sâmbătă, 10 octombrie 2009

Dacă Shakespeare s-ar fi născut în România şi ar fi luat Premiul Nobel...

Dacă Shakespeare s-ar fi născut în România şi ar fi luat Premiul Nobel, tot s-ar fi găsit unii să cîrîie împotriva lui - pe modelul "deşi s-a născut aici, nu e chiar român şi, dealtfel, avem scriitori mai mari" -, iar alţii să se laude, ca şi cum mult rîvnita distincţie li s-ar datora în vreun fel.
Herta Muller a primit Premiul Nobel. Ea l-a primit. Nu România, nici măcar Germania. Ea. Pe cont propriu sau, ca să înţeleagă mai bine unii care nu înţeleg nicicum, pe persoană fizică.

Bibliografie: Nobelprize.org, cu recomandare specială pentru acest articol: Topping Shakespeare? Aspects of the Nobel Prize for Literature.

19 comentarii:

  1. Bună dimineaţa! Categoric,meritul îi revine scriitoarei.Dar nu e o crimă dacă noi ne mîndrim un pic,nu? Ce e drept,românii îşi cam asumă meritele altora, şi asta după ce le-au mai şi băgat beţe în roate...Încurcate sînt căile Domnulului!Să aveţi o sîmbătă luminoasă!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, dar dacă n-ar mai fi existat România, Herta Muller n-ar mai fi avut unde să se nască! Deci totul ni se datorează.

    Ce e haios în situaţie e că Herta Muller nu s-a sfiit să ne atragă situaţia că suntem vinovaţi, cu toţii, toată populaţia, de situaţia de azi şi de ieri. Cred că e foarte frustrată acuma, pentru că, în loc să băgăm la cap, o ridicăm în slăvi că a luat Nobelul pentru noi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dacă Nichita Stănescu ar fi luat Nobelul ( aşa se spunea prin anii 80 ), ce comentarii răutăcioase ar fi putut să apară ?
    Aveţi dreptate, orice laureat primeşte premiul pentru ceea ce a făcut EL, nu poporul din care face parte !
    Cu întîrziere, felicitări pentru premiul dvs. de excelenţă!

    RăspundețiȘtergere
  4. Suntem niste ciudati! Daca n-a mancat salam cu soia, nu ne intelege. Daca a mancat, de ce nu ne lauda?

    RăspundețiȘtergere
  5. Matilda
    Oricine ar lua orice premiu se vor găsi comentatori şi bîrfitori.
    Mulţumesc pentru felicitări :)

    Daurel
    Fix aşa :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte corect ce ai spus. E premiul ei si e pe merit. Acum e clar ca unii sunt cu unghia in gat. Dar e problema lor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Bine ai zis, Lucia! Aproape ca ne-a ingretosat toate spiciurile cu romanca noastra in sus, romanca noastra in jos! Putea sa se nasca si in Honolulu sau in Vascauti, meritul e doar al Ei!

    RăspundețiȘtergere
  8. uf, am uitat! Felicitari pentru premiu! Ne auzim curand.

    RăspundețiȘtergere
  9. fara sa cad nici intr-o extrema eu spun doar atat,Herta este Herta Muller scriitoarea pentru ca s-a nascut in Banat si a trait la fel ca milioane de romani intr-un regim dictatorial. Cei mai buni scriitori ai lumii daca ne uitam au fost supusi unor incercari mari. marile opere nu s-au creat huzurind. mintea umana are nevoie de provocari pentru a crea. nu stiu daca m-am facut inteles. fiecare om este format la urma urmei de mediul in care traieste.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu am citit nici un rand din romanele si poeziile Hertei Müller si va cred pe cuvant cand afirmati ca e mare. ceeace ma deranjeaza la dansa e ca nu si limiteaza strict la literatura, ci e si multa propaganda politica in ce spune dansa. Iar politica dansei fata de romani si Romania nu e si politica mea.

    RăspundețiȘtergere
  11. Cody, am să te dezamăgesc, s-au creat mari opere şi huzurind.

    RăspundețiȘtergere
  12. N. Răducanu
    Sunt de acord cu dumneavoastră, dar ştiţi că Premiul Nobel nu se dă strict pe criterii literare.

    RăspundețiȘtergere
  13. E ciudat cum de Herta Muller ne-am amintit cu totii imediat dupa premiul primit. Cum ati spus si dvs.: nu Romania, nu Germania, ci H. Muller a reusit. Sa speram ca pe viitori romani\semi-romani care se vor bucura de premiere in afara sa ii tratam cum se cuvine cand avem ocazia.

    RăspundețiȘtergere
  14. Pai tocmai asta e, ca nu se da pe criterii strict literare.In conditiile astea, sa te trezesti in brate cu acest premiu nu-i confoetabil.Ca si bietul Obama...

    RăspundețiȘtergere
  15. Alexandru Marin
    Cam aşa.

    zincabeiu
    "Bietul Obama?" :)))))
    La el sigur n-a fost pe criterii literare, Premiul Nobel pentru Pace nu se dă pentru cărţi :) Pentru ce l-a luat, vom afla cîndva.

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!