sâmbătă, 9 ianuarie 2010

Scriitorii protestează

Uniunea Scriitorilor din România își exprimă îngrijorarea în legătură cu introducerea CAS pentru drepturile de autor

Uniunea Scriitorilor din România își exprimă îngrijorarea în legatură cu inițiativa Guvernului privind ridicarea excepției de la plata contribuției de asigurări sociale pentru sumele provenite din drepturile de autor.
Introducerea CAS în cuantumul drepturilor de autor va însemna o reducere semnificativă, de aproape 30%, a veniturilor creatorilor români, rezultate din creația artistică. Aceasta în condițiile în care, chiar și fără această impozitare suplimentară, drepturile de autor aveau, cel mai adesea, o valoare simbolică.
Socotim că argumentul potrivit căruia în acest fel se elimina evaziunea fiscala rezultată din utilizarea abuzivă a acestei modalități de plată este netemeinic. Nu înțelegem de ce ținta luptei împotriva evaziunii fiscale, în loc să fie marii evazioniști, ajung să fie scriitorii români.
Uniunea Scriitorilor din România își exprimă susținerea pentru acele amendamente la Legea Bugetului de Stat pe anul 2010 care prevăd o majorare a bugetului Ministerului Culturii și Patrimoniului Național. O tentativă de creștere substanțială a impozitării drepturilor de autor, în condițiile în care finanțarea culturii scade, în termeni reali, cu aproape 10% față de 2009, ajungând la 0,12% din PIB (!?) reflectă o atitudine cel puțin stranie, una care nu acordă respectul cuvenit creației artistice românești.
----
Am primit acest comunicat de la Horia Gârbea. Nu ştiu dacă ar mai fi de adăugat ceva. Doar să facem aritmetică. Dacă un scriitor primeşte 20-30 lei pentru un articol în presa literară şi 500-1000 lei pentru o carte (puţini primesc mai mult), să se calculeze... Ce să se mai calculeze?

22 de comentarii:

  1. zicea un rahat de pdl-ist la televizor exact cu referire la CAS-ul asta, ca atunci cand vin cu solutii(?!!) toata lumea critica. solutiile sunt cele de relansare economica nu de inventare a tot felul de biruri. vor ramane in istorie ca si guvernul taxator ca doar la asta se pricep.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cody, am impresia că nici la taxe nu se pricep! Şi astea trebuie puse cu cap.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bugetul este acum salvat...O sa avem bani pentru pensii, pentru salariile bugetarilor, pentru investitii etc.

    Genul asta de decizie este un ''pacat impotriva spiritului''.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ăştia vor să enerveze toată populaţia? Şi p-ăia de s-au ţinut deoparte până acum?

    RăspundețiȘtergere
  5. La mulţi ani pe 2010!

    Lucia, c'est plus qu'un crime, c'est une faute. :)
    Zic eu, dar oteviştii spun altfel. Primii au fost atacaţi profesorii, ceştia au pix, voi aveţi pană şi calculator, urmează cei din debitare, în primul rând cei ce debitează oxi-gaz, apoi cei cu plasmă şi cei cu laser, sau viţeversa, au şi ei calculator şi scriu, desenează pe tablă, nu? Că nici debitorii de tablă, ba chiar nici prelucrătorii prin aşchiere nu l-au votat.

    Îţi stă bine în mov! :))

    Bordelezu

    RăspundețiȘtergere
  6. Bordelezu
    Tout a fait!
    Mă bucur că-ţi place movul :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ar trebui creată o Asociaţie a tuturor intelectualilor romani, indiferent de domeniul în care activează, care să lupte eficient împotriva aberaţiilor şi nesimţirii guvernanţilor. Inclusiv parlamentari.

    RăspundețiȘtergere
  8. Matilda
    Există o asociaţie a Uniunilor de creaţie, chiar şi face cîte ceva, dar asemenea acţiuni sunt prea puţin vizibile.

    RăspundețiȘtergere
  9. N-am ştiut că există,ar trebui să şi trăiască...Oricum, succes să-i dorim, acum chiar are nevoie.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mai bine am dezvolta întrebarea lui tac'su, pusă la Oana pe blog: oare legile emise de parlamentari pot fi supuse dreptului de autor? Doar ei sunt autorii....

    RăspundețiȘtergere
  11. Adrian SM
    Nu este cazul. Legile sunt emise de Parlament, nu de parlamentari.

    Cody
    'Neatza! O zi bună şi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  12. E jalnic d-na Lucia! Guvernantii actuali, dornici sa atraga cu orice pret bani la buget, institue tot felul de taxe gandite de ei cu orice, numai cu capul nu. Prin instituirea acestor noi biruri impuse tuturor creatorilor din tara asta, le pune acestora practic pumnul in gura, ucigand actul de creatie. Vom fi o natie de inculti si retardati, iubitori de tot ceea ce inseamna kitsch in literatura, arta, muzica si tot ceea ce mai inseamna frumos in tara asta. De ce nu institue taxe drastice guvernantii nostri tipariturilor pornografice, creatorilor de manele sau celor care incurajaza proliferarea acestora (posturi de radio, tv, studiouri de inregistrari), creatorilr de asa-zisa arta, incurajata de mai marii nostri in ai culturii si popularizata in detrimentul prestigiului tarii si in expozitii internationale?
    Raspunsul il dau tot eu: pentru ca acestia sunt adeptul vechiului dicton "te laud, te apar si te cant", de data asta nu tarii, ci conducatorului mult-iubit. Si ei sunt unii din finantatorii si sustinatorii campaniilor electorale de partid si prezidentiale, iar "creatiile" asa-zis muzicale ale marilor "artisti", preamaresc pe marele carmaci in campanie, mesajul lor lovind direct la tinta: iubitorii de manele si prost gust. Nu e suficienta in tara asta manelizarea in tot ceea ce inseamna viata politica si sociala, mai trebuie si manelizarea artei si culturii? Felicitari pentru acest demers al Uniunii scriitorilor din Romania pentru acest demers dar cred ca nu este suficient! S-ar impune un protest al tuturor organizatiilor creatorilor de frumos din Romania, al Academiei Romane, dar si un protest al tuturor consumatorilor de tot ce inseamna arta si cultura in Romania.
    Jalnic, jalnic, jalnic!

    RăspundețiȘtergere
  13. Nea Costache
    Da, e jalnic, mai ales că e vorba de cifre care individual contează, dar însumate dau un rezultat infim.

    RăspundețiȘtergere
  14. Pe mine nu ma vrea blogspotul, am comentat si ieri si nu m-a primit, azi nu mai zic nimic, uite asa :)))

    RăspundețiȘtergere
  15. Oana
    Văd că azi te-a vrut. Ce-o fi avut ieri cu tine? Am să-l sancţionez! :))

    RăspundețiȘtergere
  16. cu srima. cititi si

    http://stiripeblog.wordpress.com/2010/01/09/guvernul-boc-atenteaza-la-libertatea-presei/

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!