luni, 29 martie 2010

Pomul de Paşti şi alte opere de artă din epoca de fier-beton

După cum se ştie, cuvîntul Kitsch este de origine germană. Nu întîmplător. De cîte ori vin în Germania, mă conving iar şi iar că piticii de grădină şi amoraşii din ipsos nu s-au născut pe plaiul mioritic (unde, totuşi, o duc destul de bine).
În Germania a apărut, cu sute de ani în urmă, obiceiul de a împodobi un brad de Crăciun. Mai nou am văzut, tot aici, pomul de Paşti, ornat, fireşte, cu ouă vopsite. Cît despre păianjenul din a doua poză, ar putea fi vorba de o nouă tendinţă, un nou curent artistic sau chiar o nouă epocă. Epoca fierului-beton.

20 de comentarii:

 1. Lucia, sincer vorbind, nu stiu cum e mai avantajos. Cu un Funesteriu in istoria ... prezenta sau cu un Gobbels in istoria ... trecuta?
  Apropo, daca tot esti acolo. Dupa cum stii, unica mea fiica, studiaza in unica tara, in unicul oras si, bineinteles,la unica scoala a carei unica profesoara de germana le vorbeste copiilor despre ¨Mein Kampf¨. Poate gasesti un exemplar cu autograf original! Nu cred ca ar putea fi scump.

  RăspundețiȘtergere
 2. GS
  Amîndouă variantele sunt nashpa.
  Cartea respectivă e interzisă în Germania, din cîte ştiu eu. Ei au învăţat lecţia.

  RăspundețiȘtergere
 3. Lucia, am inteles, cartea dar si autigrafele sunt interzise? Nemtii astia nu stiu ce-i democratia. Ei nu viziteaza Belarusul, Romania, China? ... Ce primitivi?!

  RăspundețiȘtergere
 4. GS
  Au încasat-o prea rău ca să le mai ardă de dictatură. Sunt vaccinaţi... cel puţin aşa sper. Şi vizitează mai mult Mallorca decît Belarus şi România :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Mallorca??? d-aia sunt asa de inapoiati in materie de democratie cu ... motz. Apropo, azi motzul s-a facut iar de ... stii tu ala pe care sta motzul.

  RăspundețiȘtergere
 6. GS
  Am văzut ceva cu motz - parcă iar s-a pus bine cu profesorii şi doctorii :D

  RăspundețiȘtergere
 7. Iar si-a lasat motz? Sau...numai e mai cu motz! Hai 2 aprilieee!

  RăspundețiȘtergere
 8. Nea Costache
  Da, 2 aprilie :)

  Lilick
  Sigur, din plastic :)

  RăspundețiȘtergere
 9. Eu cred ca e un copac special care face oua, peste un timp vor iesi pui si isi vor face cuib acolo. De aici si raspunsul la cine a fost primul "oul sau gaina". Nu ?

  RăspundețiȘtergere
 10. sgreader
  Mi se pare o variantă de luat în seamă!

  RăspundețiȘtergere
 11. Da.Sunt in apnee prelungita.M-am certat si cu Toni din cauza ghiombului.
  Sper ca dv. sunteti bine,departe kitch-ul national.

  RăspundețiȘtergere
 12. Nemții, în ciuda creațiilor artistice de excepție, au o aplecare categorică spre kitsch(ca o vacanță la seriozitatea cu care muncesc, poate...). Prima dată când am vizitat Germania am rămas șocată de prostul gust din case (am fost la câțiva localnici), vestimentație, etc. Nu doresc, Doamne feri, să jignesc! Bine ați spus: ”unde, totuşi, o duc destul de bine”...piticii. Și pomii cu ouă colorate. E plin prin curțile autohtone. Chiar și în Cluj. Acum 20 de ani nu vedeam nici unul! Mai învățâm și noi... Zi frumoasă!

  RăspundețiȘtergere
 13. @lucia
  Da, destul de bine, mulţumesc. De ce te-ai certat cu Toni?

  @
  Mirela
  Da, aşa cum zici.

  RăspundețiȘtergere
 14. Ce orori !
  Fiecare popor cu sensibilitatea lui !

  RăspundețiȘtergere
 15. zincabeiu
  Nici o grijă, importăm noi şi ororile astea, oricum e plin de kitschuri în sate şi în zonele rezidenţiale.

  RăspundețiȘtergere
 16. Mi-am aparat breasla si neputinta si amarul.

  RăspundețiȘtergere
 17. CIA IA POZITIE OFICIALA IMPOTRIVA UNEI CARTI SCRISE DE AGENTII
  TISMANEANU- PACEPA !
  Intr-o luare de pozitie fara precedent si definitorie, Agentia Centrala de Informatii a Statelor Unite ale Americii se spala pe maini de asa-zisul agent CIA Ion Mihai Pacepa, fostul adjunct al DIE considerat agent pe deplin conspirat al KGB.
  Clarificarea se face pe site-ul oficial al CIA, prin intermediul unei cronici la ultima carte a celui care semneaza sub numele de Pacepa, banuit a fi de fapt Vladimir Ilici Tismaneanu. Este vorbaProgramat sa Ucida: Lee Harvey Oswald, KGB, si Asasinarea lui Kennedy", prin care Pacepa/Tismaneanu incearcasa acrediteze ideea imbecila ca Lee Harvey Oswald ar fi fost agent KGB. Tismaneanu, ca orice nu stie nici macar faptul ca desecretizarea unor documente ale CIA si US SS din dosarul asasinarii lui Kennedy au dovedit deja ca bietul Oswald era agent al ONI, CIA si FBI trimis in URSS cu misiune. Volodya considera pe coperta volumului lui Pacepa ca aceasta "fascinanta si provocatoare" carte "va schimba definitiv intelegerea noastra despre unul dintre cele mai tulburatoare episoade ale secolului al XX-lea". Nu aceeasi este si parerea CIA.
  Traduc din comentariul CIA despre aceasta imbecilitate marca Tismaneanu - Pacepa "Programat sa Ucida prezinta o explicatie imaginara a asasinarii lui Kennedy, dar care este de asemenea neverosimila. Pacepa nu a conectat puncte, ci a adaugat altele noi. Un avertisment de sănătate se justifică."
  Deci duetul tembel este trimis la analiza psihiatrica sau la casa de nebuni.
  Cititi articolul complect care face parte din serialul de 12 articole " DESCONSPIRAREA SOBOLANULUI ROSU VOLODYA TISMANETKY.
  Deasemenea pe acelasi blog cititi : ATAC BANDITESC IMPOTRIVA ANTENA3 ( BASESCU ANCHETAT DE FBI )
  Robert Horvath Deva ziarist SUA
  http://devanewyork.blogspot.com/
  http://www.devagallery.com/

  https://www.cia.gov/library/center-for-the-study-of-intelligence/csi-publications/csi-studies/studies/vol52no2/intelligence-in-recent-public-literature.html

  RăspundețiȘtergere

Click pe poză!