sâmbătă, 31 martie 2012

Oamenii devin tot mai proşti?

Aşa se pare. Scade IQ-ul, ce ne facem? Cerecetători foarte serioşi din Marea Britanie şi Danemarca au ajuns la concluzia că, după ce a crescut, timp de aproape un secol, pînă spre sfîrşitul anilor 90, IQ-ul mediu tinde să scadă, după cum zice Prospect Magazine.
De altfel, se observă cu ochiul liber că omenirea se prosteşte - după cum vorbeşte, cum trăieşte, cum nu mai citeşte, cum nu mai visează, cum votează.
Articolul din Prospect Magazine presupune că dezvoltarea curiozităţii intelectuale a copiilor ar putea duce din nou la creşterea coeficientului de inteligenţă. Cam ăsta ar fi rolul şcolii.
Deprimant.

5 comentarii:

 1. Off-topic:
  Nici nu mai tin minte daca oi mai fi comentat pe blogul asta (unde am ajuns prin link de la Geocer) (cred ca nu - sau oricum de MULT timp nu). Saru'mana, Lucia, bine v-am (re)gasit, spor si succes in continuare!

  On-topic (macar oarecum):
  In aceeasi ordine de idei, o anecdota afirma ca pe Pamant cantitatea totala de inteligenta este constanta pe cand populatia creste intr-un ritm vertiginos.
  Si o ALTA "vorba de duh" "muscatoare" afirma ca "mama prostilor este mereu gravida".

  RăspundețiȘtergere
 2. @Victor Ch
  Bine ai revenit.
  Deci, anecdotele şi cercetarea ştiinţifică ajung la aceeaşi concluzie. Cum ziceam, deprimant...

  RăspundețiȘtergere
 3. Multumesc pt re-primire.

  Deprimant, intr-adevar - ca imagine generala asupra omenirii (pare sa indice faptul ca MULTI indivizi - fiecare in parte - se re-indreapta spre epoca fierului, in drum spre comuna primitiva) - da' putem macar sa ne consolam (noi ca indivizi, fiecare personal, in numele sau propriu) cu faptul ca inteligenta nu este "repartizata" in portii egale si ca noi nu facem parte dintre cei cu "portii reduse".

  RăspundețiȘtergere
 4. Stimata Doamna, nu pot fi decat de acord cu constatarea ca ne tampim ca specie. Cred ca deja suntem prada propriului succes biologic, iar mama natura ne elimina pervers si treptat din lantul trofic unde ne-am catarat deasupra tuturor.
  Pe vremuri muzica o faceau Bach si Mozart, azi o face Lady Gaga si O-Zone. Vivaldi scria oratorii in latina, Mozart opere in italiana si publicul le aclama, pentru ca exista educatie clasica. Fara latina, greaca, mitologie antica si biblica, fara marile carti care ar trebui musai citite nu are nimeni apetenta pentru gandire. Iar exact fundamentele acestea de cultura lipsesc cu desavarsire, aproape, printre tinerii din ziua de azi.
  Am impresia frecvent ca societatea de consum ne transforma in unelte, in masini sau in cifre, atat de eficient dezumanizeaza si prosteste. Daca tinerii de azi nu realizeaza dezumanizarea prin Facebook, treaba lor, viata lor. Eu, unul, am apucat sa ii spun (de cateva ori) clipei sa nu plece, ca e asa frumoasa! Ei habar n-au ce pierd, tocmai din lipsa e cultura!

  RăspundețiȘtergere

Click pe poză!