miercuri, 27 iulie 2011

Servitoarea stăpînă

Un fragment din "La serva padrona" de Giovanni Battista Pergolesi. O înregistrare din 1958 cu Anna Moffo.
Este prima operă bufă din istoria genului, scrisă cînd Pergolesi avea 23 de ani (cum scriam în postarea precedentă, s-a stins la doar 26 de ani).
Ascultaţi şi vă minunaţi!

6 comentarii:

  1. @haicăsepoate
    Mă bucur că-ţi place :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunat ... pe Anna Moffo doar o ascultasem, de vazut nu o vazusem niciodata.

    PS : "La serva padrona", din 1733, nu este prima opera buffa. Fara sa discutam despre relevanta lucrarilor lui Albinoni, exista totusi, de ex., "Don Pimpinone" de Telemann.

    PPS : "Don Pimpinone" s-a cantat si prin Romania, nu stiu cand, am o inregistrare pirat in romaneste care bate toate inregistrarile Deutsche Grammophon sau Decca. De-aia stiu detalii.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Cristi Petre
    Da, „Pimpinone” a fost cu cîțiva ani înainte de „La serva padrona”, dar opera lui Pergolesi a marcat începutul dezvoltării genului.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Lucia Verona

    Este multa legenda si mult mit creat în jurul unei lucrari usurele precum "La Serva Padrona". Pe de o parte, legenda si mitul sunt creatia lui Jean-Jacques Rousseau si a enciclodedistilor, urmare a faimoasei "Querelle des Bouffons". Pergolesi a servit drept stindard(si pretext) pentru lupta data de pro-italieni cu iubitorii operei lulliene.
    Nu, deloc, opera buffa ca gen era deja creata demult, de la Stradella încoace, ea functiona ca intermezzo leggero între actele de "opera seria".

    Eu ma numar printre iubitorii barocului si a muzicii franceze; am scris de curând pe aceasta tema, daca doriti detalii : http://cristipetre.wordpress.com/2012/09/16/platee-de-rameau-elogiul-nebuniei-sau-arie-spre-lauda-prostiei-lui-jean-jacques-rousseau/

    Cu consideratie, PC

    RăspundețiȘtergere
  5. @Cristian
    În postare, m-a interesat mai mult faptul că autorul era extrem de tînăr cînd a scris opera.

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!