luni, 4 ianuarie 2010

O părere în legătură cu reforma presei

Sub titlul "Hai să facem reforma presei pe net", Victor Ciutacu ne cere (n-am folosit pluralul majestăţii, staţi liniştiţi, e vorba de noi, cei care citim blogul lui Ciutacu) părerea despre ce şi cum ar trebui făcut în lendovciois pentru ca presa să supravieţuiască şi să fie mai altfel - mai profesionistă, mai onestă, mai normală.
Sigur că am păreri despre presa dîmboviţeană, despre ziariştii copy-paste şi despre patronii de presă... Dar e inflaţie de dat cu părerea, pentru că toată lumea se pricepe la presă şi la reforma ei. La fel ca la politică şi la fotbal. Asta pentru că tot românul e născut poet...
De aceea prefer să vin cu o propunere concretă: instituirea cărţii de jurnalist (legitimaţie, card, nu contează numele) pe modelul aplicat din 1935 în Franţa. Cine şi în ce condiţii acordă această carte de identitate jurnalistică puteţi afla de aici.
Desigur, modelul francez nu poate fi aplicat tel-quel, ci adaptat la condiţiile noastre, de aceea cred că solicitanţii ar trebui să depună, odată cu cererea şi celelalte documente, şi un dosar profesional (nu o mapă profesională!) din care să reiasă că sunt alfabetizaţi şi au mai mult de un sfert de neuron.
Ah, da, ar trebui să existe şi o organizaţie profesională a jurnaliştilor. S-au tot înfiinţat şi desfiinţat. Mai există vreuna?

7 comentarii:

  1. buna dimineata Lucia. am fost plecat aseara la tara

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca organizatia profesionala este necesara.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cody, 'neaţa! Aveam de vorbit ceva cu tine, dar nu era urgent.

    Theodora
    Da, fireşte, una care să funcţioneze.

    RăspundețiȘtergere
  4. În primul rînd, felicitări pentru noua poză, e grozavă , seamănă mai mult cu originalul !
    Despre jurnalişti, numai de bine: un mic test de limba romană, cîteva date importante măcar din istoria neamului, un strop de cultură generală, şi, nu în ultimul rînd, coloană vertebrală solidă. Părerea mea !

    RăspundețiȘtergere
  5. Matilda
    Merci, poza are vreo 5 ani :)
    Dar de ce vrei tu coloană vertebrală solidă la ziarişti, cînd ştii că scolioza, cifoza şi osteoporoza bîntuie în presă mai ceva decît gripa porcină?

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu cred ca mai e nimic de facut in privinta presei din Romania si de niciunde, ea a devenit portavocea divertismentului josnic si irelevantei, nefiind decat foarte rar altceva decat marioneta capitalui. Nu stiu cum mai poate sa-si recupereze onoarea pierduta si cred ca Borges avea mare dreptate cand spunea ca e o pierdere de vreme sa citesti ziare si ca in cel mai bun caz ar trebui sa apara un ziar la cateva sute ani, adica atunci cand se intampla ceva cu adevarat relevant pentru istoria omenirii (el dadea exemplul cuceririi Americii de catre Columb).
    Eu sunt minimalist, nu ma astept la o renovare radicala, m-as multumi doar ca jurnalistii de teapa lui Ciutacu sa ajunga cat mai la periferie… Stiu ca avem opinii diferite in privinta ipochimenului, insa eu il gasesc ingretosator, e genul de individ care tine neaparat sa duca trivialul pe culmile gloriei.

    RăspundețiȘtergere
  7. El Desdichado
    Nu-mi place cum te exprimi despre Ciutacu. Dacă nu te-aş cunoaşte, nici n-aş fi publicat comentariul. Nu ai dreptate - Victor Ciutacu e un ziarist foarte bun şi nu mi se pare deloc trivial. Că foloseşte uneori un limbaj mai liber... nu cred că asta îl defineşte ca ziarist. Ar fi bine dacă ar exista mai mulţi jurnalişti "de teapa lui". Cred că nu l-ai citit atent.

    Nu-ţi împărtăşesc în întregime pesimismul în privinţa şanselor presei. Dar eu sunt mai optimistă de felul meu. Pentru a schimba starea actuală a presei, ar trebui să vedem întîi cum s-a ajuns aici... E o discuţie lungă şi acum nu e momentul.

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!