dezvoltarea unei generatii de iubitori de manele, acest "gen muzical", imprumutat de aiurea, cu linii melodice nedefinite, de sorginte torcosarbo-indiano-tiganesti, straine de folclorul sau muzica romaneasca. De4zvoltarea prostului gust in muzica se datoreaza posturilor de radio si tv. dar si caselor de inregistrari care promoveaza aceste dejectii muzicale, straine de tot ce inseamna muzica de calitate. Manelele le consider un produs al inculturii (nu numai muzicale), cu versuri submediocre, care preamaresc baietii de cartier, smecherii si ajunsii.
    Multumesc d-na Lucia pentru acest clip. Trebuie sa recunosc ca nu l-am mai vazut pe marele dirijor de zeci de ani! Va urez o saptamana plina de realizari si cu mult soare!

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Nea Costache

    Şi eu îmi amintesc de emisiunile acelea. Dar înregistrarea asta cu Valsul lui Ravel nu face parte din ele, aici Leonard Bernstein dirijează Orchestra Naţională a Franţei, într-un concert din 1975.

    RăspundețiȘtergere
  3. Superb! Viaţă, trăiri, simţuri...

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru invitatia la vals! Îmi place Ravel, chiar dacă nu am ascultat mare branză din compoziţiile lui.
    Şi îmi place valsul. Acum vreo 2 ani chiar am luat lecţii de dans şi am învăţat cum să valsez şi e ameţitor de frumos.

    RăspundețiȘtergere
  5. Bine, Lumi, îţi promit că voi mai da Ravel, voi mai da şi valsuri.

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc, dna Lucia! (Şi zâmbesc bucuroasă în timp ce vă scriu...)

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!