marți, 24 martie 2009

Cine stinge lumina?

Eu nu!
De cîteva zile tot citesc bloguri ale unor oameni foarte serioşi care anunţă că vor stinge lumina sîmbătă seara la ora 20,30 cînd e, dacă n-aţi ştiut, aflaţi acum, Ora Pământului. The Earth Hour. O invenţie ecologistă, la care marşează guverne şi instituţii respectabile. Trebuie să stingem lumina o oră (şi televizorul, la ora meciului cu Serbia, pentru cei interesaţi) ca să arătăm că putem lupta yes we can împotriva încălzirii globale.
Bine.
Stingeţi voi, eu nu.
Eu am stins deja Turnul Eiffel acum 10 ani, în romanul „Labirint obligatoriu”. Într-un scop asemănător, adică tot pentru a atrage atenţia. Nu e vorba de încălzirea globală, acţiunea acelei părţi a romanului se petrece în secolul 30 şi acolo sunt cu totul şi cu totul alte probleme. E vorba de o criză a visului, a imaginaţiei... Deşi poate nici nouă nu ne-ar strica mai multă imaginaţie, altminteri vom ajunge nu peste mult timp nişte roboţi bine educaţi, care mănîncă sănătos, beau apă, nu fumează, practică safe sex, vorbesc politically correct, muncesc zi şi noapte şi în week end fără să ceară plata pentru orele suplimentare, sting lumina cînd li se spune şi-şi plătesc cu sfinţenie ratele la bănci şi la FMI.
Deci, cine stinge lumina?

19 comentarii:

  1. O sa urmarim pe internet si la tv sa vedem cine stinge lumina. Ca si anul trecut cand s-a facut promo masiv la emisiunile in care puteam sa urmarim cum scade consumul. Hihi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Lilick

    Daaa, cred că toată lumea va face la fel :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Deși de muuulți ani m-am transformat într-un soi de roboțel (care de curând a cam renunțat să mai și viseze), nu voi stinge lumina, ca formă de protest/autoconvingere că nu sunt încă robot de-adevăratelea!

    RăspundețiȘtergere
  4. Să-ţi spun un banc (face legătura între EBa şi stingerea luminii)

    "- Ştiţi de ce a murit cartea de matematică?
    − ...
    − Avea prea multe probleme!"

    Nu sting lumini, nu-mi plac manifestările naive şi tembele, care nu au alt rol decât acela de a-mi strica transformatorul de cartier.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Mana
    Uneori şi eu am despre mine aceeaşi impresie, dar apoi visele revin.

    @SkyRain
    Aşa este :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu-mi place spiritul de turma,n-o sa sting lumina atunci dar am grija sa economisesc ce pot si sa nu poluez spatiile pe care-mi desfasor viata.Si asta fac din obisnuinta nu ca mi-a spus cineva :)

    RăspundețiȘtergere
  7. @Elisa
    Totul este să ne facem viaţa aşa cum vrem noi, nu cum ni se dictează.

    RăspundețiȘtergere
  8. mda, a face pe rebelu face parte din cultura romaneasca. si asta n-ar fi un lucru rau daca ar mai fi si alte lucruri cu care sa ne mandrim

    RăspundețiȘtergere
  9. @TreXeL
    Dimpotrivă, mi se pare că suntem prea puţin rebeli. Sau, dacă vrei, există un nonconformism conformist. Dar nu numai la noi. Lumea e plină de oameni care fac cum li se spune şi se lasă convinşi că le şi place.

    RăspundețiȘtergere
  10. Sa sting lumina? Sa n-o sting? Mai am o ora sa ma gandesc ce pot face timp de o ora in intuneric, la serviciu.
    Sa ii spun si portarului sa stinga lumina in semn de solitaritate cu mine?

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu v-a obligat nimeni sa stingeti lumina. E un gest pe care daca vrei il faci daca nu vrei, nu. Faza cu robotii e deja paranoia. Hai sa facem totu pe invers ca sa fim siguri ca nu ne controleaza. De ce sa ne purtam chilotii pe sub pantaloni? Cine zice? Lumea corporatista producatoare de chiloti(si orice alt om intreg la cap)? eu zic sa analizati mai bine lucrul asta si sa actionati in consecinta(superman cred ca se prinsese de faza). Cat despre turme, sunt 2: una care stinge lumina si una care nu o stinge.

    RăspundețiȘtergere
  12. Si a treia turma care stinge lumina cand iese din camera fara sa-i spuna nimeni, dintr-un vechi obicei din copilarie, cand se facea mai multa economie la lumina dacat in zilele noastre.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Lumi
    :)

    @Dan
    Cum am spus, eu am stins luminile Turnului Eiffel într-un roman, acum 10 ani. Ăştia cu ora Pămîntului mă plagiază :)
    Ca să nu mai vorbesc de faptul că, în anii 80, se stingea lumina din motive de economii de partid şi de stat. Cine ne dă înapoi orele acelea?

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu vad ce legatura are tot tam-tam-ul cu roboti si turme cu stinsul luminii in anii 80. Si oricum daca ar fi sa punem problema in modul ,,cine ne da inapoi'' am ajunge mult prea departe. Oricum, priveste partea buna: astazi, daca nu stingi lumina, ai ocazia sa recuperezi o ora din cele pe care le-ai pierdut in anii 80. Enjoy!

    RăspundețiȘtergere
  15. @ Dan
    Cred că eşti foarte tînăr. Nu, n-am spus că asta ar fi un defect. Mai ales că, din păcate, trece cu vîrsta.
    Dar nu cu asemenea campanii va fi salvată planeta.

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu cu asemenea campanii va fi salvata planeta. Corect. Dar ideea era sa atraga atentia oamenilor, nu sa se rezolve problema incalzirii globale. Nici daca stingem Turnul Eifel prin romane nu ne ajuta prea mult, nu-i asa?

    RăspundețiȘtergere
  17. @Dan
    Omiţi un lucru - e un roman pe care l-am scris acum 10 ani. De atunci se putea găsi altceva, nu crezi?

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!