vineri, 8 octombrie 2010

Llosa

Mario Vargas Llosa. Omul mi se pare infatuat şi mi-e antipatic. Scriitorul îmi place între moderat şi foarte mult.
Dar de la el am învăţat că, pentru un scriitor, nu există experienţe bune şi experienţe rele, ci doar experienţe utile pentru scris.
Unii spun că s-a făcut dreptate. Sunt cei pe care i-a supărat Premiul Nobel primit de Herta Müller. Sau cei care s-au supărat cînd a luat Nobelul Elfriede Jelinek. Sau Harold Pinter. Sau Dario Fo. Sau Winston Churchill. Sau...
Vezi, Doamne, în sfîrşit, Nobelul s-a dat pe criterii literare. Pur literare. Strict literare.
Nu.
Premiul Nobel nu s-a dat niciodată pe criterii strict literare. Probabil că acum era rîndul unui scriitor din America Latină. Sau aşa s-au aliniat planetele.
Să nu înţelegeţi de aici că, după părerea mea, Mario Vargas Llosa n-ar merita Premiul Nobel. Chiar mă bucur pentru el, e un mare scriitor şi îl aştepta de mult.
Vreau doar să spun că nu e treaba noastră să dăm note juriului Nobel. Nu e treaba nimănui. Oricum, ar fi inutil.

6 comentarii:

  1. Llosa nu este infatuat.Si este un scriitor extraordinar.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Realitatea lui Petria
    E dreptul tău să susţii asta. Eu nu mă prăpădesc după literatura latino-americană, în general. Cît despre infatuare... asta n-am luat-o din cărţi, a fost impresia mea cînd l-am văzut la Neptun.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu l-am vazut la Bucuresti, cand si-a lansat Pestele in apa, si mi s-a parut un tip OK.

    RăspundețiȘtergere
  4. american sau nu...infatuat sau nu...cum vreti dvs- dar eu tot mai mult m-as fi bucurat daca ar fi fost un roman\romanca cel care a luat mult ravnitul Nobel; scriitori foarte buni avem dar s-au nascut in tarisoara asta de unde e foarte dificil sa te faci cunoscut...si apropo de asta mai lipsesc si resursele; e drept ca unii au reusit dar sunt putini iar efortul lor, de multe ori, nu este rasplatit- un Nobel ar tocmai ce trebuie dar...mai asteptam...si mai speram!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Realitatea lui Petria
    Nu te contrazic, presupun că vorbeşti de lansarea din 1995.

    RăspundețiȘtergere
  6. @delmira
    Dacă te uiţi pe site-ul Premiului Nobel, ai să vezi că nu e chiar cum spui. Au luat Premiul Nobel autori puţin cunoscuţi chiar în ţările lor.

    RăspundețiȘtergere

Click pe poză!