sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Epidemia de gripă porcină s-a terminat

În Franţa.
S-a anunţat oficial că numărul cazurilor de gripă A (aşa i se spune aici gripei porcine) a scăzut sub pragul epidemic în ultimele două săptămîni. Dar virusul continuă să circule şi nu se ştie dacă nu va izbucni un nou val epidemic, avertizează medicii, care insistă pentru vaccinare. Însă francezii nu prea se lasă vaccinaţi.
Ei, şi cum s-a terminat epidemia de gripă, a început cea de gastroenterită. În ultimele două săptămîni, 557000 de francezi, adică peste jumătate de milion, au fost la medic cu cazuri de diaree acută, mult peste pragul epidemic. (După părerea mea, multe din aceste cazuri nu sunt decît banale toxiinfecţii alimentare şi indigestii aproape fireşti în perioada sărbătorilor, dar e doar o părere).
Singurul sfat al medicilor: Spălaţi-vă pe mîini! Da, se pare că există un vaccin în farmacii, dar...

Vă întrebaţi ce va  fi la noi cînd se va termina gripa porcină?
Spălaţi-vă pe mîini! :D

10 comentarii:

  1. Lucia,
    Acum vreo săptămână au anunţat şi olandezii că s-a terminat vârful epidemiei de porcină.
    Noi românii, ca niţte domni ce ne aflăm, vom termina, cred, ultimii. :)
    Ultima chestie care, dacă n-ar fi haioasă, ar fi de-a dreptul duioasă, e că în spital ţi se repetă testul de diagnostic până dă pozitiv. Asta se întâmplă cam după 3-5 zile. Timp în care libera circulaţie intre etajele spitalului, bolnavi sau vizitatori, este în floare. O nebunie, nu alta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nepoteii mei, de 4 si 6 ani, de fiecare data când se spala pe mânute, cânta "Happy birthday to you". Au fost la noi pentru câteva zile si nu ca nu ar fi fost dragalasi, dar m-au exasperat cu melodia asta, cântata pe un ton foarte serios. Prima data am crezut ca e o toana de moment, dar cântatul s-a repetat de multe ori pe zi. Am întrebat "ce obicei e asta? serbeaza cineva ziua de nastere?" Au cântat pâna la capat si în timp ce-si stergeau mânutele mi-au spus la fel de seriosi ca asa au învatat la gradinita "Când ne spalam pe mâini cântam de doua ori Happy birthday!" Tja! Clar, nu? Am sunat-o pe mamica lor si am cerut lamuriri: o spalare pe mâini eficienta se face timp de 2 minute. Cum copiii nu au notiunea timpului, de doua ori "happy birthday" sunt exact 2 minute :-)
    Deci, oameni buni, spalati-va pe mâini, dar nu oricum, ci cu ochii pe ceas, 2 minute, ori cântând "Happy birthday"! ;-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Lucia. la noi e isterie, ma uitam azi la stiri ca Salvarea este suprasolicitata de chemari la tot felul de...chipurile ca are legatura cu gripa pocina ))).o banala raceala, ca doar e iarna, devine in mintea populatiei isterizate gripa porcina, o indigestie la fel. D-ne tine-ma sa nu cad ca ma apuca isteria de...ras

    RăspundețiȘtergere
  4. La noi e gripă porcină în Colegiul 1 şi 19. Cine se spală pe mîini ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Cody, bună dimineaţa, mulţumesc, o zi bună!

    RăspundețiȘtergere
  6. buna ziua, stimata domna.
    vin cu o invitatie, mai exact sa va alaturati proiectului Dale culturale (http://dale-culturale.blogspot.com), proiect din care face parte si oana stoica mujea (este unul dintre admini mai exact). am fi onorati sa avem printre noi o prezenta ca a dvs. daca doriti nu trebuie decat sa dati un click pe linkul care o sa va soseasca odata cu invitatie pe adresa de mail
    luciaverona@digicom.ro.
    cu stima, bogdan

    RăspundețiȘtergere
  7. Bine-aţi venit! V-am mai scris ceva pe "blog de blog", o propunere neruşinoasă ! O săptămînă grozavă vă doresc.

    RăspundețiȘtergere
  8. Gripa porcina de la noi incepe sa se acutizeze pe zi ce trece, transformandu-se in gripa prostina!

    RăspundețiȘtergere
  9. Bogdan Barbieru - hobbitul
    Am acceptat cu plăcere să particip la "Dale culturale". Am o rugăminte însă: nu se poate pune un buton pentru oprit muzica? Sau poate nu l-am observat eu. Muzica e frumoasă, dar eu prefer să citesc blogurile în linişte sau cu fundalul sonor ales de mine.

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!