duminică, 1 aprilie 2012

Despărţirea

Am întîrziat puţin, ieri, 31 martie, s-au împlinit 280 de ani de la naşterea lui Joseph Haydn (1732-189.
Iată finalul simfoniei nr. 45, numită "Despărţirea". Interpretează Haydnphilarmonie, sub bagheta lui Adam Fischer, iar înregistrarea a fost făcută chiar la palatul Esterháza din Ungaria, unde a fost scrisă această simfonie. Cei care nu cunosc lucrarea să fie foaaaarte atenţi! Nici o legătură cu anumite migraţii din vremurile noastre!

4 comentarii:

  1. Silvu ple, Lucia.

    Frumos ai întors-o ! Cine ştie cunoaşte ! :)

    "Toute ressemblance avec des personnes ou des situations existants ou ayant existé ne pourrait être que le fruit du hasard... Ils n'existent pas, n'ont jamais existé, ne se permettront jamais d'exister. Et c'est bien dommage "!
    He-he, dar nici Frédéric Dard nu venise cu pluta pe Sena...
    Sunt sigur că nu Sorin Frunzăverde era cel cu contrabasul pe umăr :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Am ascultat simfonia fara sa o "vad" vreodata interpretata live. Instrumentistii care pleaca pe rand lasa o impresie atat de puternica, incat ar fi fost imposibil pentru Esterhazy sa nu achieseze cererii lui Haydn. Legenda spune ca, iesind, instrumentistii suflau si in lumanarile ce le luminau pupitrul, astfel ca lumina din sala devenea tot mai palida, ceea ce sporea si mai mult mesajul plecarii.
    Si da, orice asemanare cu realitatea de astazi este exclusa! Cum nu poti compara o rama taratoare cu un inorog, la fel nu se pot compara toparlanul de Basescu cu un print cultivat precum Esterhazy. Noua ne ramane insa, ca spectatori, sa ii urmarim cum pleaca stingand lumina.

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!