marți, 24 iulie 2012

"Votul obligatoriu, adoptat de Senat. Vezi ce rişti dacă nu mergi la urne"

"Votul obligatoriu, adoptat de Senat. Vezi ce rişti dacă nu mergi la urne", titra RTV.NET în aprilie, după aprobarea tacită a unei propuneri legislative făcute de doi deputaţi, unul de la UNPR, celălalt, independent. Din articol aflăm cîte ceva despre conţinutul legii şi despre obiecţiile guvernului Ungureanu, încă nedebarcat la momentul respectiv.

Nu sunt de acord cu votul obligatoriu, dar cînd marinelu' suspendat, speriat că va pierde, îşi pune echipajul să boicoteze referendumul, mă gîndesc că n-ar strica o mică ordonanţă de urgenţă, cu un text inspirat din legea belgiană sau cea din Luxemburg (ca să luăm un exemplu vest-european, deci incontestabil democratic).

Dacă îmi amintesc eu bine, CCR cerea "asigurarea cvorumului". Votul obligatoriu tocmai asta ar face. Ştiu, nu ar fi corect, nu ar fi democratic, ar însemna schimbarea regulilor în timpul jocului. Dar chemarea la boicot nu schimbă regula jocului? Adică participăm sau nu, în funcţie de ce? De rezultatul previzibil? Sau de cantitatea de "sînge în instalaţie"? Uneori e nevoie şi de o mică transfuzie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Click pe poză!