marți, 22 martie 2011

Dar unde este pantera?

Răspuns corect: sus, pe clavecin. Nu vă vine să credeţi? Vă asigur că aşa este. Altminteri nu ar fi dat Horia Gârbea acest titlu volumului său de versuri apărut recent la editura Tracus Arte.
Autorul este, cum am mai spus nu o dată, un scriitor total, căruia nici un gen literar nu-i este străin. Cunoscut mai cu seamă ca dramaturg, este şi un foarte bun romancier, un critic fără menajamente, dar şi fără ranchiune, un foarte atent observator al peisajului literar, un istoric literar incomparabil (adică nu am eu cu cine să-l compar, cine altul ar fi putut scrie "Trecute vieţi de fanţi şi de birlici"?). Scrisul lui este cel mai adesea amuzant, uneori grav, niciodată plictisitor.
Spirit ludic şi ironic, Horia Gârbea demonstrează în volumul "pantera sus, pe clavecin" că şi metafora îi este aproape şi că există lucruri despre care nu se poate vorbi decît în versuri.

în fiecare dimineaţă
aflu că dacă ar fi ea
ultima din viaţa aceasta
dincolo de calea ferată
mă aşteaptă milioane de dimineţi


"Culegerea de versuri a lui Horia Gârbea se citeşte bine, atrăgându-ne atenţia că autorul nu este numai dramaturg, prozator, comentator şi publicist, dar şi un poet veritabil", aceasta este concluzia criticului Dan Cristea în prefaţa volumului.
P.S. Lansarea va avea loc joi, 24 martie, ora 13, în Sala Oglinzilor de la Uniunea Scriitorilor. Iar pentru cei care nu ajung joi, va mai fi o lansare  luni, 28 martie, ora 17,30, în foaierul Teatrului de Comedie, la reuniunea Clubului Dramaturgilor.

2 comentarii:

Click pe poză!