Nu-mi place Ghaddafi, nu e pe lista mea de "băieţi buni" (o listă scurtă, foarte scurtă, din păcate, lumea e din ce în ce mai plină de "băieţi răi", uneori mascaţi în "buni"), dar proiectata intervenţie militară în Libia, din motive, desigur, umanitare, aduce în altă lumină veselele "revoluţii Facebook" din Tunisia şi Egipt, pe care nu prea le-am înţeles la vremea lor.
Acum mi-e foarte clar. Miroase. Miroase a petrol.
Cred că această poză a lui Alex Mazilu se potriveşte foarte bine aici. Este mai mult decît geostrategică :)
mai mult decat evident: cei cu 500 de ani de istorie este musai sa le arate celor cu 5.000 de ani de istorie ce este... istoria! :(
RăspundețiȘtergere@EPISTOLEpentruZEUS
RăspundețiȘtergereNu, asta e textul de promo. Jalnic, oricum. Dar ei sunt pragmatici: vor petrolul.
Să facem un exercițiu de imaginație. În 1989 Ceaușescu și fidelii să fi continuat cîteva săptămîni războiul împotriva propriului popor iar puterile externe să stea pe margine din motive de „neamestic în treburili interne” cum tot zicea și împușcatul. Cum ne-am fi simțit? Noroc că s-au amestecat destul de bine și ne-au scăpat de el. Că n-au făcut-o strict din filantropie, se poate.
RăspundețiȘtergere@Horia Gârbea
RăspundețiȘtergereA, nici măcar nu e nevoie de imaginaţie. Ştiu sigur că erau pregătiţi să intervină. Din prima săptămînă. După ziarele occidentale ale vremii, în a treia zi de revoltă la Timişoara erau mii de morţi. Vorba ta, noroc că s-au amestecat bine şi nu s-a ajuns la bombe. Nu, desigur nu din filantropie.
Dar Libia e un pic altceva. Mult, mult petrol.
Petrolul? Cu siguranta daca adoptam punctul de vedere a catorva. Dar daca adoptam punctul de vedere a celor bombardati de Ghaddafi parca am avea nevoie de oarece interventionism. Ce-mi doresc e ca problema Libiei sa nu faca uitate centralele nucleare din Japonia, care, in cazul scenariilor sumbre, ne-ar da de furca tuturor multe decenii de acum inainte. Daca S.U.A. au fost dispuse sa cheltuiasca cateva sute de mil. $/zi in Irak, ar fi bine sa fie dispuse la aceeasi "cheltuiala" si pt. Japonia; ar fi si o plata a unor datorii mai vechi.
RăspundețiȘtergere*al catorva, al celor bombardati
RăspundețiȘtergereSaptamana viitoare eu sunt in delegatie prin Ardeal si chiar daca deplasarea se incheie vineri nu cred ca voi ajunge in timp util la gala. Voiam sa anunt ca sa nu se considere ca refuz premiul. Voi incerca sa grabesc plecarea dar de obicei ora de sosire in Bucuresti e undeva in jur de 22:00-23:00.
@ij30
RăspundețiȘtergereParţial de acord. Dar îmi aduc aminte de "armele de distrugere în masă" ale lui Saddam, care au justificat intervenţia în Irak. S-a văzut apoi că a fost o mare manipulare. Cu Japonia ai dreptate, ar putea fi o catastrofă planetară.
Cu absenţa de la festivitatea de premiere - îmi pare tare rău, dar nu cred că vom sta pînă la ora aceea... Vom găsi însă un moment şi un loc ca să-ţi primeşti premiul.
Americanii au devenit prea încrezuți !Sunt de acord cu ce spune Zeus. Ei inflameaza lucrurile scânteia o dau tot oamenii lor și apoi, hop și ONU sau nu știu ce alt for care ii susține(oare)! Si gata d'un război.
RăspundețiȘtergereCu petrol sau fără petrol, puţin contează. Treaba e că un şef de stat care deschide focul împotriva propriului popor trebuie să iasă din scenă.
RăspundețiȘtergere@exoligu
RăspundețiȘtergereÎn principiu, sunt de acord. Iar Ghaddafi trebuia să iasă din scenă de multă vreme. Dar petrolul contează foarte mult.
Sunt consternata de cata ipocrizie si pupincurism dau davata toti comentatorii acestei interventii " legitime", toata ziua de azi, pe toate posturile TV.O unanimitate si un cinism care-mi dau fiori. Ce simplu este pentru unii sa distruga si sa ucida. Sunt prea batrana sa nu inteleg ce este in spatele grijii subite pentru viata bietilor libanezi. Dupa ce se arunca toti sa distruga, se vor inghesui sa participe la ' reconstructie".Mi-e greata !
RăspundețiȘtergereDoamna Verona, nu stiu daca este (doar) petrolul.
RăspundețiȘtergere@zincabeiu
RăspundețiȘtergereExact!
@dlnimeni
RăspundețiȘtergerePoate nu doar petrolul, dar mai ales.
Iata si parerea mea despre razboaiele din Orientul mijlociu!
RăspundețiȘtergerehttp://popateapa.wordpress.com/2011/03/20/europenii-si-americanii-in-libia/
Cu stima
Popa Teapa
Ma intreb daca un stat obscur din Africa sau alta parte a lumii, lipsit de orice bogatii naturale, ar fi fost ca si Libia in prag de razboi civil, ar mai fi suscitat interesul occidentului ij vederea interventiei militare? Eu zic ca nu, chiar daca s-ar fi omorat aia ca si chiorii!
RăspundețiȘtergere@popateapa
RăspundețiȘtergereVoi citi!
@Nea Costache
Un stat fără resurse şi fără poziţie strategică este mult mai puţin interesant!