miercuri, 17 februarie 2010

Mă înscriu în partid

Pînă în 1989 n-aveam de ales. Chiar dacă erau doi candidaţi într-o circumscripţie, tot n-aveam de ales, ştiam că amîndoi sunt tovarăşi de nădejde, membri PCR, buni specialişti, buni familişti... Deci oricare ar fi ieşit la vot, era bine. După ce criterii îl votau oamenii pe unul sau pe celălalt nu mi-am dat seama decît atunci cînd, prin 1974 sau 1975, locuiam pe strada Gazelei în sectorul 5, candidau două femei - desigur, tovarăşe de nădejde, membre PCR, bune specialiste, bune familiste. Una avea prenumele, să zicem, Mariana. Sau Rodica. Sau ELena. Pe cealaltă o chema Barbara. A cîştigat Mariana (sau Rodica sau Elena). Nu m-am mirat. La ieşirea de la vot îl auzisem pe un alegător spunînd "Ei, cum să alegi o barbară?".

După 1990, am avut de ales şi am ales. Pentru că eu sunt de stînga, am votat întotdeauna un partid sau/şi un candidat de stînga. FSN, PD, PSD. În ultimii ani, recunosc, mi-a fost din ce în ce mai greu. PSD, rămas singurul partid de stînga, nu mai era chiar de stînga. Iar acum nu e nici partid. Nu mai este. Devine pe zi ce trece o gaşcă de cartier, la scară naţională. Asta ar trebui să votez de-acum încolo, o gaşcă?
Theodora scria ieri "Om de stînga, caut partid".
Eu nu caut. Am găsit. Mă înscriu în partid.
În partidul Vot Canci.

25 de comentarii:

  1. Lucia, ai scris fooarte frumos. :) Dar mi-ai si adus aminte de ceva. Cand eram mica am fost o data la vot cu parintii. M-au dus sa imi arate ce e... votul. In cabina mama mi-a spus numele candidatilor si m-a intrebat pe cine sa voteze. Unul dintre candidati se numea (sa zicem) Gheorghe, altul Puisor. Normal ca l-am ales pe Puisor! La 5 ani, sau cat aveam, mi se parea cat se poate de normal sa votam un... puisor. :D
    Acum insa ma gandesc... cine stie ce monstru cu ceafa lata traia sub acest nume amagitor? :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar am crezut că te înscrii în PSD când am observat anunțul postării pe FB. Și nu-mi venea să cred. Era o ultimă lovitură. Și eu mă gândeam să mă înscriu în PNL după 6 decembrie. Credeam că trebuie să dăm mai multă putere opoziției și un semn apărătorilor democrației. Era momentul. Acum nu știu ce să cred. Stau toată ziua pe FB și la TV și nu-mi vine să scriu și să fac nimic. Singurii care au luat o poziție normală sunt Ion Iliescu, Adrian Năstase (în PSD) și Ludovic Orban (în PNL). Și nu sunt fanul nici unuia dintre ei. Eu mai aștept ... nu cred în partidul VOT CANCI. Nu încă.

    RăspundețiȘtergere
  3. Lilick
    Exact, n-aveai de unde să ştii! Alegeai după nume, după poză...
    Din păcate, nici acum nu prea ai cum să ştii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Chat Noir
    Te-am păcălit :)
    Da, singurii în care am încredere sunt Ion Iliescu şi Adrian Năstase. De Orban nu ştiu ce să spun...
    Oricum, mai sunt doi ani pînă la viitoarele alegeri.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cum sa alegi o Barbara?
    Cum sa alegi un prostanac?

    RăspundețiȘtergere
  6. Theodora
    Cum a fost ales în 2005? Şi cum va fi, probabil, ales acum?

    RăspundețiȘtergere
  7. Ma inscriu si eu in acest partid ! Imi dati o functie de vicepresedinte ? Cat costa ?
    Pot sa fac un casting pe blog ?

    RăspundețiȘtergere
  8. Lucia,

    Hmm, asta nu e postare, nu, nu.

    E arta.
    Saru' muna.

    RăspundețiȘtergere
  9. Matilda
    Mie îmi pare rău că nu l-am ascultat pe Mordechai, să mă fi înscris mai demult la Vot Canci.
    Sigur, poţi să faci un casting.

    Bordelezu
    Mulţumesc, n-a fost cu intenţie.

    RăspundețiȘtergere
  10. Draga Livia, la aces partid ader si eu si din exact aceleasi motive.
    Unul dintre lucrurile care imi place atat de mult la tine e ca nu ai ochelari roz si ca esti si ramai obiectiva... Imi place ce si cum ai spus desi toate astea nu ma mai fac nici macar sa zambesc ci dimpotriva, sa privesc sumbru si cinic si inainte (spre viitor), si inapoi, spre tara mea si cei care continua sa faca si sa fie "n'importe quoi".

    Cu drag, Oana, alias "Fata din poza".

    RăspundețiȘtergere
  11. Oana din poză
    De ce Livia? Dar ai dreptate, nu prea mai e de zîmbit...

    RăspundețiȘtergere
  12. Cotizatia v-o plateati deja cu varf si indesat, ca doar jupoaie astia la impozite de se sparie gandul. Asa ca de ce nu si o inscriere in partid, pentru oficializarea relatiei? :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Micawber
    Da, sigur, cotizaţia e plătită în avans... Dar pînă acum nu mă puteam înscrie, pentru că mergeam la vot. N-am lipsit niciodată. Dar de acum... Vot Canci!

    RăspundețiȘtergere
  14. nici eu nu am lipsit niciodata, chiar si la referendumuri. bravos ai reusit sa-mi strecori o urma de indoiala, oare sa ma mai duc? )))

    RăspundețiȘtergere
  15. Cody
    Să vedem ce se mai întîmplă pînă la următoarele alegeri.

    RăspundețiȘtergere
  16. Lucia, te-am botezat Livia, nu mi-am dat seama si nici macar miel nu am!!! Te rog mult sa ma ierti.

    Livia, singura pe care o cunosc, este cumnata mea, o fata cumsecade, vorbeam cu ea azi inainte de a citi articolul tau...

    Cu drag,

    Oana din poza

    RăspundețiȘtergere
  17. Test:
    Roger, mi-am facut mail nou si frumos, ca sa nu mai postez anonim si m-am autobotezat oficial drept "Fata din poza". Acum vreau sa vad daca functioneaza.
    Over si pupici,
    Oana
    ;)

    RăspundețiȘtergere
  18. Eu sunt unul dintre cetatenii acestei tari care a ales mai intai o doctrina.Apoi,ca si in dragoste,am incercat sa mulez realitatea pe suportul doctrinar.Am tras,am insailat, ,am drapat..in fine,am incercat.Doctrina mea e de dreapta.
    O dreapta decenta,a middle class-ului,a downshiftingului cu iz de libertate.Nu am gasit omul providential,si nici nu-l caut.La ora actuala eu vad politica romaneasca ,ca pe un Ianus bifrons,acelasi cap ,cu doua fete.Mai are mult pana la dreapta,mai are mult pana la stanga.Sau ,si mai simplu,cei mai valorosi pesedisti sunt penelistii.Si invers.

    RăspundețiȘtergere
  19. lucia
    Interesantă viziunea cu Ianus bifrons. Cît despre partide... sunt foarte puţini cei care se înscriu într-un partid din motive ideologice, doctrinare. De asta suntem unde suntem.

    RăspundețiȘtergere
  20. Pfui, ce plasa mi-ati tras! si eu care ma gandeam: ce-o fi cu d-na Lucia? PSD e-n mare rahat si domnia sa da fuga sa se-nscrie la ei?
    M-am linistit acum.
    Paaai, partidul VOT-CANCI, care, daca nu ma-nsel e condus de Mordechai-ul nostru, e partid serios, iar daca iese Geoana presedinte la PSD, se-nscriu multi simpatizanti social-democrati! La VOT-CANCI, fireste!

    RăspundețiȘtergere
  21. Nea Costache
    Da, aşa este, Vot Canci e partid serios, e cel mai mare partid din România - 8 milioane de oameni care n-au votat la 6 decembrie.

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!