luni, 9 ianuarie 2012

Zeul ban e domnitor...

Ascultaţi aria lui Mefisto din opera "Faust" de Gounod. Sigur, muzica e sublimă, dar vreau să vă atrag atenţia asupra textului, aşa că am ales o variantă cu subtitrare în engleză şi o veche înregistrare în limba română, în interpretarea lui Petre Ştefănescu-Goangă.
Ce m-a apucat? Uite-aşa, n-am avut ce face şi m-am uitat la televizor duminică la ora 13, la instigarea Chinezului, care, invitat într-o emisiune, ne-a cerut să-l criticăm constructiv. Pe Cristi nu prea am de ce să-l critic, a prestat corespunzător, dar emisiunea...
Ascultaţi aria, urmăriţi textul şi mai vorbim.
Şi în română, atenţie la text!

Emisiunea era o dezbatere despre noul proiect de lege a sănătăţii. O lege criminală, care pune în pericol sănătatea publică în general şi cîteva milioane de români în particular - milioane de oameni care vor ieşi din sistemul de sănătate pentru că nu-l vor putea plăti. Deci, un subiect serios, care trebuie discutat serios.
După vreo jumătate de oră sau chiar mai puţin, dezbaterea serioasă a fost întreruptă de un eveniment epocal: aterizase avionul unui om de afaceri ucrainean, proprietarul echipei de fotbal Şahtior Doneţk, venit să-l viziteze la spital pe Lucescu, antrenorul echipei respective.
Nu mai e nevoie să spun că emisiunea s-a fîsîit, că toată lumea a uitat de subiectul care privea sănătatea a milioane de români, atenţia publicului fiind deturnată spre starea de sănătate a unuia singur, dar mai ales spre miliardele vizitatorului acestuia.
Să ne înţelegem: nu am nimic împotriva lui Lucescu, îi doresc sănătate. Nu am nimic nici împotriva lui Ahmetov, nu e o ruşine să ai bani, chiar şi miliarde.
Ceea ce m-a enervat şi m-a dus cu gîndul la aria lui Mefisto a fost însă atitudinea unor jurnaliste (moderatoarea emisiunii şi două reportere, una la aeroport, alta la spital), care salivau şi chiar păreau să aibă orgasme multiple cînd vorbeau despre miliardele ucraineanului. Nu mai conta că se desfiinţează SMURD, că o mare parte a populaţiei României va fi lipsită de asistenţă medicală... Ce ne facem, fetelor?

Ah, din păcate, nu e vorba numai despre fetişcanele astea. Mulţi oameni, prea mulţi, se închină viţelului de aur...

Later edit:
Încă un link, pus la dispoziţie de dlnimeni, cu o arie din "Mefistofele" de Arrigo Boito. În directă legătură cu subiectul.



12 comentarii:

  1. si io m-as..inchina dar n-am cui ))))

    RăspundețiȘtergere
  2. @codeus
    Cum nu? Plin de miliardari, s-au înmulţit în ultimii ani. În 1989 erau pe tot globul vreo 50, acum sunt peste 500.

    RăspundețiȘtergere
  3. comentariul meu era o gluma, sper ca ma cunosti mai bine de atat ))) si era exact la subiect adica zeul ban, nu m-am referit la persoane )))

    RăspundețiȘtergere
  4. http://renatablogr.blogspot.com/2012/01/breaking-news.html

    Mda. Am scris şi eu despre asta...
    E... tulburător.
    Mă gândesc la momentul ăla, pe care l-am trăit de multe ori în viaţă, când nu mai ştii ce să faci pe lângă un om şi suni la Salvare.
    Poate că cinstit ar fi să se vâre un articol în Constituţie: au dreptul la asistenţă medicală numai indivizii perfect sănătoşi.
    S-ar lăţi-lungi o mare reţea de spitale care implantează silicon. O mare de silicon valley într-un silicon deal. Poate şi implant dentar, şi supt grăsime, şi fengşui... Orice, care te face să te simţi mai bine decât foarte bine.
    Chestii la care cei care se simt RĂU n-au dreptul să viseze...

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce pesimista esti, Lucia!
    Numarul miliardarilor in dolari este cu mult mai mare decat spui tu. Sunt cam 1140 cu totii.
    http://www.forbes.com/wealth/billionaires/list?page=13
    Pai, cum crezi tu ca s-a ajuns la situatia de demolare a statelor (mai mult sau mai putin social!) din lumea asta larga? Crezi ca usor a fost sa se confectioneze in vreo 20 de ani peste 1000 de miliardari? Ce de privatizari cu sula-n coasta au fost necesare, ce de imprumuturi de stat, ce de paradisuri fiscale si reforme epocale!
    Ehei, problema este mult mai adaca decat crezi tu...Altfel, bun textul despre multiplele orgasme ale "vedetelor" televizionistice. Subretele micului ecran saliveaza evident si abundent la setul de valori etalate de demimondene. Cele doua specii au cam acelasi "trunchi".

    casandra

    RăspundețiȘtergere
  6. casandra,
    Uitasem cifra, era prea de dimineaţă. Dar ştiu că s-a muncit din greu la multiplicarea miliardarilor.

    RăspundețiȘtergere
  7. http://www.youtube.com/watch?v=WSyV3cjWLWY

    RăspundețiȘtergere
  8. @dlnimeni
    Măcar un titlu, să știe lumea ce conține filmulețul și dacă are legătură cu subiectul.

    RăspundețiȘtergere
  9. In Worpress link-ul ar fi dus direct la publicarea filmului, insa probabil proprietatea nu se pastreaza la trecerea in alt sistem de bloguri. Este Ecco il mondo a celuilalt Mefisto, al lui Boito si asa mi se pare mie, ar avea legatura cu articolul.

    RăspundețiȘtergere
  10. @dlnimeni
    Evident, are legătură, dar în Blogspot nu se poate accesa direct linkul. Am să-l adaug la postarea de pe blog.

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!